Kia Carnival – често срещани проблеми и техните решения

Kia Carnival - често срещани проблеми и техните решения

Както вчера казахме, Carnival представлява MPV (Multi Purpose Vehicle) семеен автомобил, проивеждан от южнокорейския конструктор Kia Motors. Моделът е в производство от средата на 90-те години, а в момента е актуално второто му поколение, представено през 2006 г. То е доста добре оборудван екземпляр, страхотен за каране и побиране на семейството, но за него ще говорим по-нататък. Първото поколение Carnival може да не е най-добре изглеждащият семеен автомобил на пазара… а и не се управлява толкова добре… и е със сравнително некачествени двигатели… Очаквахте да прочетете „но“, ама няма „но“. Ако попаднете на добре поддържан екземлпяр, каквито са повечето бивши „ренталки“, определено по-рядко ще ви се налага да посещавате бокса за сериозни ремонти.

Ето кратък списък с най-досадните проблеми:

Kia Carnival - често срещани проблеми и техните решения

Kia Carnival – често срещани проблеми и техните решения

Отказала горивна помпа. Ако имате проблеми с горивоподаването, първо ще усетите драстично намалената мощност при натискане на педала на газта. Мощността ще е неконстанта – ту ще върви както трябва, ту ще „забува муцуна“ отново. Ако продължите да шофирате така, горивната помпа ще започне да се разпада и метални частици ще влязат в горивната система, където биха създали големи главоболия. Решението е просто – веднага щом усетите разлика във вървежа, закарайте колата в сервиз. Монтажът на нова помпа ще разреши проблема. Цената й варира между 200 и 600 лв. в зависимост от производителя (и качеството ѝ).

Kia Carnival - често срещани проблеми и техните решения

Kia Carnival – често срещани проблеми и техните решения

Непостоянен празен ход. Ако е придружен с предупредителна лампа на таблото за управление на двигателя, значи в добрия случай датчикът за позиция на педала на газта е спрял да функционира. Най-вероятно ще усетите и зачудване при опити за ускорение. Решението е просто – подмяна на датчика.

Ако някога имате проблеми с климатика, действайте по следния начин: отидете в специализиран сервиз за климатици за източване и вакуумиране на системата. Ако всичко е наред, напълнете климатика с посоченото ниво фреон. Ако тогава той не тръгва, проверете първо кондензатора, тъй като той се слави с недобрата си надеждност. Уверете се, че изпробвате всички степени на обдухване, за да не се окаже, че всъщност проблемът се крие в ключа.

Ако при захождане към автомобила си виждате пресни маслени капки под двигателя, не се паникьосвайте. Малко вероятно е това да е двигателно масло. По-скоро говорим за прогорели и напукани пътища на хидравликата на волана. За съжаление ще трябва да ги смените, за да отстраните проблема. С доливане на хидравлично масло може да закърпите положението, но не е препоръчително, тъй като все някога ще ви се случи да няма какво да долеете и хидравличната помпа ще се скапе ако остане на сухо.

Kia Carnival - често срещани проблеми и техните решения

Kia Carnival – често срещани проблеми и техните решения

Гаранционнни ремонти. Kia Carnival е в продукция от около 14 години и е минала през 5 различни гаранционни ремонта. Два от тях са свързани с двигателите заради прекомерното им износване. Последните модели на първото поколение са имали „потенциална опасност от пожар“, която е отстранена, а през 2004 г. е организирано масово ремонтиране на стоп-машинките под спирачния педал, отговорни за светването на стоповете.

Задължително проверете сервизната книжка на закупения от вас Carnival и ако не срещнете информация за гаранционно отремонтиране, обърнете внимание на потенциалните проблеми.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *