Първо поколение Nissan X-Trail – разумен избор?

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Както знаете, започнахме подготовка за зимния сезон. Дали ще преобуваме гумите си, ще проверим състоянието на автомобила или директно ще го сменим? В поредица от материали споделяме впечатленията си относно градските 4х4 джипки (или паркетници, както ги наричат доста често). Говорихме и ще говорим за софт-джипчетата и по-сериозните машини. Сега е ред да обърнем внимание на модел, обещаващ отлично пътно поведение – както на асфалта, така и в гората.

Сложната 4х4 система и отличният клиренс правят X-Trail впечатляващ, когато е затънал до мостовете в кал и едновременно с това, когато излезе от коловозите на чист асфалт, предлага добра мощност и приятно окачване, което да осигури комфорт.

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Не може, обаче, всичко да е хубаво. Външният вид май не е най-готиният в сегмента, но определено в интериора са заложени най-здравите материали, които ще издържат на най-щурото семейство. И това е добре, защото X-Trail си е отлична алтернатива за семеен автомобил. От шофьора няма да има почти никакви оплаквания, благодарение на приятната шофьорска позиция и достатъчната видимост.

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

На задната седалка има достатъчно място за трима възрастни, като това означава, че имат място не само за главите, но и за краката. Багажник? Да! Достатъчно просторен, че да събере багажа на 4-членно семейство.

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Кой мотор да изберем? Дизел! Който и дизелов да изберете, няма да сгрешите. Е, опитайте се да е dCi, който бе представен в началото на 2004 г. Принципно дизеловите агрегати са най-икономични и са отлични за всякаква употреба, благодарение на въртящия момент, идващ от ниски обороти. А и бензиновите се усещат някак слаби.
Повечето X-Trail-автомобили на вторичния пазар са с 4х4 задвижване, което предпочитаме.

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

Покупка на Nissan X-Trail с AutoCredit.bg

В средата на 2005 г. са представени две 4х2 модификации: с 2.0-литров бензин и 2.2-литров дизел. Целта им била да привлекат купувачите, които искат високата позиция на 4х4 автомобил, но реално нямат нужда от задвижване на четирите колела.

Най-базовото ниво на оборудване S няма климатик, странични въздушни възглавници и CD-плейър, затова по-добре търете Sport или по-луксозното SE+. В началото на 2004 г. нивата на оборудване са прекръстени и подобрени. SE се превръща в най-евтината опция… и наша любима. Продължавайки нататък, можете да разполагате с електрически шибидах, кожена тапицерия и дори сателитна навигация. Но не сме сигурни дали първата и третата екстра си заслужават парите.

Най-хубавото след покупката на Nissan X-Trail предстои: няма от какво да се притеснявате. Сервизирането, например, е по-евтино от това на Land Rover Freelander и е една идея по-евтино от това на Toyota RAV4. Ако предпочетете дизелов агрегат, ще се радвате и на сравнително нисък разход на гориво – малко над 7/100 извън града. Бензиновите варианти ще изразходват около 8,5 литра за 100 км извън града, затова вземете бензинов само ако мислите за „газифициране“.

Nissan X-Trail все още е сравнително млад на пазара и почти няма проявени проблеми, с които да се изненадате неприятно. Единствените гафове, допуснати от конструктора Nissan, са свързани с отоплителната/вентилационната система. Проверете дали климатикът и парното функционират изрядно във всички скорости на обдухване, както и дали клапите за определяне на посоката на обдухване функционират. Обърнете внимание и на нагревателя на задното стъкло, тъй като при превозване на по-обемни товари лесно може някой реотан да бъде прекъснат.

Студеният старт на дизеловият агрегат трябва да е бърз и веднага моторът да заработи нормално. Ако чувате потракващ звук при празен ход, това най-вероятно са веригите на разпределителните валове. Те са и причина за единствения гаранционен ремонт, организиран от Nissan за X-trail. Успокоителите им се износват и трябва да бъдат подменени. Чували сме и две оплаквания за счупени турбокомпресори, но това са единични бройки и най-вероятно проблемът се е проявил заради недобро обслужване и в часност нередовна смяна на двигателното масло.

Виж обяви за употребявани модели на Nissan X-trail при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *