Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Нека за миг забравим за зимата. Нека за миг се откъснем от нелепите полузимни атмосферни условия, да оставим настрана несериозните промени в климата и постоянните температурни амплитуди на текущия странно изроден сезон и се пренесем в Средиземноморието. Нека си представим лазурен бряг, осеян с красиви пейзажи, нежно подканяни от слънцето да покажат красотата си. Нека си представим уханието на морето, шепота на вълните и нежността на вятъра. Сигурно в съзнанието на повечето от вас вече се появяват образи от Монте Карло, Венеция, Портофино… може би дори Ибиза, Корсика и Сен Тропе. Представяте си луксозни яхти, екзотични кабриолети и изискано облечени двойки. Е, запазете тези образи в съзнанието си, защото ще ви „заведа“ на едно не по-малко приказно място. Пригответе се за 2000 км. през едни от най-красивите планини в Европа, до едно от най-завладяващите крайбрежия на Адриатика – това около Дубровник в южната част на Хърватия. Често подценявана дестинация, за мен това е едно от топ 3 местата, които съм посещавал в Европа.

DCIM100GOPRO

Най-хубавото нещо в тази посока е, че през всичките приблизително 700 км. до Дубровник ще се наслаждавате на спиращи дъха гледки и удивителни природни забележителности. Тръгвайки в посока Кулата-Ниш имате две опции да стигнете до крайната цел, като горещо препоръчвам да използвате и двете – едната на отиване, а другата на връщане, защото и двете ще ви оставят без дъх. Ние избрахме северната опция на отиване, която ви отвежда през Крагуйевац, Чачак и Ужице до местността Мокра Гора, където задължително трябва да посетите прочутия „Дрвен град“ на Емир Костурица и напълно възстановената стара железница „Шарганската Осмица“. И двете места са невероятно красиви, разположени са по хълмовете на планината и ще ви пренесат в един приказен свят.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Навлизайки в Босна и Херцеговина, пътят ви води покрай река Дрина от Вишеград към Горажде и Фоча, а тя заедно с река Тара формира втория по големина каньон в света след Гран Каньон на р. Колорадо в САЩ. Повярвайте ми – гледката си заслужава! А с правилната „играчка“ в ръцете ви тези пътища ще ви се сторят безкраен източник на душевна нирвана.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Продължавайки „надолу“ към Требинйе, Билечкото езеро ще е следващата красива гледка, която ще прикове вниманието ви със своята кристална синьо-зеленикава вода и живописна местност, в която е разположено.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Ето че остана съвсем малко до заветната цел, а съм сигурен, че ще останете безмълвни при достигането от високо на крайбрежието около Дубровник. Скалистите брегове предлагат такава наслада за сетивата, че аз бих карал с часове по разположените на ръба пътища само, за да се наситя на гледката… е, ние го направихме… няколко пъти… но това е друга тема…

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Да, наистина, 700 км. път с не повече от 100-тина километра магистрален участък биха били стряскащи за много хора, дори изморителни… но повярвайте ми, с правилния волан в ръцете си няма да се замислите и за секунда, че искате да минете по друг път. Целия маршрут е със задоволителна настилка, след като преди няколко години голяма част от него бе реконструирана. Изпълнен е със забележителни комбинации от завои и, както вече уточнихме – спиращи дъха гледки.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

И така, вече се докоснахме до Адриатика, време е да си намерим местенце, където да отседнем, а за мен наоколо няма по-приятно и романтично местенце от разположеното на юг от Дубровник китно курортно селце Цавтат! Уникалното разположение, красивият залив, кокетните къщички и приятните заведения около страхотното малко полуостровче ви карат да се чувствате истински специални. На всичко отгоре цените за настаняване са съвсем прилични, а различните семейни хотелчета са доста приятни.

Ето че стигаме и до старинния Дубровник. Надали има нужда от много представяне, но все пак ще кажа, че крепостният град и задължителен за посещение, като си пригответе малко повечко парички за паркинг наоколо, защото места за паркиране трудно се намират, а предвид туристическата натовареност на града цените на паркингите за високи. За да разгледате града и околностите, ще ви трябва почти цял ден, в който трябва да включите и качване с лифта над него, за да оцените истински красотата на крайбрежието и огромното количество малки островчета около него.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Следващата дестинация, на която също трябва да посветите един ден е родното място на Марко Поло – остров Корчула. Едно ужасно спокойно малко крепостно градче, което ще ви пренесе в света на мореплавателите и ще ви откъсне много приятно от натовареното ежедневие на 21-ви век. За да стигнете до него, ви чакат отново около 100-тина километра на север от Дубровник, които естествено и за миг няма да ви оставят да скучаете, гарантирайки поредната доза природни шедьоври. Тук отново имате избор как да стигнете до островчето – тъй като и в двата случая ще ви трябва корабче, можете да ползвате ферибота от Оребич и след 10-15 минути да сте в Корчула или да се нагледате на брега откъм морето, взимайки по-рано някой от другите фериботи и корабчета, предлагащи екскурзии до там.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Естествено, ако продължим със забележителностите, няма да ни стигне целия ни блог, защото всяко едно местенце наоколо носи своята история и красота, но ние ще спрем до тук и ще започнем да говорим за пътя на обратно.

Пътуване до Хърватска

Пътуване до Хърватска

Избираме да тръгнем на юг и да се върнем по споменатия по-рано алтернативен маршрут, който ни води през красивата черна гора и нейните Котор и Будва, като задължително трябва да разгледате „покатерената“ в скалите крепост на Котор, защото гледката, която открива, е забележителна! Естествено, нито един от следващите километри няма да оставят очите и душата ви да си починат, заливайки ви с пейзажи, които да запомните завинаги. Моят съвет е да продължите от Будва към Петровац и там да започнете да катерите планините, като достойният за рали отсечка път гарантирано ще ви достави удоволствие. След долината на Подгорица отново ще бродите из речна долина, която с надвисналите си скали и тюркоазената си вода за пореден път ще ви постави в позиция да осъзнаете колко дребни частички от природата сме, а следващото изкачване ще ви припомни за величието на Динарските Алпи. Така неусетно през границата достигате до Нови Пазар в Сърбия, а от там през Крушевац отново сте на Ниш в посока България.

Уверявам ви, че през всичките 2000 километра, въпреки ниската средна скорост и липсата на магистрали ще сте изпитали неимоверно удоволствие от шофирането, истинска наслада от видяното и ще сте изживели незабравимо красиви моменти, независимо дали сте с голяма компания или просто с любим човек. И нито за секунда няма да съжалявате, че не сте избрали Монте Карло, Сен Тропе или някой екзотичен остров!

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *