До писта Дракон и назад

1

Ако сте от автомобилистите, които обичат да дават газ на колите си, сигурно знаете, че единственото съоръжение у нас, способно да ви позволи да дoстигнете лимита им и дори да го преминете в безопасни условия, е писта Дракон в близост до с. Калояново. Да, на всички ни е ясно, че пистата като такава е мнооого далеч от истинските състезателни трасета по света, лицензирани за различни надпревари, но като наше местенце и то има своя чар. Естествено, има и добра новина – пистата в момента претърпява цялостно преобразяване и през пролетта на следващата година ще ни предостави нова конфигурация, чисто нов асфалт в новия участък и поправени несъвършенства в старите. Така предизвикателствата за рекордни обиколки и най-бързи пилоти отново ще бъдат извадени на масата, а това винаги обещава интригуващи “саблени” и словесни сблъсъци, подготовка на техника, изразходване на бензин и съсипване на гуми. Естествено, всичко това ще е извършено в приятната атмосфера около съоръжението, завидно опушена от ароматни скари и оживено от ожесточени автомобилни разговори.

Та ако сте решили да задоволите жаждата си за адреналинови инжекции на ръба на сцеплението, това място ще ви хареса! Освен всичко останало можете приятно да разнообразите пътуването до там, минавайки по живописния подбалкански път. Освен че е чисто нов, той е съставен от много приятни за каране комбинации от завои и определено можете да се насладите на удоволствието от динамичното шофиране на автомобила си. Естествено, няма да си позволяваме да ви говорим наставнически, но все пак, както винаги съветваме – не е нужно да карате бавно, за да се придвижвате безопасно – мислете и съобразявайте скоростта си и маневрите, които правите, с околната среда и условията на пътя, за да стигнете там, за където сте тръгнали, с усмивка и задоволство от избора на собствения ви автомобил и правилната компания по време на пътуването. На всичкото отгоре, за да допълним картинката, сме ви приготвили няколко много уютни и красиви местенца, за да омилостивите дамата на сърцето си, след като цял ден не сте й обърнали внимание по пътя и на пистата! (бел.ред.: всички знаем, че половинката ви особено първите няколко пъти въобще няма да може да си обясни маниакалната ви физиономия и изключването ви от околния свят, когато започнете да давате газ)

Да не забравим да споменем първо един доста важен за бюджета на екскурзията факт – около един от разклоните за с. Мирково и в Челопеч има инсталирани стационарни камери за скорост.

13

И така, след като избегнахме неприятните моменти, започваме да си говорим за пътуването. Очертават ни се около 180 км. път, прорязан в подножието на Стара планина, съчетаващ в себе си назъбени проходи с остри завои и открити места с дълги прави. Започвайки от София, още в Пирдоп изненадващо се натъкнахме (вече няколко пъти) на едно готино кътче, наречено Борова гора, чието име много хубаво описва локацията – стара хижа, изцяло преустроена, за да приюти доста приятни стаи, чудесен ресторант и басейнче със СПА център! Красива гледка, вкусна храна и пълноценна почивка – какво по-хубаво от това!

11

Не мислете обаче, че по-нататък по пътя няма такива местенца! Напротив – още малко по-надолу по маршрута можете да се отклоните към Панагюрските колони – местност, която си заслужава да се види, както и парчето асфалт, водещо към нея. Смятам, че Копривщица например няма нужда от представяне, а още по-малко има нужда да ви говорим за прочутия проход Троян-Кърнаре, който се издига славно към местността Беклемето и е може би един от най-красивите и готини за каране проходи у нас. Само не забравяйте, че поради открития релеф и високата надморска височина зимата го прави непроходим за преминаване от другата страна на планината, но пък го превръща в уникално място за каране в снега поради нулевото движение през него (просто обикновените хорица няма как да го ползват за придвижване, защото не води на никъде, но пък е идеален за лудите автомобилисти като нас, за които няма нищо по-хубаво от лошото време и многото сняг). И в участъка Троян-Беклемето, и в този от Кърнаре до Беклемето настилката е чудесна, а покрита с дебела снежна покривка ви гарантира невероятни изживявания зад волана, особено в подходящата кола. Сигурни сме, че ще ви се случи някоя нощ да направите няколко десетки качвания и спускания… просто ей така!

12

Така неусетно стигаме до Сопот и Карлово. Тук е задължително да посетите Шато Копса, което освен със забележителната си средновековна архитектура, ще ви въведе в изкуството на правене на вино, завещано ни от древните траки. За тези от вас, които за разлика от нас се наслаждават на виното подобаващо, това е правилното място, като петте тематично обзаведени стаи допълнително ще ви потопят в атмосферата. Естествено, на разположение имате и чудесен ресторант, а като черешка на тортата за летните горещини е басейнът в градината! Истинска идилия… Единственият недостатък на мястото е черният път, по който трябва да стигнете до там след разклона преди Анево.

автокредит

10

Точно преди Сопот пък има чудесна картинг пистичка, която предлага прекрасни условия за пързаляне на местните дрифтъри… та ако имате гуми за късане и сте в района, това е вашето място. От Карлово се отклоняваме на юг към Пловдив, като по пътя можем да минем през “минералната” Хисаря, където също ще намерите романтични и уютни хотелчета и ресторантчета за почивка и похапване.

4

Но нашият съвет е да преминете транзит и да се насочите към комплекс Тракиец между Калояново и Житница,

5

който предлага уникално уютна атмосфера и страхотна кухня, персоналът е изключително любезен, а имате на разположение и СПА център и конна база. Там половинката ви може да се поглези, ако не иска да скучае, докато вие сте на пистата.

6

7

8

Тя пък се намира на по-малко от 10 км. от комплекса, точно на другия край на с. Калояново.

аутокредит

А пистата… пистата, макар и да представлява преустроено селскостопанско летище, може да ви предостави достатъчно добро поле за изява и възможност да достигнете лимита на автомобила си и на своите шофьорски умения (в повечето случаи опитът ни показва, че второто настъпва първо) и да се дарите с огромна доза адреналин, удоволствие от шофирането и приятни изживявания. Предлага няколко конфигурации, които както споменахме ще бъдат доразвити за новия сезон, и както всяко състезателно трасе има своите специфики и подводни камъни по пътя към постигането на най-добрите времена за обиколка. Повече за тънкостите на трасето очаквайте в скоро в някой от следващите ни материали в рубриките за усъвършенстване на шофирането.

2

Е, след като достигнахме до заветната цел, остана да споменем, че освен Хисаря и комплекс Тракиец наблизо можете да отседнете и в комплекс Старосел, който също може да се похвали с уют и вкусна кухня, а предлага и много глезотии за феновете на винения туризъм.

От тук нататък изборът е ваш – уикенд наоколо, приятна разходка за ден или състезателен уикенд с елементи на релакс – сигурни сме, че ще се чувствате страхотно, а усмивките са гарантирани!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *