Как да предпазим автомобила си от кражба?

Как да предпазим автомобила си от кражба?

В последните години малко се върнахме към каубойските времена от началото на 90-те. Отново доста лъскави возила смениха принудително собствениците си, хрониките за откраднати автомобили достигнаха значително присъствие в новинарските емисии, а хората започнаха да търсят начини допълнително да защитят колите си от евентуални набези. Уви, ако са решили да ви лишат от любимия автомобил, ще го направят, независимо какво сте предприели против това, но има някои неща, които е хубаво да знаете в това отношение.

Обществена тайна е, че застраховането у нас се появи точно покрай тези явления след „промените“ и всъщност основната му цел е по-скоро да ви предпази от това да откраднат автомобила ви, отколкото да ви обезщети при евентуално такова събитие. За съжаление, явно напоследък се навъдиха доста поизгладнели джамбази, които много не се съобразяват с големите играчи и си позволиха да пипнат доста коли, които са били под закрилата на силните застрахователни компании. Тук място за притеснение няма – въпреки че това им бръкна в джоба, сериозните играчи ще ви обезщетят подобаващо, независимо че обикновено процедурата е тромава и неприятна и си пазят зорко интересите и внимателно проверяват възможността вашият случай да е поредната застрахователна измама. Та в 90% от случаите за вашето спокойствие е напълно достатъчно да застраховате автомобила си в някоя от правилните компании и задължително да пазите ключовете и документите в себе си. Това е наложено от условията на застрахователите и ще ви бъдат поискани при настъпването на кражба. Ако ви се случи такова нещо, единственото, което можете да направите, е да уведомите полицията и застрахователната компания и да следвате процедурите.

Що се отнася до защитата на самите автомобили от опитите за принудително отнемане, не можете да направите много. Независимо че съвременните производители сериозно са напънали инженерните си отдели да затруднят вмешателствата и да ги направят трудни за отваряне и подкарване без ключа ви, не по-малко големи екипи от не по-малко умни хора седят и измислят ответните процедури. И успяват да бъдат толкова изобретателни, че обикновено действията по присвояването на вашата играчка са достойни за магическо шоу и времето за това не се различава много от това, което ви отнема да отворите колата си с ключа, да седнете, да я запалите отново с него и да потеглите. Независимо от всичките „дигитални“ ключове с променящи се кодове и т.н., независимо от имобилайзърите и подобните защити, няма нищо непробиваемо и дори „вашите“ крадци да не са толкова добри или просто да не успеят да запалят желаната кола, ще намерят друг начин да я отмъкнат.

Как да предпазим автомобила си от кражба?

Как да предпазим автомобила си от кражба?

Често срещана практика на застрахователите е да ви задължат да бъде пренаредена буксата за връзка с компютрите на автомобила и диагностика, през която най-често се осъществява самата кражба. Това би помогнало до някаква степен, но по-скоро да забави крадците, отколкото да ги откаже. Алармените системи с различни видове допълнително вграждани имобилайзъри пък също биха забавили или отказали аматьорите в сферата, но отново, ако колата ви е достатъчно примамлива за някого, то той рано или късно ще успее да си я присвои. Колкото по скъпа е колата ви, толкова повече стимул ще има, толкова по-голяма риба ще има интерес към нея и съответно толкова по-ефективно ще я откраднат. В интерес на истината, екзотичните коли по-рядко представляват интерес за джамбазите, защото колкото по-екзотична е колата толкова по-трудна е за реализация в „подземния“ свят. Не случайно най-тачени са различните коли и SUV-ове на немските грандове Audi, BMW и Mercedes-Benz, защото са много разпространени, трудно разпознаваеми с нещо различно и много лесни за реализиране на пазара за крадени коли или резервни части.

И тук стигаме до една алтернативна защита, която се върна на мода след повече от 20 години – скритите ключета. Все по-често срещам различни оригинални методи за прекъсване на някоя от жизнено важните за стартирането на двигателя функции чрез ключе, скрито някъде, където само собственикът знае. Това е ефективен начин да предпазите автомобила си от принудително запалване, но може да предизвика странични ефекти – ако не успеят да запалят колата ви и да си тръгнат с нея, може да се постараят да не останат „капо“ и да изкорубят всичко скъпо отвътре като компенсация за поетия риск и загубеното време. Често жертва на такива ситуации стават навигационни системи, озвучителни системи, скъпи волани или други интериорни детайли. Така обезобразен интериора ви ще ви създаде не по-малко проблеми от открадната кола, а често такива откраднати детайли дори не се изплащат от застрахователите с презумпцията, че вие може да сте инсинуирали кражбата, да сте си ги свалили сами и да се опитвате да измамите застрахователната компания с цел изкарване на някой лев.

Как да предпазим автомобила си от кражба?

Как да предпазим автомобила си от кражба?

Същото се отнася и до кражбите на детайли от външността на колата ви – много примамливи са скъпите джанти, оригиналните оптични елементи по купето (брони, лайсни, прагове и т.н.), екзотични и скъпи фарове, стопове и огледала. И тук отново обезщетение най-често бива отказано от застрахователите. Е, уви и за това лек няма – единственото, което можете да направите, е да внимавате къде оставяте колата си да нощува, да се стараете да е паркирана на оживено място с постоянно наблюдение и да не допуснете крадците да имат достатъчно време необезпокоявани насаме с нея, за да могат да си „работят“ на спокойствие. Често привидно сигурните обществени закрити паркинги и гаражи представляват потенциална опасност за това, защото в тях има по-малък поток от хора, а са затворени и тъмни и позволяват усамотение. Но щом се появиха дори случаи на откраднати катализатори от паркингите по МОЛ-овете, сами можете да предположите, че публичните места не притесняват печените разбойници.

И като обобщение – „носете си новите дрехи“, защото няма смисъл да прекарваме времето си, треперейки за купчина ламарини. Автомобилите са, за да ни носят удоволствие и да ни вършат работа и аз поне, макар и много да обичам колите си, не си позволявам да треперя и да се пазя като дявол от тамян от подобни злоупотреби. В един момент съвсем естествено и подсъзнателно започвате да спазвате дреболиите, които ви предпазват от настъпването на евентуални такива проблеми, а ако нещо по-сериозно предстои да ви се случи, така или иначе няма как да го предотвратите със сигурност. Важното е просто да сте достатъчно добре подготвени и обезпечени за него.

Виж обяви за употребявани модели автомобили при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *