Lexus IS втора употреба

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Ако имате съмнения към коя конкурентна кола се целеха Toyota, когато проектираха Lexus IS, ще кажем, че външният вид, размерите и пропорциите са изцяло еднакви с тези на BMW 3-та серия. За около 8000 лв можете да си вземете престижен автомобил, заради който съседите ви да си мислят, че сте чукнали джакпота. Да, за тези пари няма да вземете най-запазената и гледана кола, но ще сте с нещо модерно. Ако се спрете на уважаваната марка Lexus, ще може да си купите IS.

Lexus представлява престижната марка на Toyota, представена с цел да разчупи стереотипите, че Toyota са евтини и постни возила. При първия им опит стратегията проработила: представеният първороден модел бил директен конкурент на Mercedes-Benz S Class в точно този момент, когато немците не си давали зор за качеството.
Така Lexus се доказва като марка, предлагаща качествени автомобили. В последствие гамата се увеличава. Едно от новите попълнения е точно IS, който искал да бутне BMW 3-та серия от трона. Представянето му било през 1999 г., а през 2001 г. се появява и фейслифт. Първоначално ни се стори, че битката срещу Бавареца е обречена, но пък от друга страна се замислихме, че не е лошо да има конкуренция, тъй като именно тя прави крайните продукти по-добри и по-евтини.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Първото поколение IS използвало редови 6-цилиндрови агрегати за неусетна работа и задно предаване за прецизно управление. По-късно започнало внедряване на V6-ци, за да се освободи малко място отпред. В началото задвижването ставало чрез 2-литров бензинов мотор, кръстен 200. В последствие бил представен и 3.0-литров модел (да, кръстен IS300), който според едни бил добър, а според други купето не можело да понесе тази мощност адекватно. Тогава от Lexus решили, че ще се целят някъде в средата, премахнали IS200 и IS300 и показали второ поколение на модела, наречено IS250, задвижвано от 2.5-литров двигател.
И така Lexus IS в момента изглежда точно толкова добре, както при представянето си преди повече от десетилетие. Шасито също е добро: спира, завива и общо взето е добър конкурент на 3-та серия. Но като за кола със спортна насоченост, возията е леко мека, което пък е добре, защото и пътищата ни не са от най-перфектните.
Стандартната опция на IS е била с 4-степенна автоматична трансмисия, а 6-степенна механична се предлагала срещу доплащане. Независимо, че автоматикът е с една предавка по-малко от тези, представени тогава, той сменя предавките отлично и предавателните му числа са пресметнати добре.
Интериорът на IS привличал както положителни, така и отрицателни мнения. Като цяло клиентите хулели срещу качеството и здравината на арматурното табло и централната конзола, но аудиосистемата, климатикът и управлението му били оценени положително. Седалките се славят като прекалено плоски и неудобни отпред и прекалено тесни на задния ред.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Резервните части и цените за сервизиране са общо взето прилични, като за кола от този клас. Lexus дилърите като цяло са малко на брой, но за щастие Toyota сервизите разполагат с техници, които са специално обучени да работят по Lexus. Все пак Lexus е дъщерна марка на Toyota.
На какво да обърнете внимание, когато оглеждате потенциалния си нов автомобил Lexus IS?
Огледайте добре цялостния външен вид на автомобила. Търсете разлики в цветовете на панелите, мараня и криви фуги. Обърнете внимание на джантите – по-сериозни наранявания биха издали, че и окачването не е наред. Хвърлете по-обстоен поглед на интериора. Захабявания, изгорено от цигари и мръсотия издават немърлив предишен собтвеник, който най-вероятно не е полагал особено големи грижи за колата си.
По време на тестовото шофиране внимавайте за всякакви нередности при движение и спиране. Заслушайте се за почукващи звуци от окачването при завиване и преминаване през неравности. Не забравяйте да проверите всяка електро екстра, с която е снабден автомобилът: климатик, електрически стъкла, аудиосистема, централно заключване и др.
Отворете предния капак и огледайте за течове на масло между главата и блока, както и течове на антифриз от водната помпа.

Lexus IS  втора употреба с AutoCredit.bg

Lexus IS втора употреба с AutoCredit.bg

Уверете се, че двигателят пали лесно и веднага след студения старт оборотите на празен ход се нормализират бързо. Също така при рязко подаване на газ на място не трябва да усещате глъхнене.
Автоматичната трансмисия на модела би трябвало да превключва скорости почти неусетно и в никакъв случай при плавно ускорение не трябва да задържа някоя предавка за по-високи обороти на двигателя. С ръчната скоростна кутия трябва да оперирате супер лесно, независимо коя предавка искате да уцелите и колко бързо е действието ви с ръка.
Според нас автомобилът определено си заслужава, защото е нещо интересно и не чак толкова масово. Но все пак голяма част от екипа ни, поставен между избора 3-та серия BMW или Lexus IS, ще заложи на сигурно и ще избере немското возило.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *