Как да разберем дали колата, която искаме да купим, е удряна – AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

С дългогодишния натрупан опит сме се научили да гледаме под лупа бъдещите си автомобили. Част от знанията ни са прочетени, другите са натрупани след десетките огледи на автомобили, които сме направили. Освен типичната проверка на ходовата част, двигателя и трансмисията, особено голямо внимание обръщане на външния вид на автомобила. Търсенето (буквално) на дефекти може да се окаже зарибяваща задача. Ред е да ви запознаем с нещата, които правим, когато сме на оглед за автомобил, бил той за нас или за приятел, който ни е помолил за помощ. Много е важно преди покупката да се запознаете цялостно с автомобила, за да няма неприятни и неочаквани изненади. За съжаление, голяма част от продавачите на автомобили втора ръка до последно отричат, че возилото, което предлагат, е било блъскано. Чак когато се окаже, че ремонтите са очевадни, версията се прехвърля на „Ами не знам, аз така я взех“. Ето и стъпките, които следваме при покупка, малко след проверката на двигателя и точно преди пробното шофиране.

  1. Сравняване на цветовете на различните детайли

Това е първото нещо, с което започваме. Оглеждайте автомобила от всички страни и внимателно наблюдавайте дали при промяна на ъглите на гледната точка цветът на някой елемент ще изглежда различен с цвета на съседния детайл. Ако например една врата е била пребоядисана, шансът да няма никаква разлика в цвета е минимална. Дори с така нареченото „преливане“ лесно може да се установят граници. Процесът на боядисване в сервизни условия е коренно различен от този, при който се боядисват автомобилите ни във фабриките. Дори когато в специализиран магазин за объркване на бои ви приготвят боя по кода на автомобила, когато я нанесете, ще има разлики.

На първата снимка можете да видите как сивото на предната врата е една идея по-тъмно от сивото на задната врата и задния калник.

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

  1. Допир

След като направите визуалната инспекция, трябва да продължите с по-близък контакт. С пръсти сравнявайте фугите между предния капак и предните калници, между калниците и вратите и т.н. Освен равността на фугите, боята в самият край трябва да е толкова гладка, колкото е и в средата на детайла. Причината за това е, че във фабрични условия всичко се боядисва преди асемблирането, а в сервизни условия дребните ремонти на преден капак, например, могат да се извършат без самият той да е демонтиран от автомобила. Шансът бояджията да се е постарал в средата на капака, но не и в краищата, е голям.

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

  1. Наблюдаване на мараня по детайлите

Когато автомобилът влезе в бояджийски сервиз за ремонт на калник, да речем, преди боядисването работниците ще облепят детайлите, които няма да се боядисват. За целта се използват вестници и хартиено тиксо. Хартиеното тиксо върви по повърхността, която ще бъде боядисвана. Ако бояджията не е изключително прецизен при облепването, той ще остави съвсем малки ръбчета от съседния детайл необлепени. Същото може да се случи и при уплътнения на стъклата, декоративни лайсни и т.н. Резултатът в крайна сметка е малка площ от съседния детайл, която е напръскана с нова боя. Ако автомобилът, който гледате, не е черен, лесно могат да се забележат такива забележки. Ако пък потенциалният ви автомобил е черен, ще трябва освен внимателен визуален контакт, да установите и физически такъв. Минавайки с пръст новата боя се усеща като релефна върху старата. Огледайте и подкалниците за остатъци от боя. Те определено не са детайл, който се боядисва в завода.

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

  1. Следи от шкурка под боята и лака

В случай че панел на автомобила е бил ремонтиран от лек удар, майсторът най-вероятно е третирал мястото с кит. Това е името на материала, който, смесен с втвърдител може да запълни всяка забележка и след употреба на шкурка, тенекеджията може да оформи панела. Има и експерти-бояджии, които работят отлично при шкурене. Но в голяма част от случаите, за да свършат общата задача по-бързо, майсторите не изчакват втвърдителя в материала да сработи колкото трябва и бързат, за да сдадат автомобила по-рано. В последствие китът „напива“ от по-горното покритие (боя и лак), като започват да си личат неприятни прави или кръгообразни вдлъбнатини, в зависимост от това как е използвана шкурката. Това явление е истинско доказателство, че ремонтната дейност е била инцидентна и най-вероятно са спестени средства и са използвани некачествени материали.

  1. Неравно лаково покритие – „портокалова кора“

Роботите във фабриките нанасят слоевете боя прецизно и това се вижда в крайния резултат – еднакво гладка и равна повърхност. Тази механизирана работа не може да бъде повторена при боядисване на ръка, колкото и изпечен и опитен да е бояджията. В резултат на това новата боя понякога може да изглежда неравна. Погледнато под ъгъл, покритието на детайла наподобява портокаловата кора. За да проверите дали боята на страничните детайли на бъдещото ви возило е грапава, приклекнете в предния ъгъл и бавно започнете да се придвижвате, наблюдавайки отразяващите се предмети.

Да, виждали сме и заводски боядисани елементи, които са „на портокал“,  но не е често срещано явление.

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим, е удряна -AutoCredit.bg

  1. Стечки или прашинки по боята

Ако ремонтната работа е свършена непрофесионално (или бързо), най-често може да откриете и от двете по прясно боядисаните детайли. Стечките стават, когато бояджията не е прецизен с нанасянето на слоевете и „налее“ повече материал от необходимото. Тежестта на боята (или лака) оказва влияние и се получават неприятни стечове. Прашинките пък подсказват, че ремонтната работа не е извършена в сервиз с камера. И двата вида забележки могат да бъдат отстранени с полиране, но ако се обърне внимание само на проблемното място, има шанс лаковото покритие там да се изтъни заради триенето с шкурки и полиращи кичета, в следствие на което да отразява близките предмети по странен начин.

  1. Тест на главите на болтовете

Ако предните калници на автомобила са заменени или са демонтирани за боядисване, това може да бъде установено с просто отваряне на капака и хвърляне на поглед. Болтовете, които държат калниците към купето, са фабрично боядисани и най-малката намеса със съответен инструмент веднага ще остави следа по главите им. Дали ще видите нараняване на главата на болта или самият болт ще е захванал калника на различно място, това са знаци, че калникът е бил свалян или най-малкото, че е бил преместван с милиметри в някоя посока. Просто отворете капака и огледайте всички болтове.

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

  1. Измерител на дебелина на боя, тестер за лак

Последният тест, който най-вероятно ще направите, само ако имате шесто чувство, че има ремонти, но никоя от горните точки не издава такива, може да направите със специален уред. За съжаление, цената на такъв тестер не е ниска – от 150 до 300 лв. С него можете да измерите разстоянието от лаковото покритие до най-горния слой стомана без никакви проблеми. Сравнявайки дебелината на слоя боя и лак на всички панели, ще може да прецените дали има големи разлики. Ако един панел е със слой два пъти по-дебел от на всички останали, това означава, че е бил боядисван в сервиз. Обхватът на мерене на измерителя е от 0 до 1000 uM (1000 um = 1 mm). В зависимост от марката и модела на автомобила заводските покрития могат да са от 200 до 600 uM. Обикновено всяка стойност над 600 uM издава ремонтиран детайл.

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

Как да разберем дали колата, която искаме да купим е удряна -AutoCredit.bg

В заключение

Изненадващо голям процент от автомобилите по нашите пътища са претърпели някакъв вид бояджийски ремонти. В голяма част ремонтите са в следствие на някакъв инцидент. Остават все пак и возила, които са боядисани, просто защото са били собственост на перфекционисти, които не търпят следи от камъчета по „муцуната“ на автомобила си, например. Запомнете, че само защото един автомобил е участвал в лека катастрофа, това не го прави лош. Ако всички манипулации по отремонтирането са извършени както трябва, той ще ви служи вярно с години. С този материал целим да направим купувачите една идея по-внимателни и по-запознати с нещата, които ни заобикалят.

Тагове:
Един коментар

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *