Fiat Punto – често срещани проблеми и техните решения

Punto nachalna

Третото поколение Fiat Punto, познато и с кодовото название „Project 199“, се намества в компактния клас и е дело на италианския конструктор Fiat. Punto е в производство от 1993 г., когато е представен първият модел. С годините Punto получава и добавъчни имена като Grande и Evo, но към момента моделът е познат само с това си име. Както писахме вчера, тези автомобили са практични и са уникални за шофиране. Както можете да се досетите, няма перфектни автомобили и Punto също страда от различни проблеми или така наречените „детски болести“. В следващите редове сме поместили част от най-често срещаните повреди (или индикации за такива), както и кратко описание на проблема и начини за разрешаването му.

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Некоректно функциониращ усилвател на волана. Както знаете, още второто поколение Punto e е оборудвано с електроусилвател на волана. За съжаление, системата не е изцяло перфектна и често дефектира. Ако усетите, че воланът ви тегли в някоя посока или понякога просто няма усилване на вашата команда, най-вероятно скоро ще изгубите изцяло асистента. Проблемът най-често се локализира при електромотора, намиращ се на кормилния прът. За съжаление, тук единственият съвет е подмяна. Локализирайте проблема и заменете частта. Гаранция, че няма да ви се случи пак? Ами уви, няма.

 

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Виждате светеща на таблото предупредителна лампа с двигател. Това може да е доста разтегливо понятие. Като цяло, най-вероятните проблеми са грешка в ECU (компютъра на двигателя) или некоректно работещ датчик. Ако е датчик, то най-често дефектират ламбда сондите и температурният датчик за охладителната течност. За да разберете какво точно се опитва да ви каже жълтата предупредителна лампа, трябва да използвате услугите на специализиран сервиз, разполагащ с компютърна диагностика. Специализирана програма ще разчете какъв точно проблем има автомобилът ви и след като идентифицирате грешката, ще може да подмените неработещата част.

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Ако ви се случи неколкократно при излизане от завой задницата да ви се стори нестабилна, това най-вероятно е породено от разбито задно окачване. Задните носачи като цяло са здрави и издържат на доста голям пробег, но понякога им идва времето и трябва да вземете мерки, за да си осигурите безопасно и спокойно пътуване.

Движите се по неравности или по път с кръпки и отвсякъде чувате потропване? Носачите, за които говорихме по-горе, са прикрепени към купето посредством метално-гумени тампони. Същото важи и за предницата. С времето гумата в тампонът се износват и носачите спират да са изолирани от еластичен елемент, което ги кара да потропват при артикулация на окачването. Единствената опция тук е замяна с нови.

Проблеми с чистачките на челното стъкло. В процеса на работа рамената се разхлабват от осите и не се изненадвайте, ако при повдигане на чистачката, тя остане в ръцете ви. Просто се сетете да проверите дали всички крепежи между електромотора и самите пера са изрядни.

Масови гаранционни ремонти на Punto 199. Като цяло Fiat Punto е на пазара повече от 20 години и за цялата си история е натрупал доста клиентски оплаквания. В сайта на конструктора можете да намерите пълна информация в публикуван бюлетин за това кога кое е дефектирало и каква процедура по подмяна е извършвана. Същата информация би трябвало да откриете и в сервизната книжка на автомобила, който сте си купили. И ако не са отбелязани всички, то обърнете внимание на най-важните:

С бюлетин от 14.12.2009 г. са извикани всички собственици на Punto трето поколение за гаранционно отстраняване на проблем с електроусилвателя на волана, за който говорихме в началото.

През октомври 2010 г. би трябвало автомобилът ви да е минал през оторизирания сервиз за пренастройване на модулите, отговорни за въздушните възглавници.

От началото на април 2011 г. започва кампания по допълнително обезопасяване на част от електроинсталацията, като съобщението е звучало леко плашещо: възможност от пожар. За доказателство за сериозността на проблема, прилагаме и снимка.

 

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

Какви проблеми може да имаш с Fiat Punto

В края на 2012 и началото на 2013 г. е проведена кампания по гаранционна подмяна на спирачната помпа заради загуба на налягане и съответно на спирачно усилие от педала.

Ако тези четири ремонта са отбелязани, общо взето няма от какво да се притеснявате.

Не сме засегнали детайли около функционирането и здравината на скоростните кутии, двигателите и други по-общи проблеми на Fiat Punto. Ако не откривате своя конкретен проблем, но сте сигурни, че е „детска болест“, не се притеснявайте да ни пишете. Насреща сме и за асистенция.

Вижте обяви за употребявани модели на Fiat Punto при нашите партньори Mobile.bg и купете на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *