Завръща ли се ванкелът?

mazda1

От централата на Mazda упорито говорят за нов модел с ванкелов двигател

Ванкеловите двигатели са мираж, поне що се отнася до серийните автомобили в момента. Никоя компания не се занимава с рисковата разработка, която въпреки спорната си репутация има хиляди почитатели по света. Най-вероятно нов ванкелов модел ще се появи от заводите на Mazda – компанията, която през 2012 г. свали от производство последната кола с ротор вместо с бутала – RX-8.

Според хора от високите етажи на Mazda е много вероятно през 2017 г. да бъде представен моделът RX-9, който ще върне надеждата сред феновете със своя роторен двигател. С него компанията ще отбележи 50-та годишнина от появата на първата Mazda с такъв тип мотор – 1967 Cosmo Sport 110S.

Очаква се след 3 години да се появи концептът, а след около 5 да излезе и серийният модел. Той ще се задвижва от чисто нов двигател с два ротора и две турбини. Първата от тях ще бъде електрическа и ще работи в ниския оборотен диапазон, а втората ще бъде стандартен турбокомпресор, който ще поема след това.

mazda

От Mazda се надяват по този начин да разрешат трите основни проблема на ванкеловите двигатели: висока консумация на гориво и масло, както и недостатъчен въртящ момент в средата на оборотомера. Освен всичко това, новата Mazda RX-9 ще се възползва от олекотената конструкция на представената наскоро MX-5, която ще помогне на модела да спре стрелката на кантара на не повече от 1280 кг.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *