Opel Zafira – често срещани проблеми и техните решения

Opel Zafira - често срещани проблеми и техните решения

Opel Zafira е компактен семеен бус, който е много често срещан по пътищата в България. Моделът е представен през 1999 г. и в момента на пазара е третото поколение. Автомобилите от модела са често предпочитани, тъй като са практични, с добри двигателни опции и наистина си струват покупката. Минус са им интериорните материали, но ако не сте взискателни няма да ви направят впечатление. Както всички автомобили, така и Zafira си има „детски болести“. Направили сме кратък списък с най-често срещаните проблеми на модела, техните симптоми и решения.

Opel Zafira - често срещани проблеми и техните решения

Opel Zafira – често срещани проблеми и техните решения

Регулатор на налягането на горивото. Този проблем най-често се проявява при 2.2-литровия бензинов агрегат. Ако забележите, че вашата Zafira сериозно е „окуцяла“ и не ускорява така добре, както преди, най-вероятно се е скапал регулаторът за налягане на горивото. За да си върнете пъргавостта отново, ще трябва да закупите нов и да го подмените.

Opel Zafira - често срещани проблеми и техните решения

Opel Zafira – често срещани проблеми и техните решения

Проблеми с двумасовия маховик. Неприятна и скъпа за отстраняване повреда. Ако усетите пулсиращо ускорително движение при отделяне на съединителя или вибрации в самия педал, значи има голяма вероятност пружините на маховика да са омекнали. Подмяната на маховика не е сложна, но цената на новия компонент може да не ви се понрави.

Opel Zafira - често срещани проблеми и техните решения

Opel Zafira – често срещани проблеми и техните решения

Проблеми със съединителя. Ако забележите, че при натискане на педала на газта до край при ускорение има леко забавяне преди самото ускорение, шансът съединителят ви да е за смяна е голям. Проблемът не е рядкост при Zafira. Тест на съединителя можете да направите в движение с така нареченото „ритване“. С прости думи обяснено, означава при движение на висока предавка (4 или 5) с около 60 км/ч да натиснете педала на газта до край и да ускорявате, като междувременно за кратко натиснете съединителя и го пуснете веднага. Ако автомобилът „подскочи“ напред и продължи ускорението си, значи съединителят е здрав. Ако обаче оборотомерът продължи да показва високи стойности (двигателят се форсира), но автомобилът не набира, значи съединителят буксува и е за смяна. Операцията е толкова сложна, колкото и тази по смяна на маховика, а цената на комплекта съединител е около 2/3 от тази на двумасовия маховик.

Opel Zafira - често срещани проблеми и техните решения

Opel Zafira – често срещани проблеми и техните решения

Проблеми с централното заключване. Ако изпитвате затруднения при отваряне на вратите с дистанционното (особено задните врати), значи автомобилът ви има проблем с електрозахранването на централното заключване. Почти няма Zafira без проблеми с механизмите на задните врати. За да отстраните проблемите, ще трябва да се прекарат нова електроинсталация, а това си е работа за жичкаджия.

Заключване на багажника и проблеми около тази опция. На шофьорското място имате бутон, чрез който отключвате и заключвате багажника. Ако този бутон не работи, най-вероятно проблемът е в самия него. Преди да купувате нов, опитайте се да тествате с друго копче, за да сте сигурни, че не хвърляте парите си напразно. Принципно друг бутон би трябвало да разреши проблема.

Гаранционни ремонти

Opel Zafira е на бял свят от повече от десетилетие (16 години, ако трябва да сме точни). По време на жизнения цикъл на Zafira A са организирани 7 различни гаранционни ремонта. Обелязали сме най-важните, според нас. Съветваме ви ако не виждате някоя от манипулациите, описана в сервизната книжка, в най-кратки срокове да обърнете внимание на проблемните места.

На 25 април 2000 г. е обявен първият гаранционен ремонт. Причината за него е „вероятност от теч от горивния резервоар“.

22 август 2002 г. – замърсяване на спирачната течност и запушване на спирачни маркучета.

17 ноември 2005 г. – недостатъчно добре завит болт на гредата за теглич. Ако вашата Zafira е с теглич, непременно проверете състоянието на крепежните му болтове.

19 май 2010 г. – проблеми с кормилната уредба.

Виж обяви за употребявани модели на Opel Zafira при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *