Пътуване до зимни Родопи

11

Родопите са едно от любимите ми места в България. Наистина… има някаква магия там, някакво неустоимо очарование в неописуемо красивата българска природа, в спиращите дъха гледки и природни чудеса, насищащи човешките сетива до краен предел! Като добавим и брилянтните пътища, прокарващи си път през всичко това чрез предизвикателни комбинации от асфалтови шедьоври, пътуванията наоколо автоматично се превръщат в истинска наслада, а историческите „следи“ навяват нотка загадъчност и вълнение в преживяванията.

2

Точно такава бе и последната ни дестинация, която „събуди“ тези мисли – яз. Карърджали в източната част на планинския масив. Намира се на 80-тина километра южно от магистрала „Тракия“, като имате няколко основни опции за  достигане дотам:

– ако идвате от запад, да слезете от магистралата около Пловдив и след това покрай Асеновград и по подножието на планината,

– да се отклоните от Плодовитово на юг през Първомай и Хасковски Минерални Бани,

– или от Стара Загора през Димитровград и Хасково.

Map

При подбора на маршрута си имайте предвид, че настилката на пътя между Асеновград и Кърджали не е особено добра и може да ви изненада неприятно.3

Ако вече се питате „защо Кърджали“, всички въпроси ще отпаднат, когато пред вас се открие гледката на язовира! Мястото е невероятно красиво, а разположеното наблизо Главатарци предлага приятни местенца за настаняване и почивка на самия бряг на водоема. Ние се възползвахме от гостоприемството на Rocca Resort с неговите уютни къщички, приятна кухня и открит басейн за летните горещини. Препоръчваме горещо!

4

Независимо колко време ще останете, наоколо винаги има какво да правите. Пълноценната почивка и спокойствие са гарантирани, рибарите се радват на добър улов, а източните Родопи няма да Ви оставят да скучаете със своите исторически и природни забележителности. На всичкото отгоре пътищата в региона ще задоволят и автомобилистичните Ви желания. Нашата препоръка е да си купите някоя малка туристическа карта на региона,

MAP_2 Map_3

в която са отбелязани всички забележителности, и да се водите по нея, за да си изберете местата, които искате да посетите.

Разходете се до язовирната стена и електроцентралата – съоръжение, което си заслужава да се види и открива красива гледка към града.

5

4

Задължителна е разходката до археологическият комплекс „Перперикон“ – скален град, датиращ още от каменната ера. Срещу символична такса за паркинг и вход (1 лв. за кола и 3 лв. на човек) имате възможност да се разходите из впечатляващите останки, пренасящи ви векове назад от каменната ера през античността и средновековието на място, обитавано от траки, римляни, готи, византийци и българи! Препоръчваме да се възползвате от услугите на гид, който да ви разходи, покаже и разкаже за всичко, което се знае за крепостта.

6

Наблизо се намира и крепостта „Татул“, скална тракийска гробница, скалните гъби, а в западния край на язовира са разположени още няколко крепости и пещерата „Утробата“.

Тръгвайки на запад към Смолян и Пампорово пък ще се натъкнете на забележителни неща по поречието на р. Арда – „Дяволският Мост“ и местността, в която е разположен, са ужасно красиви,

10 11

наблизо са „Орловите Скали“, а малко след Ардино можете да видите красивата каскада „Горна Арда“.

Ако продължите още по-нататък, може да хапнете вкусна супа в Пампорово, да покарате ски и задължително да посетите най-голямата космическа обсерватория на Балканите!

13 14 17 18

Връщайки се към Кърджали за вечерта пък можете да се насладите на вкусната кухня и приятната атмосфера на някоя от механите „Родопчани“, „Воденицата“, „Стената“ или „Старата Къща“. А през деня – да се разходите из приятния парк покрай реката.

19

Ако тези неща не ви стигат, можете спокойно да се обърнете отново към картата със забележителностите и да откриете своята следваща дестинация из 90-те различни туристически точки в региона. А за десерт – чухме, че пътят към Момчилград не е за изпускане!

 

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *