Как да съхраняваме летните си гуми през зимата?

Летни гуми - съхранение

Ако сме успели да ви повлияем с материала за зимните гуми от преди няколко седмици и сте разбрали, че твърдението „може и с летни гуми през зимата, стига да си майстор“ изобщо не е вярно, то сега вашите летни са прибрани някъде и чакат по-топлия сезон. Може би сте чували за изкривяването на гумите от съхранение, но не знаете дали да се притеснявате или пък сте се замисляли, но не знаете как да го избегнете. Ще се опитаме да ви помогнем да разберете същността на проблема и решението му.

Деформацията на гумата се случва, когато тежестта на колата натиска неподвижната гума на едно и също място в различни условия. Така кръглата форма на гумата става… по-малко кръгла. Това никак не е добре. Още по-бързо гумата се изкривява на студено, защото тогава гумите губят еластичните си свойства и екстремните условия ги унищожават. Това важи особено много за нископрофилните гуми и за тези, пригодени за по-високи скорости.

След като са се увредили при движение, гумите ще причиняват вибрации. Ако автомобилът е бил паркиран за два-три дни, след загряване на гумите има вероятност всичко да се оправи.

И докато заседелите за кратко гуми имат шанс да се възстановят, при по-голям престой те се деформират лошо и никога няма да възстановят формата си. Обзалагаме се, че вече се замислихте за това дали ще оставите колата си на паркинга цяла зима. Същите фактори важат и за съхранението на вече свалените гуми. Ще запитате „Защо, нали след като са свалени, автомобилът не им упражнява натиск?“ Ами да, но когато са на автомобила, те са пълни с въздух, който запълва обема им, а докато са свалени, обикновено са свалени и от джантите и гумите тежат сами на себе си.

syhranenie gumi 1

Летни гуми – съхранение

Как да съхранявате гумите си? Няколко прости съвета:

Съветваме ви да измиете гумите, след като ги демонтирате. Може да е невидимо за невъоръжено око, но калта и прахта от накладки действа на повърхността на гумата на молекулярно ниво. Сапунена баня в двора или в някоя автомивка ще свърши добра работа.

Ако имате летен и зимен комплекти джанти с гуми и прибирате ненужните според сезона, то проверете наляганията им. Те трябва да са еднакви и по предписание. Периодично ги проверявайте.

Приберете гумите така, че да не са изложени на директна слънчева светлина. Ако гаражът (килерът) ви имат прозорци и мястото е такова, че трябва да са изложени на слънчева светлина, покрийте ги с нещо.

Ако нямате възможност и желание да шофирате автомобила през зимата и сте се приготвили да го оставите на едно място за няколко месеца, съветваме ви да размислите. Проверявайте и изравнявайте при нужда наляганията на гумите и местете автомобила напред и назад всеки ден така, че да избягвате застояването на гумата в една точка.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *