Добър избор ли е Volkswagen Sharan?

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Ако сте имали възможността да шофирате Ford Galaxy или Seat Alhambra, значи може да заключите, че сте карали и Volkswagen Sharan. Като цяло, автомобилите са идентични, но нивата на оборудване ги разграничават. Ако трябва да сме честни, те са и сравнително добри за шофиране. Точно като братята си, Sharan си пада по завои.

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Окачването му е една идея по-твърдо, но не некомфортно. Дългите пътувания са в кръвта му. Всички двигатели са добре монтирани на шасито и обезшумени от купето. Седалките са удобни, шофьорската позиция е добра, както и видимостта от нея. Бихме казали, че VW Sharan е доста добър. При модификацията със седем седалки можете лесно да приберете задните в пода, а при 5-местната версия може да демонтирате задните три. По този начин ще спечелите изключително много простор за багаж, но типично за MPV-класа, при начичие на 7 седалки в купето почти няма да имате място за два сака.

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Невзрачният 1.9 TDI турбо-дизел подхожда най-много на Sharan. Можете да го изберете във варианти 90, 110, 115 или 130 к.с. Който и да предпочетете, че получите еднакви тишина, комфорт и горе-долу идентична теглителна сила и разход. По-новите Sharan се предлагат със 140 к.с. 2.0 TDI, но все пак предпочитаме 110 или 115 к.с. модификациите. Алтернативата от бензинова гледна точка е най-добра при варианта 1.8 турбо със 150 к.с. Другите опции са 2.0 атмосферен със 114 к.с. (доста маломощен и шумен), както и 2.8-литров V6 с 201 к.с. Последният се предлага и във вариант с 4х4 задвижване, но разходът му не е поносим за всички.

Често при семейните автомобили колкото по-късно производство е колата, толкова по-добре. През 2000 г. е представен фейслифт, който е с по-приятен външен вид и по-добри нива на оборудване.

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Последните са подобрени още веднъж и през 2002 г. Всички предлагат безопасност, климатик, електрически предни стъкла и лети джанти. Ако изберете Carat или SE, ще получите най-много от всичко.

Volkswagen Sharan е по-желан от събратята си Ford Galaxy и Seat Alhambra, ето защо ще държи цената си по-дълго време. Снобарската стойност на емблемата помага. Оказва се и доста надежден, а поддръжката му може да бъде сведена до минимум. Рутинните инспекции са на цена, каквато бихте платили за повечето конкуренти, включително Galaxy и Alhambra.

Електрическите проблеми най-много тормозят собствениците на VW Sharan: неработещи стъклоповдигачи, постоянно свирещи аларми, увредени имобилайзери, неработещо централно заключване и др. Задължително при огледа обърнете внимание на всеки един детайл: натиснете всички копчета, които виждате, и се уверете, че изпълняват функцията си да активират нещо по автомобила.

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

Volkswagen Sharan на изплащане с AutoCredit.bg

При по-ранните модели течове на вода през вентилационните отвори увреждат цялата електросистема, а за по-късните се твърди, че вече не би трябвало да има проблеми.

Обърнете специално внимание на климатика, който е най-проблемен при всички Sharan возила. А и е един от най-скъпите компоненти за отремонтиране (4-цифрена сума в голяма част от случаите). Изпробвайте всичките му степени и посоки. Още един електро проблем може да ви остави безпомощни при опитите да спрете чистачките на челното стъкло.

При пробното шофиране се заслушвайте за звукове, издаващи износено или счупено окачване. Уверете се, че автомобилът ускорява и спира, без да тегли в някоя посока, както и че гумите са равномерно износени.

Интериорът като цяло е доста издръжлив, но огледайте за следи от немърливи собственици, опитващи се да натоварят огромен товар в багажното. Деругите около рамката на вратата не са проблем, но надрана (или деформирана) кора на тавана ще ви дразни, докато не я оправите.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *