Какви изненади крият пролетните пътища?

Какви изненади крият пролетните пътища?

Всеки път при наближаването на зимния сезон всички започват да се тюхкат за влошаването на пътната обстановка покрай тежките атмосферни условия. Повечето хора обаче подценяват коварността на прехода от студените и снежни месеци към топлите и слънчеви летни дни. А, повярвайте ми, този преход крие немалко „подводни камъни“… буквално. Това, че температурите се повишават, светлата част на денонощието се удължава и слънцето все повече радва сетивата ни, далеч не означава, че опасностите по пътя са в миналото.

Какви изненади крият пролетните пътища?

Какви изненади крият пролетните пътища?

Не знам дали е само при мен, но имам усещането, че тази година пътните настилки у нас са пагубно пострадали от суровата зима, чувствително повече от аналогични периоди в миналото. Отворили са се такива кратери навсякъде, че спокойно можете да загубите колело някъде, а както днес подметна един близък приятел – да пропаднете така, че да не ви духа, докато сте паркирани на завет в дупката! Това е първата опасност, за която искрено ви съветвам да внимавате. Освен да навредите на току-що извадените от мазето красиви, големи джанти с летни гуми, можете спокойно да счупите някой компонент по ходовата част на автомобила си, а защо не и да загубите контрол над него и да катастрофирате по-сериозно. Задължително внимателно преценявайте маневрите си за избягване на дупките, винаги отпускайте спирачката, преди да навлезете в някоя такава и дръжте здраво волана.

Какви изненади крият пролетните пътища?

Какви изненади крият пролетните пътища?

Причинителите на тези пропасти най-често са водата и ледовете и именно течностите в различните им агрегатни състояния са следващото „зло“, от което трябва да се пазите. Топенето на снеговете и ледовете, както и честите валежи от дъжд през този сезон ужасно, често са причина за наличието на прилични поточета по пътната настилка. А оттам идва и опасността от аквапланинг. Внимателно преценявайте нещата, които ви очакват напред по пътя и очаквайте всичко, защото както досега по маршрута ви е било слънчево и сухо, така може след няколко завоя в подножието на някой усоен склон да преминава „река“ през платното ви и да имате ужасно малко време за правилна реакция. Спирате здраво преди водата, отпускате спирачката и държите здраво волана в посоката на движение. Пазете се и от наносите, които водата е домъкнала, преминавайки през различни обекти по пътя си. Преди ден се натъкнах на толкова хубаво количество камъни и пясък в средата на средно бърз завой в планината, че вероятността работите да се объркат сериозно бе доста голяма. Даже съм изненадан, че нямаше нищо счупено или повредено след всичките трясъци, които чух при преминаването през препятствието.

Предвид споменатите вече фракции по настилката, можете да предположите, че често ще се случва част от тях да се озоват на челното ви стъкло, фаровете и автомобилът ви като цяло да е доста по-мръсен от обикновено. Погрижете се да имате правилната течност за измиване на челното стъкло и се грижете за почистването на фаровете, когато има възможност.

Какви изненади крият пролетните пътища?

Какви изненади крият пролетните пътища?

И за да изчерпаме напълно темата с настилката – замислете се, че дори и сухо, слънчево и топло, всички тези споменати мърсотии, фракции или кал (наречете ги както искате) са се наслоили и пропили дълбоко в структурата и по повърхността на асфалта и въпреки обилните дъждове и жалките опити на пътните служби да бъдат почистени, ще мине известно време да възвърнат коефициента си на триене, който да ви гарантира поне задоволително ниво на сцепление.

Не се подлъгвайте от слънчевите лъчи и не се доверявайте на тяхната топлителна способност все още. Макар и ясно и слънчево, времето все още спокойно може да се характеризира с температури около и дори под нулата, което автоматично означава заскрежавания и дори замръзвания по пътя ви. Особено ако вече сте с летните гуми, това може да ви навлече много неприятности.

Имайте предвид също така, че точно тези слаби слънчеви лъчи и ниските температури все още държат асфалта студен и на този тип гуми ще им бъде доста по-трудно да ви осигурят нужното сцепление, независимо дали става въпрос за спиране, завиване или ускорение. Бъдете внимателни с командите зад волана.

И като заговорихме за слънчеви лъчи, имайте предвид, че в тези периоди в активната част от денонощието може доста продължително време да карате, докато слънцето е ниско над хоризонта и свети точно в очите ви. Погрижете се стъклата и огледалата ви да са чисти, за да не ви заслепяват излишно, ползвайте сенниците си и най-добре си пригответе чифт слънчеви очила за максимално добър поглед над нещата.

Какви изненади крият пролетните пътища?

Какви изненади крият пролетните пътища?

След като имате предвид всички тези неща, е много важно да внимавате с подаването на газ. Очевидно има някакъв повсеместен синдром на превъзбуда у шофьорите, които ненадейно са получили „сигнал от космоса“, че времето вече е идеално за зрелищни демонстрации на движение с високи скорости и абсурдни маневри. В повечето случаи това поведение бива наказано, просто защото се пропуска някой от горните фактори. Започвам лека-полека да забелязвам доста „смели“ катастрофи, на места, на които зимата не се случваха. Това говори, че шофьорите вече са навлезли във фазата на отпускане и с лека ръка пренебрегват някой от споменатите фактори, позасилват се доволно, позволяват си маневри, които конкретната ситуация не позволява и белята вече става по-сериозна. Защото ако през зимата всички се шубелисват и дори и да искат, не могат да се засилят много, то сега вече нещата са по-страшнички, скоростта е завидна, а щетите са по-големи. Все по-често виждам мантинели по прави участъци, подпрени от коли, дръпнати към тях от аквапланинг. Все по-често се натъквам на катастрофи на кръстовища, след като просто някой от участниците се е позасилил и не е успял да спре. А въобще не споменавам всичките нелепи неща, които се случват, когато завали и хората загубят разсъдъка си. Наистина не знам защо всички откачат, като ръсне дъждец. Всичко спира, движението умира и можете да се нагледате на неадекватни маневри. Да, видимостта е намалена. Да, сцеплението е много по-лошо. Как обаче това пречи на шофьорите да мислят, както когато карат на сухо и слънчево?!

И накрая, понеже времето все повече и повече ще предразполага към уикенд разходки сред природата – имайте предвид, че почвата все още често е обилно напоена с вода и ако ще забягвате извън пътя, проверявайте какво ви очаква напред, за да не се окажете заровени в кал или мокра и хлъзгава трева, защото тракторите обикновено са далеч и идват бавно. Не ме питайте откъде знам…..

И така, пролетта пристига, малко по-късно от колкото трябваше и не толкова осезаемо колкото ни се иска, и точно това е причината да бъдем по-внимателни на пътя, за да можем истински да се радваме и усмихваме на слънцето, подготвящо ни за топлото време и лятото.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *