Volvo се фокусира върху разсеяните шофьори

volvo-auto-auto

Шведите искат да пуснат на пазара първия си автономен модел през 2020 г.

Модерният човек е свикнал да пише, сърфира и разглежда социални мрежи практически постоянно. Особено зад волана, дразнителят, наречен смартфон, е особено опасен. Оказва се, че това е много добра новина за компаниите, разработващи автомобили, които се управляват сами. С тях ще можем да забием нос в съвършения екран на джобното си устройство, без да се притесняваме от евентуален инцидент на пътя. На същото мнение е и главният изпълнителен директор на една от най-разумните компании в света – Volvo.

„С политиката си, че никой никога не трябва да загива във Volvo, смятаме, че автономното шофиране е абсолютно задължително, тъй като в колите вече има твърде много фактори, които отвличат вниманието на шофьорите,” коментира Хакан Самюелсон пред журналисти на автосалона в Париж.

„Почти всички инциденти на пътя са причинени от човешка грешка, а не от технически проблем. Точно заради това самолетите имат автопилот. Не за да може пилотът да спи, яде или чете вестник, а просто защото това е следващата стъпка в безопасността.”

Разработката на самоуправляващи се автомобили е едно най-големите предизвикателства пред автомобилната индустрия, която изостават от компании като Google, които нямат никаква история в производството на автомобили, но вече представиха свое предложение в областта.

Основният проблем е, че компаниите търсят начини да постигнат огромен технологичен прогрес във време, в което европейските продажби на автомобили запазват нива с 20% по-ниски от тези преди кризата.

В навечерието на автомобилното изложение в Париж правителството в страната обяви, че ще позволи на производителите да тестват безпилотни машини на обществената пътна мрежа, използвайки специални регистрационни табели. Решението е част от държавен пакет за поощряване на развитието на автомобилни технологии, с който правителството иска да подкрепи PSA Peugeot-Citroen и Renault. Условието на политиците е двата концерна да се концентрират върху безопасността.

Според Volvo автомобилните автопилоти ще се появят в серийните модели след няколко години. През 2017 г. шведската компания планира да проведе обстойни изпитания на 100 безпилотни автомобила по улиците на Гьотеборг, а до 2020 г. се надява да лансира и първия такъв модел на пазара.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *