Приключение с кемпер? Защо не?!

Header

Това, което предстои да прочетете, не е типичен „пътепис“ за следващото райско кътче, което трябва да посетите. Тук не става въпрос за красива природа, исторически забележителности или приятни местенца за отсядане по време на вашата почивка. Няма да говорим за дестинацията или пътя, по който ще стигнете до нея, а за самото пътуване и средството, което ще използваме, за да изживеем едно съвсем различно и ново приключение!

За мен пътуването е едно от най-големите богатства – посещението на различни места, наслаждаването на различни природни и човешки творения, усещането за свобода и безгрижие по време на едно пътуване са несравними. Естествено, всяко едно нещо, което прави пътуването вълнуващо, дестинацията – нетърпеливо очаквана, а компанията – още по-приятна, е само по себе си гаранция за незабравимо преживяване! Един от най-готините начини да направите това е като изберете кемпер за своето пътуване. Така ще имате възможност да се придвижвате в домашен уют, да се събудите на едни от най-спиращите дъха гледки и да имате свободата да отидете и да позиционирате „къщата“ си на някой от най-приказните места на планетата.

Camper_2

Приключение с кемпер

Имах удоволствието да прекарам месец и половина на борда на такава мобилна къща, обикаляйки из различни крайчета на Европа, и всяко едно притеснение за комфорта и удобствата, които този тип пътуване и живот предлагат,  бе напълно разсеяно. В момента дори в България се предлагат доста опции за наемане и покупка на кемпер и няма да е проблем да намерите начин да се сдобиете с такъв. Ще се опитам да нахврълям най-важните неща, които трябва да имате предвид, ако искате да се насладите истински на такова преживяване.

Livingroom_1

Приключение с кемпер

Много важно е на първо място да разсея един често разпространяван мит – къмпингуването и използването на кемпер за пътуване по различни места и къмпинги не е евтин заместител на хотелския туризъм! Идеята е в различното усещане, а не в спестяването на пари.

layout

Приключение с кемпер

Така, при избора на кемпер е важно да съобразите колко човека ще сте, как искате да спите, как ще ползвате различните зони и т.н. Имайки предвид, че тези екзотични жилищно-превозни средства в последните години се развиха изключително много и са невероятно удобно оптимизирани за използване на цялото пространство за багаж и хора, е въпрос просто на ваши лични предпочитания кое къде ще бъде разположено, как ще използва и за какво. Аз лично съм фен на полу-интегрираните кемпери, в които кабината на бусчето, използвано за база е запазено, а към нея назад и малко нагоре е добавена къщата ви. Те са с по-добро челно съпротивление, по-нисък център на тежестта и по-добре оформено вътрешно пространство. Alcoven вариантите с надстройка и легла над кабината са удобни за спестяване на място за другите неща, но кемперът става много висок, повишава се разхода и поведението на пътя се влошава. Напълно интегрираните кемпери пък са добро решение, но са доста по-скъпи и не предлагат толкова преимущества пред полу-интегрираните.

Можете да изберете разположението, конфигурацията и броя на леглата, размерите и разположението на банята, кухнята и дневната. Обикновено една или две спални (отпред и отзад) са идеални за настаняване на една или две двойки, но естествено, имате опция и за единични легла за всеки един от компанията.

Bed_1

Приключение с кемпер

Моята препоръка обаче, особено за по-дълги пътувания и престои, е да използвате цялото пространство за не повече от двама възрастни… или най-много за двама възрастни и едно-две дечица. При това положение мястото ще е достатъчно за всички, както и за техните вещи, една баня е достатъчна и водата ще стига за всичко и всички.

Bed_2

Приключение с кемпер

И тук стигаме до едно от най-големите неудобства на кемперите – наличието на ограничено количество чиста вода за миене и къпане. Обикновено резервоарите за тази цел са около 100 литра и стигат точно за нуждите на двама възрастни за около два дни при ефективна употреба. Не трябва да се притеснявате за подгравянето на водата – обикновено то се случва на газ и е сравнително бързо. Тоалетната е химическа, има си контейнер, който е лесно обслужваем и отново се изхвърля на предназначени за целта места.

Bathroom

Приключение с кемпер

След като изчерпате водните си „залежи“, ще трябва да намерите място, където да ги напълните обратно и съответно да изпразните резервоарите, където се съхранява мръсната вода. За тази цел по различните къмпинги в Европа и света има специално предназначено за целта място, където се прави зареждането и източването на резервоарите. За къмпингите обаче малко по-късно. Като цяло е хубаво да подберете и типа на банята си, разположението на нейните елементи вътре и функционалността и според своите предпочитания и вкус, тъй като това място може да ви създаде дискомфорт, ако не всичко е както го искате. Ако всичко е както трябва, душ кабината ще е достатъчно голяма и за най-големия мъжага, тоалетната ще е на правилното място, а мивката и огледалото ще са достойни за всяка холивудска актриса.

Livingroom_2

Приключение с кемпер

Така, банята и „легловата база“ са „отметнати“. Стигаме до жилищната площ. В своеобразната дневна производителите са се погрижили също да не ви липсва нищо. Имате на разположение различни по тип и брой места за сядане „сепарета“ с маса, като конфигурациите могат да бъдат безбройни. За мен най-удобната опция е с Г-образно „сепаре“, въртящи се седалки на шофьора и „навигатора“ и допълнително място за сядане срещу масата. Така ще има място за всеки да хапне спокойно, да гледа телевизия или просто да поцъка на компютъра. Наоколо има предостатъчно тайници за съхранение на всякакви предмети – обувки, дрехи или каквото си искате. Наистина, впечатляващо е как производителите успяват умело да намерят приложение и на най-невъзможните пространства.

Livingroom_3

Приключение с кемпер

Естествено, място е оставено и за най-важното за чревоугодници като мен – прехраната! На разположение имате напълно функционална кухня с всичко необходимо за всяка домакиня в нея – готварска печка, котлони, абсорбатор, мивка, достатъчно шкафове за съхранение на продукти, както и естествено хладилник.

Kitchen

Приключение с кемпер

След като обсъдихме жилищната част, стигаме до специфичните за мобилната ви къща елементи. Системите в кемпера могат да работят с няколко различни енергиини източника в зависимост от режима на използването му. Когато сте позиционирани в къмпинг или  на друго място с достъп до електричество, можете да използвате външен източник, за да захранвате консумацията си, като в този момент хладилникът, осветлението и контактите започват да работят на 220V, a се зареждат и акумулаторите – този за „камиончето“ и този (или тези, ако са повече от един) за жилищната част. Готварската печка пък, заедно с котлоните, работи винаги на газ. Когато външен източник на електричество не е достъпен, хладилникът също започва да използва природното гориво за източник на енергия, като можете да го захраните и от 12-волтовата батерия за вътрешното пространство. Осветлението също може да функционира пълноценно на 12V електрически източник. Същото се отнася и за телевизора, който също работи на 12 и 220 волта и може да се оборудвате със сателитна антена с автоматично насочване и да имате телевизия където и да сте по земното кълбо. Реално за вашето „оцеляване“ в много дълъг период от време имате нужда само от газ, вода и гориво в резервоара на кемпера, тъй като алтернаторът на двигателя пък може да зарежда 12-волтовите батерии за отзад и го прави и когато се движите към следващата дестинация.

Когато стационирате кемпера си, за да избегнете неприятното клатушкане от окачването, повечето производители предлагат степенки, които да осигурят допълнителна опора на возилото на място. А аксесоарите за външното пространство ви дават възможност да си реализирате приятна „веранда“ пред вратата с дебела сянка, осветление и желаните от вас мебели.

Camper_3

Приключение с кемпер

И накрая стигаме до самото придвижване – повечето такива машини са базирани на товарни бусове, произвеждани от популярни европейски производители, с максимално допустима маса под 3,5 тона са и са съвсем достъпни и лесни за управление от всеки водач с категория B в книжката си, като естествено трябва да се съобразявате с някои основни неща. Първото са габаритите на превозното средство – за да може да предложи всички удобства и достатъчно пространство, все пак кемперът е с доста големи размери в дължина и ширина, като маневрирането улесняват много огромните огледала и често инсталираната камера за заден ход. Имайте предвид, че и доста по-голямото тегло променя много поведението на машината и е хубаво да избягвате резките маневри и високата скорост. Обикновено най-спокойно и безпроблемно движението става с около 100-110км./ч. по магистралата и 70-90 извън нея, като тогава и разходът на гориво е най-оптимален. В тази посока очаквайте около 12-14 литра на 100 км. пробег. Обикновено по границите митничарите не създават проблеми и почти не обръщат внимание на пътуващите и техния багаж, но пък магистралните такси са по-високи заради различния клас превозно средство. В големите градове движението и паркирането са трудни, но пък често хубавите къмпинги са на удобно място и/или имат удобен достъп с велосипед, мотопед или обществен транспорт. Внимавайте при движението в тясни и ниски места, като винаги добавяйте в маневрите си повече място за къщата върху гърба си. По отношение на къмпингите – в интернет има достатъчно гидове за местоположението и оборудването на различните такива, като е хубаво да си изберете такъв, в чиято цена влизат всички консумативи – ток, вода, баня, тоалетна и т.н., като категоризацията тук е както и при хотели – на звезди. Колкото повече, толкова по-добре, но все пак това се отразява на цената. Приличните къмпинги струват около 30-тина евро на вечер, плюс някоя паричка отгоре на човек. Често за ползване на баня и пералня се плаща допълнително с жетони или карти. Гледайте да си намерите някой, разположен на красиво местенце, с по-големи парцели, за да имате пространство извън кемпера и хубава гледка.

Важно е да знаете, че спането на някое от леглата по време на движение в кемпера е забранено навсякъде, като в европейските държави никога не са ни правили проблеми за това при нито една от проверките. Братята сърби обаче не бяха на същото мнение и се наложи да „почастим“.

След всичко казано дотук смея да твърдя, че ще изживеете едно страхотно приключение, почивката ви ще бъде незабравима и чувството за свобода ще носи постоянна усмивка на лицето ви. За вас остава да подберете дестинациите, да се снабдите с навигационна система и гид за забележителностите и да се наслаждавате на изживяването!

Camper_1

Приключение с кемпер

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *