Какво трябва да знаем за покупката и регистрацията на употребяван автомобил?

Какво трябва да знаем за покупката и регистрацията на употребяван автомобил?

Какво трябва да знаем за покупката и регистрацията на употребяван автомобил.

Не веднъж сме подхващали темата за избор и покупка на автомобил, но до сега не сме споменавали нищо за това каква всъщност е административната процедура по придобиването на новата ви кола. Няма да си говорим за купуването на нов автомобил, защото обикновено в такива случаи за това се грижи официалния вносител. При закупуването на употребяван автомобил, което става веднага с AutoCredit.bg, ако нямате цялата сума налична, е добре да знаете основните процедури и документи, които ще ви трябват за промяна на собствеността и пререгистрация при различните ситуации.

Промяна на собственост на вече регистриран у нас автомобил(тук процедурата е най-лесна):
1. Всичко, което трябва да направите е да извършите нотариално прехвърляне на автомобила при нотариус, което да удостовери, че вие сте новия собственик.
2. Заедно с документите от него + големия и малкия талон на автомобила да отидете в КАТ, за да бъде въведена в документите новата собственост.
3. Задължително е към момента на прехвърлянето и пререгистрацията да имате платен данък, валидна застраховка гражданска отговорност и технически преглед.
3. Ако автомобила е регистриран в града, в който е и вашата адресна регистрация, прехвърлянето там става само документално без необходимост да се сменят номерата и колата да ходи в КАТ.
4. Ако няма да минете само документално трябва да минете цялата процедура по пререгистрация
5. Със споменатите по-горе „бумащини“ минавате първо на гишетата за оформяне на документите и ви се начислява регистрационен номер за населеното място по адресната ви регистрация (имате различни опции за избор на номер, като процедурите често се менят, така че, ако искате такова нещо е хубаво предварително да се поинтересувате как се случва това във регионалния КАТ към момента)
6. После с попълнените вече бланки минавате преглед на автомобила,
7. След което ви се поставят и табелите и получавате новите си документи и се радвате на новата си придобивка

Покупка и регистрация на нововнесен у нас автомобил: Когато предстои закупуването на вече внесен у нас автомобил процедурата се различава основно по документите, които трябва да имате и задължително се минава с автомобила през КАТ за първоначална регистрация и поставяне на номерата. За целта трябва да имате договор за покупко-продажба от собственика по документите от съответната държава + самите документи. Вместо договор, удостоверение за собственост е също и фактура за покупката на автомобила, ако ви е издадена такава от продавача. Ако автомобилът е внесен от Европейския Съюз реално внос в буквалния смисъл не се осъществява, защото на територията на ЕС имаме право като членове на съюза да осъществяваме свободно движение на стоки. Ако обаче внасяте автомобил от страна извън ЕС ще трябва да се запознаете обстойно с условията за внос, налозите, които се дължат при него и необходимите за това документи, които следва да се осигурят за митническите власти и КАТ. При всички случаи след това трябва да заплатите т.нар. еко такса (продуктова такса) и да си подготвите застраховка гражданска отговорност. Заедно с тези неща отивате в КАТ и останалата бумащина се генерира директно от системата при тях, след което минавате през описаната по-горе процедура отново.

Внос и регистрация на автомобил от чужбина: Ако вие самите ще внасяте автомобил от чужбина процедурата е същата, като упоменатата в предишната точка, като единствено трябва хубаво да се подсигурите с всички удостоверения за регистрация и сертификати, че автомобила отговаря на изискванията за движение по пътищата на ЕС, за да сте сигурни, че „нашенците“ в КАТ няма да си намерят причина да не допуснат МПС-то за движение на наша територия. Обикновено имате две опции – да се приберете на ход с дадения автомобил с номерата на стария собственик или с временни такива или да я докарате на автовоз без никакви номера. И в двата случая ако колата е дошла с някакви номера те ще ви бъдат иззети служебно и евентуално върнати към държавата износител. Ако имате уговорка със стария собственик или просто смятате, че трябва да му върнете номерата, може просто да декларирате, че автомобилът е дошъл без тях у нас.

По време на процедурата в КАТ ще ви бъдат попълнени всички документи, ще ви бъде „назначен“ регистрационен номер (имате различни опции и за избор на такъв) и ще ви бъде направен първоначален технически преглед за срок от една година от датата на регистрация. Имайте предвид, че често „любезните“ господа на каналите на техническия преглед могат да ви накарат сами да търсите номера на двигателя или шасито на автомобила или да се заядат за някоя неизправност в него, което може да ви вкара в неприятна ситуация и да останете без връщане назад и с трудно продължаване напред. За това помислете за всичко и проучете за промени в изискваните документи към момента, в който ще ви се наложи да правите процедурата. След това просто се наслаждавайте на новия си автомобил и много безавариини километри с усмивка зад волана!

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *