ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ: Peugeot 308

308-engine hdi

До сега не сме чували кой знае колко сериозни оплаквания за Peugeot 308. Доста добре проектиран и конструкран, моделът на Peugeot е практичен за ежедневието и надежден. Е, има забележки и странности, но кой автомобил няма? Ще ги изредим с по няколко реда:

Охладителната система може да създава проблеми, както с недостатъчно охлаждане, така и с пускане на перката в моменти, когато не се налага. При покупката проверете и екстрите и аксесоарите, за да сте сигурни, че всичко е наред за момента.

Турбодизелите и турбобензинът най-вероятно някога ще се окажат със счупени турбини, идентифициращи се със следните признаци: тъмен пушек, излизащ от ауспуха, недостатъчна мощност, неприятен звук от моторния отсек. Единственото адекватно решение е рециклиране на турбото. При демонтажа му подменете и EGR-клапана (клапан за връщане на отработени газове), за да сте спокойни за в бъдеще.

peugeot-308

ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ: Peugeot 308

Ако случайно на таблото прочетете символ PEF (филтър за твърди частици при дизеловите двигатели), най-вероятно филтърът се е запушил. Той отговаря за събирането на всички сажди, които виждаме като пушек от по-старите дизелови двигатели. Решението за ремонт е само едно – подмяната му, но преди това ви съветваме да излезете на магистралата и да покарате със 130 км/ч за около 20 минути. По този начин топлите изгорели газове ще изгорят частиците и ще спечелите още няколко хиляди километра. Съобщението се вижда предимно на автомобили, които са карани главно в градски условия, където оборотите и натоварването на двигателя варират постоянно. Ако след пробната процедура на магистралата все още имате подсветка на таблото, значи сте за сервиз.

Ако вашето 308 отказва да запали сутрин, когато времето е студено, проверете свещите (за дизелови двигатели). Ако пък сте сигурни, че подгревните свещи са наред, то тогава имате проблем с ECU-то. Същото важи и за бензиновите двигатели. Решението е софтуерно и във всеки един оторизиран сервиз би трябвало да оправят проблема.

308 interior

ПОДДРЪЖКА И ЕКСПЛОАТАЦИЯ: Peugeot 308

Peugeot 308 e влязло в производство преди 7 години. Независимо че е сравнително прясно на пазара, се е случвало да има официални извиквания на автомобили в дилърствата. Ако новият ви автомобил разполага със сервизна книжка, тези официални сервизирания са описани в нея като „Транспорт и ремонт“ на съответния език.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *