Nissan Qashqai – изненадващо добър

Покупка на Nissan Qashqai с AutoCredit.bg

Nissan Qashqai наистина е компактен семеен автомобил. Той захожда по различен начин спрямо конкурентите си, като Ford Focus и VW Golf заради по-високия си клиренс и по-високата шофьорска позиция. Освен това дарява собствениците си с простор в купето и приличен багажник. Заради повишения клиренс при по-ентусиазирано шофиране Qashqai ще се накланя по завои, но пък сцеплението ще остава все така добро. Окачването се справя с неравностите добре, а външните шумове са добре изолирани.

rear seatsВ стандартен Qashqai могат да се возят петима възрастни, но на задния ред седалки може да е малко тясно за трима. Ако ви трябва автомобил за повече пасажери, то потърсете модела +2 (след 2008 г.), който разполага с още две седалки.

+2 seats

Той е и по-дълъг от стандартен модел, а седалките лесо могат да се „приберат“ в пода на багажника, когато не се използват.
Всеки Qashqai е оборудван с климатична система, лети джанти, електрически стъкла и Bluetooth радио система. Ако предпочетете ниво на оборудване Visia, ще получите климатроник, CD-чейнджър и паркинг сензори. Най-високото ниво Tekna пък добавя кожен интериор и панорамен стъклен покрив.

+2

Двигателната гама разполага с добри и не чак толкова добри агрегати. Започваме с тези, които не са за предпочитане – 1.6-литровия бензинов със 115 к.с. Трябва да го „шпорите“ в по-високи обороти, за да успява да се справи с купето. 2-литровия бензин със 140 к.с. е по-добър избор, тъй като има значително повече въртящ момент. Все пак бихме посъветвали да се спрете на 1.5-литров турбо-дизел. Агрегатът развива 105 к.с., които биха били достатъчни за непретенциозни водачи, които все пак искат нисък разход. Най-добрата опция си остава 2-литров турбо-дизел със 150 к.с. Казваме „най-добрата опция“ не само заради мощността, ами и заради факта, че този двигател, както и другия 2-литов, вървят „в комплект“ с 4х4 системза за задвижване на колелата.

Да споделим някои цифри: 1.5-литровият дизелов двигател ще изразходва около 5.5 л/100 км в смесени условия, 1.6-литровият бензин ще клони към 8/100. Двулитровите версии добавят около 2 литра гориво за свормиране на общия разход, но определено си заслужават повече. И пак ще кажем, че „големият“ дизел ще се представя най-добре.
Цените на употребяваните Nissan Qashqai от първо поколение са по-ниски от конкурентните „набори“, но това пък означава, че можете да получите по-качествен автомобил за същите пари.

Най-голямото оплакване от собственици е почукващи звуци от задницата на автомобила. Това обикновенно се дължи на задните амортисьори, които евентуално ще трябва да бъдат подменени с нови. Проблемът не е кой знае колко сериозен, но не забравяйте да обърнете внимание на конкретния автомобил, който тествате, за да можете да свалите от продажната му цена. Независимо, че материалите в купето са сравнително качествени, се появяват поскръцвания и потропвания в пластмасовите детайли между предните две седалки. Според някои собственици на Qashqai след разглобяване и внимателно сглобяване на всичко, проблемът се остранява временно.

Заради малкия диаметър на съединителя при версиите с механични скорости, материалът по него може да е износен, което означава, че ще трябва да приготвите около 800 лв за операцията по смяна на комплект съединител. Ако сте на път да си купите Qashqai с механична трансмисия (особено с дизелов двигател), непременно направете теста за състояние на съединителя. Напомняме как точно да процедирате: изберете равна и дълга отсечка, на която да развиете 60 км/ч на най-високата предавка. Докато се движите, натиснете педала на газта до долу и „ритнете“ съединителя. Ако автомобилът „подскочи“ напред и продължи да ускори, значи съединителят му е наред. Ако обаче оборотомерът започне да показва нереално форсиране на двигателя, а скоростта не се променя, значи съединителят определено е за смяна.

Ако в автомобила мирише на влага (на мухал), най-вероятно се е проявил проблемът с пропускане на вода покрай уплътненията на челното стъкло. Единственият начин за справяне със ситуацията е подмяната им, за което е необходимо сваляне на стъклото.

Ако потенциалната ви покупка има някой от горепосочените проблеми, не се притеснявайте, а просто искайте цената да се коментира с цел компенсации заради предстоящите ремонти. Ако обаче всички проблеми са на лице, по-скоро се оттеглете и потърсете по-добър екземпляр.

Виж обяви за употребявани модели на Nissan Qashqai при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *