Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Рано или късно автомобилите, обслужващи семействата ни, трябва да бъдат заменени. Определено, най-добрият вариант е продажба на возилото, защото по този начин най-бързо и най-осезаемо ще разполагате с парите си, за да си купите следващото. За да извършите успешна продажба обаче, трябва да изпълните няколко стъпки, които ще опишем по-долу като точки. Не забравяйте, че ако вложите известно количество средства преди продажбата, ще имате основание да завишите цената на стоката си. Да започваме по същество.

Стъпка 1 – запознайте се с пазара.

Лесна ли е за продажба кола като вашата? Търсят ли се подобни возила? Или ще трябва да снижите цената и да търсите други канали за продажба? Ето няколко въпроса, на които трябва да отговорите, за да прецените в коя група спада вашият автомобил.
Семейните седани, за разлика от всички останали видове, са винаги търсени на пазара, защото са средство за транспортиране.
Продажбата на кабриолети и спортни купета е сезонна. Слънчевото време кара купувачите на автомобили без таван да се разтърсят, а зимата ги отказва.
Микробуси и „баничарки“, използвани главно за работа, са със стабилни продажби, но цените са определящи. Не подценявайте стойността им.
Колекционерските возила ще се продават по-дълго време, а ценообразуването им не е никак лесно. Ако откриете точния купувач, вашият ретро автомобил може да ви донесе отлична сума в джоба.

Първата ви стъпка е да проверите обявите в интернет, избирайки същите модели автомобили като вашия. Имайте предвид, че цените на автокъщите и тези на частните търговци доста често се разминават. Мobile.bg, cars.bg и други подобни сайтове ще ви помогнат да търсите по различни критерии. Например изберете годината и набора от екстри на вашия автомобил и проверете колко подобни возила са на пазара. Разгледайте обявите им и обърнете внимание на състоянието, пробега и локацията на всяка една. На последно място, сравнете цената и преценете дали ви устройва.

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Стъпка 2 – определете конкурентна цена за вашия автомобил.

След като сте разгледали предлаганите коли, преценете добре на колко оценявате вашата и колко бързо искате да я продадете. Точни правила за ценообразуването няма, затова ще трябва да следвате интуицията си. Не забравяйте да оставите място за пазарлък. Ако искате да вземете 10 000 лв. за вашето возило, обявете го например за 10 500. Странно е, но хората предпочитат да работят с кръгли цифри и суми. Когато някой потенциален купувач ви каже, че би дал 9 500 лв., ще се срещнете в средата между двете суми.

Може би сте забелязали колко креативни са продавачите в авто къщи при вписването на цените. Обявите обикновено са със суми, завършващи на 999, например 9 999 лв. Сякаш няма да забележим, че колата на практика струва 10 хиляди. При определянето на цените има доста психология. Продукт, който не се продава за 20 лв., може да „излети“ почти веднага за 19.99.
От друга страна, когато сте частен продавач, определено не желаете да изглеждате като авто търговец. Затова ви съветваме да закръгляте сумите точно – 10 000, 11 000 или 12 500 лв.

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Стъпка 3 – придайте на автомобила си примамлив вид.

Когато потенциалните купувачи дойдат да огледат колата ви, те най-вероятно ще решат дали да я купят или да я подминат в рамките на първите 5-10 секунди. Този избор се прави на базата на първото впечатление. Затова се постарайте да оставите добро първо впечатление. За целта, преди да публикувате обявата си се уверете, че автомобилът ви е чист и привлекателен. И тук не става въпрос само за една автомивка, а за малко повече:

  • измийте и почистете с прахосмукачка автомобила старателно;
  • уверете се, че автомобилът ви е изрядно здрав и няма щети;
  • отстранете евтините забележки, вместо да ги оставите с опцията „коментирам цената заради това“;
  • изхвърлете всичко ненужно от вътре. По този начин когато потенциалният купувач дойде и се качи вътре, ще я припознае като собствена;
  • измийте тасовете старателно, за да премахнете налепилия се прах от накладките;
  • старателно почистете всички стъкла (отвътре и отвън) и огледалата;
  • избършете таблото от прах и изхвърлете пепелниците;
  • подгответе сервизната си книжка, за да е под ръка, ако потенциалният купувач иска да я разгледа;
  • ако автомобилът се нуждае от сервизиране или дори от рутинна смяна на двигателно масло, погрижете се за тях преди публикуване на обявата
  • накарайте механика си да провери колата и да направи заключение за моментното й състояние. Може да използвате неговите думи, когато някой купувач се колебае.
Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Стъпка 4 – къде да публикувате обявата си?

Сега, когато вашият автомобил изглежда отлично и е технически изряден, е време да пуснете обява. Преди време продавачите публикуваха карета във вестникарски колонки, което бе изключително скъпо. В момента има толкова много онлайн портали, в които можете да пуснете обявата си безплатно, че е по-лесно и е за предпочитане, тъй като купувачи от цяла България посещават същите места в интернет. Освен mobile.bg, cars.bg и подобните интернет сайтове за продажби на автомобили, може да публикувате обявата си в специализирания за вашата марка автомобилен форум, Facebook и т.н. Не забравяйте да споменавате за обявата си пред приятели и колеги, както и да използвате най-старомодния начин – табелка „Продава се“, залепена на автомобила. Един съвет относно популяризирането на обявата – бъдете сигурни, че оставеният от вас телефон винаги е на разположение. Бъдете вежливи по телефона. Ако пропуснете обаждане, задължително проверявайте кой ви е търсил. Създаването на първо впечатление, както казахме по-горе, е от изключителна важност.

Стъпка 5 –създаване на обявата

Помислете добре какво ще кажете на хората, когато пишете обявата си. Краткото описание може да е доста убедително. Освен цената, обявата ви трябва да съдържа точна дата на първа регистрация (ако може и на производство), марка, модел и ниво на оборудване, както и пробег, цвят, състояние и екстри.
Има няколко думи, които често се използват при съставянето на обяви:
– „Спешно“ – означава, че продавачът най-вероятно ще напуска държавата за известно време и е готов да продаде автомобила на каквато и да е цена. Но има и злоупотреби със „Спешно“-то, така че внимавайте!
– „Коментар на място“ – означава, че собственикът е готов на предложения и за да смъкне цената, би свалил и нещо от автомобила си (например лети джанти, втори комплект гуми, аудиосистема и т.н.)
– „Цената не се коментира“ се използва, когато продавачът иска да намали преговорите. Това означава, че той не бърза да продаде колата си и най-вероятно няма да се нагоди по предлаганата от купувача цена

Стъпка 6 – покажете автомобила си

Има много дупки по пътя, който трябва да извървите, докато продадете колата си. Те ще се преодолеят по-лесно, ако човекът срещу вас е разумен. Когато с вас се свързват потенциалните купувачи, използвайте интуицията си, за да прецените от кой тип хора са. Ако ви се струват трудни за комуникиране, нетърпеливи и дори нахални, по-добре изчакайте следващия. С точния човек покупко-продажбата ще е изключително лесна и приятна.
Някои продавачи не се чувстват комфортно, когато купувачите идват на оглед в къщите им или пред блока, в който живеят. Винаги може да прецените купувача по телефона. Ако звучи подозрително, по-скоро отхвърлете предложението му. Ако не желаете непознати да знаят къде живеете и къде стои автомобилът ви, уредете си среща в някой паркинг на голям магазин в района. Не забравяйте, че потенциалният купувач ще види адреса ви, когато сключвате договора и работите с документите.

Не забравяйте, че когато продавате автомобил, купувачите също ви преценяват. Те ще си мислят „Ето един човек, който е бил собственик на тази кола през изминалите няколко години. Мога ли да му имам вяра?“ Купувачите най-вероятно ще се чудят дали да похарчат парите си, купувайки точно тази кола от точно този продавач. Оставете ги спокойно да преценят плюсовете и минусите и сами да вземат решението си. Ако имат въпроси, отговаряйте точно и изчерпателно.

Потенциалните купувачи ще искат да направят тестово шофиране. Ако се съмнявате, проверете дали са изрядни документите им за правоуправление на автомобил. Задължително присъствайте на теста им. Ако не познават района (за дупки, неравности, камери за скорост и др.), задължително ги предупреждавайте.

Някои купувачи най-вероятно ще пожелаят да закарат автомобила ви при техен майстор, за да го инспектира. Малко вероятно, но ако разполагате с писмен доклад от вашия механик за състоянието на автомобила ви, най-вероятно ще ви послужи и няма да правите излишни разходки. Ако все пак настояват да посетят сервиз, на който имат доверие, сте длъжни да удовлетворите желанието им. Но се уговорете, че вие ще присъствате на огледа и че купувачът поема разходите.

Стъпка 7 – уговорете се за сума, която ви устройва

Ако всичко до сега е минало по план, купувачът вече ще ви предложи ръкостискане в знак на сключена сделка. Най-вероятно секунда преди това ще ви предложи сума, по-ниска от обявената от вас. Много хора не се чувстват комфортно, когато влязат в преговори, затова ще започнат разговора по някой от следните начини:

– „Бих взел колата, но…“ Това е един от най-лесните варианти за начало на подобен разговор. Те най-вероятно няма да си признаят, че цената им е висока, но ако след „Бих взел колата, но…“ последва тишина, най-вероятно вие трябва да продължите изречението. Ако наистина сте готови да продадете колата в този момент на този купувач, директно му задайте въпроса „Каква сума ви устройва?“
– „Какъв коментар можеш да ми направиш?“ е един от най-директните начини за получаване на по-ниска цена. Ако някой ви зададе такъв въпрос, не бързайте да му отговаряйте и не сваляйте прекалено много от цената.
– „Би ли се съгласил на…?“ Това е доста по-учтиво. Този купувач е премислил нещата и прави оферта. Но офертата е поднесена по културен начин и купувачът е готов на контра оферта.
– „Оставям парите на капака, ти прецени“ е най-грозния вариант. Купувачът не оставя място за контра оферта. Всъщност, може да блъфира и да изпраща послание за близка до оферираната сума. Наше мнение – след „ти прецени“ трябва да последва отказ. Може пък на другия ден да се върне с по-добра оферта или готов да плати исканата сума без коментар.

Горните редове целят да ви запознаят с маниера на купувачите. Мислете сами за себе си и премисляйте нещата, за да не ви хванат неподготвени. Всъщност най-добре е по телефона да не коментирате цената, а да преценявате на място очи в очи. Ако в началото никой не ви посети, това е знак, че трябва да сте по-гъвкави със сумата. Ако сте пуснали обява в някой автомобилен форум или Facebook, потенциалните купувачи ще се опитат да се свържат с вас и да „бутнат“ цената ви в чата. Проблемът е, че те все още не са видели какво ще купуват. „Елате да видите автомобила на място и ще говорим“ е най-добрият отговор в такава ситуация.

Стъпка 8 – как да се борим с усложнения?

В някои случаи може да се споразумеете с купувача, че вие или той ще извършат дадени ремонти за отстраняване на забележки. Ако не се уговорите, могат да последват големи недоразумения. Най-добре обслужете автомобила си още преди пускане на обявата му. Ако в обявата си напишете „Перфектна“, но колата ви е далеч от това състояние, има голям шанс купувачът да се хване за дребни неща и да иска да ги отстраните. По време на пътуването до механика на купувача могат да изникнат въпроси около състоянието на автомобила. Какво да правим?

Определено трябва да има договорка. Ако ремонтът е неотложен и се доверите на въпросния механик, можете да предложите намаление на договорената сума в размера на частта и подмяната й. Ако имате съмнение, че механикът ви подвежда, но продавачът настоява, разберете се да разделите разходите по ремонта или закарайте автомобила при личния си механик.
Запомнете, че колкото по-стар е един автомобил, за толкова повече забележки може да се хване купувачът. Затова ясно и точно заявете „Все пак това не е нов автомобил и няма как да е като от магазина.“

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Стъпка 9 – финализиране на сделката

Правилата в България са прости. Автомобилът, който е предмет на търговски взаимоотношения, трябва да е с изрядни документи, оригинално заверено пълномощно (ако автомобилът е на трето лице), платена застраховка Гражданска отговорност, платен пътен данък в общината и да не представлява предмет по съдебни дела. След като нотариусът завери сделката ви (обикновено разходите се поемат от купувача), запазете копието от договора за покупко-продажба. Той е удостоверение, че от въпросната дата автомобилът не е ваша собственост и не бива да бъдете подвеждани по отговорност за каквито и да е нарушения и престъпления, извършени с него. Не забравяйте в тримесечен срок да отидете в общината, в която сте регистриран по местоживеене, и да отпишете автомобила от регистрите, давайки копие от вашата част от договора за покупко-продажба. С копие от същия документ в двуседмичен срок трябва да отидете в КАТ по месторегистрация, за да отпишете возилото от ваше име.

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Как лесно да продадем автомобила си, за да си купим по-нов?

Стъпка 10 – след продажбата

Както сами ще прочетете в договора за покупко-продажба, „автомобилът се предава от продавача на купувача в състоянието, в което се намира“. Следва кратък опис „В движение“ и т.н. Това означава, че ако купувачът ви се обади след няколко дни, за да ви се оплаква, че нещо се е счупило, не е ваша грижа. Той е имал достатъчно време, за да провери изцяло техническото състояние.

Сега, когато вече имате известна сума пари в джоба, можете да потърсите новото си возило, което да отговаря на нуждите ви. Ако финансовите средства не достигат, за да закупите автомобила, който искате, свържете се с нашите консултанти, за да получите най-добрата оферта за кредит.

Виж обяви за употребявани модели автомобили при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *