Потвърдено: BMW M5 4×4, както и X3 M и X4 M

bmw m5 f10

Слуховете за появата на xDrive система на М5 датират от 2011 г. През годините чувахме „официална“ информация, потвърждаваща и отричаща чутото. Наскоро назначеният директор на М-дивизията Франк ван Мийл, бивш служител на Audi Quattro, потвърди че се задава М5 със задвижване на четирите колела.

Пред автомобилни журналисти германският инженер допълни, че следващото М5, както и механично идентичното М6, ще се предлагат и само на задно предаване.

„Философията ни е за задно предаване и то ще се запази. Да, ще има и модели с 4х4, но причината е, че мощността и въртящият момент ще се повишават и това вече ще е проблем, ако автомобилът е с един задвижващ мост,“ допълни ван Мийл.

Frank van Meel

Ново поколение 5-та серия се очаква през 2016 г. По неписани закони М-моделът ще излезе година след нормалния вариант. Не ни става ясно дали BMW М-дивизията ще направи xDrive серийно предложение или опция.

По време на интервюто си ван Мийл загатна, че има вероятност X3 и X4 също да минат през M GmbH.

„Може би ще има бизнес възможност с Х3 и Х4. Ще продължим да пишем успешна история, както направихме с Х5 М и Х6 М.“

Той отказа да коментира дали има планове за М-версии на i-вариантите като i8. Независимо че има доста допирни точки и технологиите могат да се смесят, това засега няма да се случи.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *