Автомобилни гиганти спират продажбите в Русия

14296587711115232675

Причината се крие в силно обезценената рубла, която изяжда печалбите 

От централите на aвтомобилните гиганти  General Motors, Jaguar Land Rover и Audi обявиха, че временно преустановяват продажбите си в Русия. Страната е изправена пред най-голямата финансова криза за последните 16 години, което доведе до рязко обезценяване от над 40% на местната валута.

Анализатори предупреждаваха, че това ще се случи, което през миналите седмици провокира руските потребители да купуват скъпи вещи, като автомобили например, за да инвестират парите си в стока, която ще запази стойността на парите им по-дълго време.

Първоначално автомобилните компании се радваха на пазарния бум, но след като рублата започна да се обезценява, те отчетоха голям спад в реалните си приходи. Въпреки завишените обороти, дилърствата започнаха не да печелят, а да губят пари, което обяснява и решението на General Motors, Jaguar Land Rover и Audi да преустановят продажбите си в Русия.

От General Motors уточняват, че мерките ще бъдат в сила за неопределен период от време, а от Audi  съобщиха, че ще възобновят търговията, когато бъде изработена нова ценова листа със завишени цени, които отговарят на обезценяването на рублата.

Представител на Jaguar Land Rover увери, че при тях срокът ще е най-кратък, като очакват продажбите да бъдат възобновени още в следващите 1-2 дни.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *