Валенсия – мотоспорт столицата на Испания

6

Когато ви кажат, че отивате на световните финали по картинг през ноември, на място, за което синоптиците прогнозират около 20-градусови температури, на една от най-новите и модерни писти в Европа, намираща се на 30-тина километра от брега на Средиземно море, не се дърпате много! А когато локацията е Валенсия, Испания, където се провежда кръг от Формула 1 на самото пристанище на града, и е на един „хвърлей“ от друго небезизвестно трасе – пистата Рикардо Тормо, „екскурзията“ се очертава още по-интригуваща. Допълваме картинката с българско участие в една от най-оспорваните мотоспорт надпревари на световния елит и си представяте усмивката на лицето ми!

1

Добре дошли на „Rotax Grand Finals 2014″

Малко предистория ще имате възможност да научите от самия Васил Коларов, с който имахме удоволствието да си поговорим точно преди заминаването му за състезанието, а разговорът ни ще предоставим за вас като видео материал. Всъщност състезанието се нарича „Rotax Grand Finals“ и събира най-големите пилоти и отбори в целия свят и е може би най-оспорваната и най-равностойна битка на сцената на моторните спортове! Нашият екип имаше възможност да прекара цяла седмица наоколо и да проследи цялата атмосфера около едно от най-значимите картинг събития в света!

Kartodromo Internacional Lucas Guerrero

Kartodromo Internacional Lucas Guerrero

Седмицата започва с регистрация, ориентация и настаняване в съоражението, а вторият ден е отделен на машините. Да, на машините, защото това е едно от нещата, които разграничават това състезание от почти всички надпревари. От целия свят пристигат единствено и само пилотите със своите екипи и оборудване, а организаторите предоставят всяка необходима техника – от самите машини в пълна окомплектовка (двигател, шаси и т.н.), през инструментите, до гумите и горивото! Сега разбирате защо говоря за най-изравнени шансове на всеки един пилот за шампионската титла.

3

288 машини педантично подредени до сантиметър – 4 производители на шасита, 1 производител на двигатели

България бе представена от двама пилоти – съответно шампиони в двата „Rotax“ класа у нас – споменатият Васил Коларов – шампион за 2014-та в клас „DD2″ и многократен шампион на страната ни през изминалите 5 години, и Иван Влъчков – шампион в клас „Junior“.

288 участника от 58 страни

288 участника от 58 страни

След жребия и настройката на машините нашите момчета започнаха много добре тренировките, уверено набираха скорост и навлязоха в битката. На квалификацията бяхме консистентно на 8-9 десети от първенците, като след последната обиколка на първия Васко остана на точно една секунда зад него, което, предвид ужасно изравнените възможности на техниката и пилотите, означаваше 57-ма позиция! Да, не греша – 60 пилота, събрани в 1 секунда. Предполагам, че е трудно да си го представите… и за мен беше. Иван пък след проблеми с машината остана 69-ти на секунда и три десети от първия. Предстояха квалификационните състезания, които трябваше да определят 34-мата финалисти в последния ден. Уви, след мъжка битка и борба за всяка позиция, състезателни инциденти и сбутвания лишиха Васко и Иван от класиране за финалите. Сигурни сме, че допълнителният опит, натрупан от тях и непрестанния им стремеж към развитие, ще им позволи в следващите години да се доберат до все по-челни позиции в елита на световния автомобилен спорт и ще стискаме палци отново за тях.

включително двама от България

включително двама от България

И тук, за да не ви отегчаваме безкрайно с детайли за състезанието, ще споменем някои неща, касаещи пътуването и пребиваването ни в Испания. Първо, много си харесахме пътищата. Почти всичко е перфектно асфалтирано, а пътчетата извън магистралите са доста приятно начупени в интересни комбинации от завои. Валенсия е очарователен град, приятно съчетаващ модерни архитектурни творения като Градът на Изкуствата и Науките (City of Arts and Sciences of Valencia – www.cac.es)  с исторически забележителности, които си заслужава да видите. Пристанището е красиво и места за разходка има много. Заслужава си да отделите време за всяка от тях, като малка книжчица с гид за забележителностите би била много полезна. Има ги почти навсякъде и съдържат много правилна информация.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ако пък на пристанището и „Marina Real Juan Carlos I“ забележите нещо, приличащо на кърбове и очертания на трасе от Формула едно, не си мислете, че бъркате – то е точно такова и това е мястото, където са хвърчали болидите по време на голямата награда на Испания.

Насочете се на запад и вдясно от магистрала А3 ще забележите „Circuito de la Comunidad Valenciana Ricardo Tormo“ – трасе, което приютява надпревари като Moto GP, King of Europe и многобройни автомобилни, мотоциклетни и клубни събития.

Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

Стигаме и до „Kartodromo Internacional Lucas Guerrero“, който приюти тазгодишните световни финали по картинг, където пък си заслужава да се разходите, да си „начешате крастата“, да покарате картинг за забавление и да се насладите на чисто новите пътни участъци и красивите портокалови плантации наоколо.

Каквото и да изберете, нашият екип ви обещава, че ще изкарате приятни моменти, независимо дали свързани с мотоспорта, с морска почивка, шопинг (препоръчваме търговски център „Bonaire“) или всичко накуп!

Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *