Покупка на Suzuki Grand Vitara

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Suzuki Grand Vitara е издръжлив и способен 4х4 автомобил, който би достигнал до места до които повечето нормални SUV-машини определено ще се затруднят. Стандартно монтираната понижаваща предавки раздатка му дава изключително предимство при движение по по-тежки терени, особено при изкачване и спускане.

Факт е, че пътното поведение по нормална настилка няма да ви впечатли, но пък 4х4 възможностите определено си заслужават. Пасажерите най-вероятно ще се оплакват от вибрации, подскачане при неравности и липса на екстри, но пък какво толкова!? При завой ще усетите колко сцепление дава всъдеходът, а първото, което ще се предаде в бързото завиване са високите гуми, които ще започнат да свирят.

Седящите на предните седалки ще имат достатъчно място, а при моделите – дълга база и на задните седалки нещата са добре. Да, там е тясно за трима пасажери, но пък двама ще се возят комфортно. При късата вариация задните седалки могат да бъдат сгънати, за да се отвори изключително голямо товарно пространство. Лошото при него е, че прагът му е прекалено висок за повдигане на тежки и неудобни товари.

Като цяло намирането на стойностна Grand Vitara не би трябвало да е проблем. Автомобилът е предпочитан сред повечето оф-роудъри, но пък след по-задълбочено и търпеливо търсене ще откриете най-добрата опция.

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Suzuki Vitara „къса база“ се предлага във варианти с мек демонтируем таван или нормален покрив. Мекият таван е симпатичен, но колко често ще си позволите да го разкачите, за да карате полукабриолет? А и моделът не е толкова практичен, колкото конвенционалния. Предпочитаме варианта с твърд покрив, защото рядко се отдава вариант за кефене без покрив.

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Ако говорим за предпочитания, трябва да знаете, че „дългите бази“ определено правят повече смисъл като ежедневни автомобили. Моделът дори се предлага в 7-местен вариант (с етикет XL-7, представен през 2001 г.) Препоръчваме го заради данъчния кредит. Ако не успеете да намерите изгоден екземпляр със 7 седалки, купете си 5-местен, но задължително „дълга база“. Ако наистина искате да купите XL-7, ще трябва да се заредите с много търпение, за да откриете идеалният вариант.

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Покупка на Suzuki Grand Vitara с AutoCredit.bg

Каквото и да правите, не взимайте 2-литров дизелов модел. Двигателят има приличен въртящ момент, но в много тесен работен диапазон, което означава, че ще трябва постоянно да сменяте предавки, за да сте в оптимални обороти. А и самият агрегат не е толкова рафиниран. Шумен е и не е подходящ за извънградски пътувания. 1.6 и 2.0-литровите бензинови са по-добър вариант, но ние бихме се спрели на някои V6 – 2.5 или 2.7-литра. Най-големите агрегати са плавни, по-силни и не чак толкова „жадни“, колкото очакваме. Стандартното ниво на оборудване на интериора е напълно достатъчно.

Според някои собственици сметките за поддръжка са големи, заради задължителните сервизни интервали на 10 000 км. Това важи както за бензиновите, така и за дизеловите варианти. Може би е факт, че X-Trail на Nissan, Honda CR-V и Toyota RAV4 ще се нуждаят от смяна на масла и филтри на около 12-13000 км., но това не бива да е определящ фактор. Интересно е, че можете да компенсирате разходите при посещаване на бензиностанции. Турбо дизлът ще гори около 9 литра и половина гориво. Същата стойност важи за 1.6 и 2.0 – литровите бензини. За съжаление, е трудно да докарате двата V6-агрегата до под 10 на 100.

Голяма част от заклетите фенове на марката и собственици на конкретния модел не се оплакват от почти нищо, свързано с всъдеходите си. Е, има и такива, които споделят, че някои от бутоните на возилата им спрели да функционират. Факт е, че електро проблемите са слабо място на предходния модел, но за второто поколение Grand Vitara се твърди, че всичко е наред. Все пак при огледа се уверете, че всички екстри, задействани с бутон, функционират коректно. Двигателите като цяло са надеждни. Единственият недостатък са кратките сервизни интервали, както казахме по-горе. Уверете се, че избраният от вас автомобил е поддържан грижливо – чести смени на масла и филтри, свещи, кабели и т.н.

Тъй като моделът е предпочитан и при оф-роудърите, проверете дали по пода и праговете няма поражения от оф-роуд употреба. Съветваме ви да инспектирате амортисьорите и пружините преди покупка. Ако потенциалният ваш нов автомобил Suzuki Grand Vitara изглежда обещаващо, то е почти сигурно, че и вие няма да имате сериозни премеждия при поддръжката и експлоатацията му.

Виж обяви за употребявани модели на Suzuki Grand Vitara при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *