Поддръжка на BMW E60

SONY DSC

Произвежданите между 2004 и 2010 г. BMW E60 (пета серия) били едни от най-успешните седани за времето си. Моделът се предлага и като комби и в тази си разновидност е предпочитан от много клиенти. Огромна част от тези возила са все още в отлична кондиция и се движат по пътищата на Европа и България, а изглеждат сякаш вчера са излезли от шоурума. Често се среща подобни „бимъри“ да не са в особено добро състояние и да имат проблеми за отстраняване.

Ако сте открили най-добрия модел за вас и сте го закупили, то освен да ви честитим, ще ви дадем и няколко съвета за първоначалните ремонти. В частност ще говорим за проблеми, които не са често проявяващи се при други марки и модели автомобили, за да не останете неприятно изненадани в неподходящо време и на неподходящо място.

Проблеми с горивоподаването. Всички Е60-ки страдат от тези болежки. Наличието на повече от една горивна помпа в един автомобил прави системата уязвима. Цената им определено е стряскаща. Скапващи се термостати и дефектиращи горивни помпи покачват драстично разхода на гориво и понижават мощността на двигателя осезаемо.

e60 service

Поддръжка на BMW E60

Протичащи шибидаси. Гумените уплътнения около стъклената част на шибидаха изгарят с възрастта и губят еластичността си. Обикновено проблемът се проявява след автомивка или интензивен валеж. Ако при движение с по-висока скорост чувате свистене откъм шибидаха, очаквайте скоро да протече. Адекватно спасяване на положението е употребата на препарати за уплътнения, които възвръщат еластичността им.

Тежката предница на „петицата“ се отразява в състоянието на предното окачване. Шарнирните болтове в носачите на автомобили, използвани по нашите пътища, често се предават след едва 50-60000 км пробег. Препоръчваме ви при най-малко проявяване на проблема да не отлагате ремонтирането му, защото той повлича други проблеми след себе си. Ако усещате непрецизно управление или чувате каквито и да е тропащи звуци, когато преминавате през неравности, в най-кратки срокове локализирайте повредата и вземете мерки.

Често Е60-ките страдат от проблеми със сервото на спирачките. Ако усетите неприятното чувство на твърд педал на спирачката, значи проблемът се проявява и при вашия автомобил. Някои модели (най-вече тези с V8 агрегати) са извиквани за гаранционна подмяна на усилвателя, вакуум маркучите и спирачната помпа. Проверете сервизната история на автомобила си. Ако не сте късметлия и в книжката не е отразен подобен ремонт, задължително се обърнете към специалист за профилактичен преглед на цялата спирачна система.

Както всяко BMW, което не е оборудвано с xDrive система за задвижване на четирите колела, така и Е60 изисква малко повече при подготовката за зимния сезон. В частност обърнете внимание и закупете подходящите зимни гуми, като спазите зададените размери. Добрите зимни гуми в комбинация със системите за стабилност и сцепление и вашите умения ще ви откарат до където искате да стигнете.

Както при почти всеки модел на марката с комби версия, така и тук 5-вратите варианти имат повече проблеми от събратята си седани. Повредите са както механични, така и електрически. Ще ги изброим набързо, като ще посъветваме да обърнете внимание на всеки в най-кратки срокове

Компресорът на въздушното окачване отзад и самите възглавници. 3-4 години пълна изправност и начало на проблемите след това. Някои собственици на комбита предпочитат да заменят саморегулируемото въздушно окачване с класическо (амортисьор и пружина). Може би това е най-добрият и най-надежден вариант.

Антенният модул, който приема сигнала от дистанционното управление на ключа, при комби версиите е под спойлера на задния капак. Мястото се оказва доста уязвимо от наводняване и при евентуално такова няма да успеете да отключите автомобила си от разстояние.

E61 back

Поддръжка на BMW E60

Проблеми с кабелния сноп, който отива към капака на 5-тата врата. След многогодишна употреба (отваряне и затваряне) кожусите на кабелите се протриват и кабелите окъсяват. Симптоми за това са спиране на функциите на задната чистачка, светлините на капака, реотаните за подгряване на стъклото и т.н.

Корозия на 5-тата врата. Проблемът е идентичен като при Е39 комби и Е46 комби, за които писахме по-рано. Целият автомобил не се влияе от метеорологичните условия и е добре защитен от корозия, но поради някаква причина вратата на багажника на всяко BMW комби създава проблеми на собствениците си.

Ако с материала си сме ви убедили, че BMW E60/1 е вашият автомобил, не се колебайте да попитате сътрудниците ни от AutoCredit за помощ. Ако пък след покупката изпитвате каквито и да е затруднения с поддръжката и експлоатацията, свържете се с нас, за да ви помогнем.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *