Поддръжка на Lexus IS – AutoCredit.bg

2005 Lexus IS 300.

След като във вчерашния материал ви запознахме с Lexus IS и това на какво да обърнете внимание при евентуалната му покупка, днес ще говорим за потенциалните слаби места на модела. За наше огромно щастие това ще е един от най-кратките материали. Казваме за щастие, защото като цяло основните проблеми са значително по-малко от тези на други марки и модели автомобили. Фактите говорят! Както и сравнително малкото собственици на „луксозната Toyota“. Какво е по-хубаво от това да можеш да разчиташ по всяко време на возилото си, да прекарваш по няколко часа годишно в автосервиза и разходите за поддръжка да са поносими?
Ще започнем с може би един от най-скъпите износващи се компоненти – съединителят. Всеки IS с механична трансмисия може да се познае дали е каран много по състоянието именно на комплекта съединител. В нормални условия и да речем 50-50 разпределение на градското и извънградско шофиране, той би трябвало да издържи около 110,000 км. Ако ви се наложи да подмените маховика, притискателния диск и феродовия диск, значи автомобилът ви е на 100, 200 или 300 хиляди. Операцията не е сложна, а частите могат да достигнат около 1700 лв. Ако маховикът е изправен, ремонтът надали ще надхвърли 4-цифрена сума.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Ако новият ви автомобил е с шибидах, то след покупката и обслужването задължително проверете дренажните канали за изтичане на вода. Най-уязвимият от всички се намира на C-колонката откъм шофьора (колонката, която държи задното стъкло). Запушен дренажен канал може да причини наводнения в багажника и протичане на шибидаха през декоративния таван.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Ако автомобилът ви е с оригинално челно стъкло, то това не се отнася за вас. Но ако поради някаква причина прозорецът е заменен, то новият най-вероятно е Pilkington, а с тях доста често има проблеми с течове около кабела за подгряване в долната част. Сами се досещате, че влага (и вода) там могат да увредят модула, който се грижи за подгряване и размръзяване на стъклото, а цената му не е приятна. Просто проверете двете части на таблото за следи от влага, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Изпускателните системи на Lexus IS (независимо от модификацията) са изработени от неръждаема стомана, но с времето и пробега тя доста често не изглежда като нова. За всеки случай след покупката използвайте услугите на сервиз за ауспуси, в който механикът да даде мнение дали генерацията е наред или скоро ще трябва да й обърнете внимание.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Спирачките! Това е нещо особено важно. През 2003 г. Lexus провеждат безплатно сервизиране заради забалежки със спирачната помпа. Уверете се, че такава манипулация е отразена в сервизната история. Ако не е – имайте едно на ум и не отлагайте проверката.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Също така направете визуална инспекция на спирачните апарати – ако са корозирали, има голям шанс и гумичките, уплътняващи буталата, да са се прокъсали и самите спирачки да не са адекватни. Това може да проверите и при тестовото шофиране преди покупка – просто намерете равен път, развийте 80 км/ч и започнете да спирате интензивно. Ако автомобилът хваща посока и усещате по-голямо от нормалното дърпане във волана, значи най-вероятно трябва да ревизирате спирачните апарати. Ако някога ви се случи да чуете стържещ звук, идващ само в движение откъм задницата, проверете ламарините зад спирачните дискове, имащи за цел да предпазват дисковете. Понякога при сваляне и качване на гумите, ламарините могат да бъдат докоснати по невнимание и изкривени, тъй като са сравнително тънки. Проблемът се решава лесно – просто ги натиснете и върнете в изходна позиция.
Важно послание от собствениците, касаещо употребата на качествени запалителни свещи. Тъй като Lexus/Toyota използват Denso Iridium свещи за бензиновите си агрегати (славят се с изключително добро качество и голям пробег), те предписват смяната им да става на около 100000 км. Проверете състоянието на свещите на вашия двигател и при нужда ги заменете със същите. Така и така сте отворили предния капак – през известен пробег обръщайте внимание дали ангренажният ремък е достатъчно стегнат, натискайки го с ръка. Често се случва обтегачът му да спре да функционира изправно, а знаете, че прескачането дори с един зъб може да е доста пагубно за двигателя. Както писахме вчера, често се случва водните помпи да протекат. Така че обръщайте внимание за течове при всяко отваряне на предния капак.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

От собсвеници чуваме, че е нормално задните гуми да се износват за 2-3 сезона в зависимост от употребата на автомобила. Това се дължи на факта, че заводските настройки на страничен наклон на задните колела допускат по-големи стойности. Това от една страна дава необходимото сцепление при по-ентусиазирано шофиране, но е факт, че гумите се износват една идея по-бързо от нормалното. Е, ако сложите нови задни гуми и внимавате при всяко тръгване, но все пак в края на летния сезон вътрешните им краища са изядени, значи със сигурност автомобилът ви има проблем с окачването на задницата.
Фен на марката, каращ Lexus IS300 от 6 години сподели, че му се е налагало два пъти да сменя предните шарнири на носачите и външните накрайници. Дали това се дължи на комбинацията от недобри пътища и маниер на шофиране или просто е слаба точка на Lexus, не можем да кажем със сигурност. Не го определяме и за много нормално. Същият потребител каза, че не се притеснява, че всички глави на болтове и гайки са ръждясали безобразно. Според него това е нормално, като се имат предвид климатичните условия на България.
Като за край ще обърнем внимание на музикалния плейър: пробвайте да заредите 6-диска в класьора, превъртете всички и след това ги изкарайте. Това е имровизиран тест на CD-чейнджъра, който понякога дава грешка „Error 3″ заради „лоши дискове“.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *