Основни проблеми при експлоатацията на Daihatsu Terios MK1

Проблеми при Daihatsu Terios - AutoCredit.bg

Както вчера ви казахме, Daihatsu Terios е мини-SUV, представен през 1997 г. Наричат го още Terios Kid заради буквално детските му размери. Моделът бързо набира скорост и открива своята пазарна ниша заради новаторските размери и градското приложение. Добрите оф-роуд характеристики дават още по-голям тласък за успеха на Terios Kid. Ниската цена, в сравнение с конкурентите, била последния силен коз на Daihatsu.

Както можете да предположите, в първото поколение Terios няма особено много електроника, което от една страна е плюс, тъй като шансът нещо да се обърка е сведен до минимум. И все пак, с представянето на фейслифтовия модел са внедрени агрегати от Toyota Yaris, които са „бронирани“, но се управляват от компютри.

Проблеми при Daihatsu Terios - AutoCredit.bg

Проблеми при Daihatsu Terios – AutoCredit.bg

Check engine диод на таблото, който постоянно свети. Доста досадно, но се случва понякога. Компютърна диагностика веднага ще отговори на въпроса „Защо?“, а вие ще можете да прецените дали да предприемете скорошен ремонт или да отложите нещата във времето. Най-често се случва тази предупредителна лампа да свети, когато ламбда сондата в генерацията спре да функционира коректно. Тя връща информация на компютъра за качеството на горене в цилиндрите, за да може той да направи по-прецизна гориво-въздушна смес.

Проблеми при Daihatsu Terios - AutoCredit.bg

Проблеми при Daihatsu Terios – AutoCredit.bg

При нефункционирането й компютърът просто ще работи по зададени данни, без да може да варира, а в резултат на това най-вероятно ще усетите по-малко мощност и по-висок разход на гориво.

Според някои собственици на Terios Kid откачането на клемите на акумулатора за повече от 30 секунди кара компютъра да „забрави“ натрупаните в него грешки. Можете да пробвате и този вариант, но не забравяйте да махнете ключа от контакта преди това, тъй като има риск да изгорите някой модул по управлението на двигателя. Ако за кратко време след манипулацията за триене на грешки Check engine диодът не свети, но в последствие се активира отново, е почти сигурно, че ламбда сондата е повредена.

Централният диференциал издава странни звуци, когато е зацепен. При „разкачането“ му нещата изглежда са наред. Какъв е проблемът? Проблемът най-вероятно е отстраним само от механик и се дължи на разбито каре на някой от карданите.

Проблеми при Daihatsu Terios - AutoCredit.bg

Проблеми при Daihatsu Terios – AutoCredit.bg

За съжаление, това не може да бъде отстранено в полеви условия и ще трябва да се доверите на сервизен специалист. Препоръчваме ви да не избирате варианта „универсално каре“, а да заложите на сигурно – рециклиране на вашето или покупка на ново, оригинално.

Как да долеете течност в системата на съединителя на своя Terios Kid с механична трансмисия? Отговорът е прост – локализирайте казанчето за спирачна течност и проверете количеството в нея. Ако е на максимум, значи всичко е наред. Системите работят с един и същи флуид. Не забравяйте, че неадекватен педал на съединителя може да означава и друг проблем, свързан с жилото на педала, тъй като Terios от първо поколение разполага и с такова.

Диагностиката дава информация, че в някой от цилиндрите горенето не е навреме. От това автомобилът ви ще започне да работи неравномерно с непостоянен празен ход и изключително мудно ускорение. Разходът на гориво ще се завиши драстично. Започнете с кабели и свещи. Подмяната им с нови би трябвало да отстрани проблема. Ако сте карали автомобила така по-дълго време, най-вероятно по клапаните на главата на двигателя ще се образувал нагар, който няма да позволява на клапаните да се движат коректно и проблемът ще остане налице.

Проблеми при Daihatsu Terios - AutoCredit.bg

Проблеми при Daihatsu Terios – AutoCredit.bg

Май с това се изчерпват най-често срещаните проблеми. Всичко останало е регулярната сервизна дейност и ремонтите по купето (остраняване на ръжда), по които не можем да вземем отношение. Ако все пак имате някакви въпроси, не се колебайте да ги зададете в коментар под материала. Ще се опитаме да ви помогнем!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *