Какво да правим, когато сме потърпевши от леко ПТП?

Dvustranen_protocol_PTP

Ежедневното ни шофиране в градски условия обикновено е със скорости до 80 км/ч. Лошото е, че когато пътуваме по работа, често се разсейваме, я с разни документи, които носим, я с телефонни обаждания или съобщения, че дори с настройване на аудиото. Има една добра страна на лошото стечение на обстоятелствата при евентуална катастрофа. Тя ще е лека, ако се движим в рамките на ограничението на скоростта. Единствените щети ще са материални и ще трябва да превъзмогнете яда си и да ги опишете. Не всеки знае какво се случва, когато участва в леко пътно-транспортно произшествие. В следващите няколко реда ще се опитам да засегна всичко… което ми се случи онзи ден.

Както казах, първото и най-важно нещо, когато някой ви чукне леко, е да не губите самообладание. Случва се на всеки, не е необходимо да се саморазправяте за пукната броня и надрана боя.

Второ, също сравнително важно нещо, е да преместите автомобилите така, че те да не пречат на движението. При леко ПТП, в което няма пострадали, автомобилите могат да бъдат разместени, така че не се притеснявайте да минете 30 м, за да паркирате спокойно и да оставите трафика да се изнася безпрепятствено.

Подгответе следния набор документи: шофьорска книжка, талон на автомобила, полица за застраховка „Гражданска отговорност“, полица за каско (ако имате).

Данните от гореописаните документи се попълват в двустранния протокол, който би трябвало да ви е даден при сключване на задължителната застраховка ГО. Преди да се заемете с писането, запознайте се със съдържанието на всяко едно от полетата, четейки инструкциите на гърба на оригинала на протокола. Там ще намерите и инструкции около това в коя половина пише виновният и в коя – потърпевшият водач. Обикновено в графа А пише виновният, а графа Б остава за потърпевшия. Опишете подробно всички обстоятелства по пътно-транспортното произшествие. След това дайте документа на шофьора, който е бил зад волана на другия автомобил, за да препише своите данни.

Обадете се на тел. 112 и поискайте входящ номер за завеждане на протокола. Операторът ще ви попита дали има пострадали, мястото, на което се е случило, имената на виновния водач, марката, модела и регистрационния номер на автомобила му, както и вашите имена, марката, модела и регистрационния номер на вашия автомобил. Запишете входящия номер в обозначеното за целта място.

Внимание! Преди да подпишете протокола в долния ъгъл, внимателно прочетете графата, в която е писал другият шофьор, за да „проверите“ дали фактите, описани в нея, са истина.

Когато сте невинен при ПТП-то, за вас остава оригиналът на двустранния протокол. Приберете него и всичките си документи.

Според описанията на двустранния протокол имате право да заведете щети в 7-дневен срок от датата на настъпване на ПТП. Преценете кога в удобно за вас време да отидете до застрахователите. Процедурата там отнема между 30 минути и 1 час.

При кой застраховател да отида? Ако имате валидна застраховка „Автокаско“, отидете в офис на вашия застраховател. Ако сте само с валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, отидете в офиса на фирмата, в която виновният за ПТП водач е сключил застраховка „Гражданска отговорност“.

Завеждане на щетата. След като сте отишли в застрахователен офис, извършващ огледи на автомобили, попълнете бланката „Уведомление за щета“. В нея се вписват данни за автомобила (марка, модел, номер на шаси и номер на двигател), за собственост на автомобила (ако не е лично ваш, а е служебен или преотстъпен), за водача на автомобила, когато е настъпило ПТП (вашите имена, ЕГН, адресна регистрация, телефон за връзка), опис на документите (двустранния протокол), както и опис на щетите. Уведомлението се подава на застрахователен служител в комплект с валидна шофьорска книжка и син талон (или валиден акт), талон за извършен и валиден Годишен технически преглед на автомобила, полица от задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и полица от застраховка „Автокаско“ (ако имате такава и завеждате щетата по този начин), както и малък талон на автомобила. Предайте му и оригинала на двустранния протокол.

След приемането на всички документи, служителят, който ви обслужва, ще направи снимки на автомобила – щетата и номера на рамата, както и няколко общи. Следва да изготви протокол за щетите, който да подпишете. Ако имате опция за ремонт на автомобила в доверен сервиз, трябва да добавите име на сервиза, в който искате да бъде оправено возилото ви. Ако ли не, ще получите информация от служителя кога ще бъде обработена щетата и парите по нея ще са готови за взимане на каса.

Операцията като цяло не е сложна, стига да знаете какво точно трябва да направите. Ще се повторим, но ще ви посъветваме да сте толерантни и спокойни, защото става въпрос за едни ламарини.

Един коментар

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *