Асистентите за паркиране – що е то и имат ли те почва у нас?

Асистентите за паркиране - що е то и имат ли те почва у нас?

Неотдавна минахме през темите за движението из града и паркирането и дойде време да ги допълним с някой от удобствата, които предлагат съвременните технологии. С всеки изминал ден автомобилните компании измислят какви ли не глезотии, целящи да ни улесняват, да ни карат да се чувстваме по-добре или да ни създават вълнуващи емоции докато сме в колата си. Част от тези тенденции са и системите асистиращи паркирането.

Говоря за системи в множествено число, защото вече наистина не можем да говорим просто за парктрониците, които започнаха да настъпват на пазара преди десетилетия. Функционирайки като радар те засичат всяко препятствие и за разстоянието до всичко намиращо се около автомобила, броните оставят по-незасегнати, паркиранията все по-перфектни. Сигнализацията става по различни за различните производители начини, но целта винаги е една и съща – да знаете точно колко място ви остава около всеки от 4-те ъгъла на колата. Това може да се случи чрез акустични сигнали с различна честота, чрез графики или някакви други изображения или комбинация от двете. Обикновено системата се активира сама на ниска скорост или като включите на задна скорост, а може да се управлява и от бутон. Ако пък не се предлага за вашия автомобил или просто не е вградена в конкретния екземпляр вече се навъдиха ужасно много производители, които правят такива „джаджи“ за последващо вграждане, които са достъпни като цена, лесни за монтаж и разнообразни като вид, сигнали и функция. Обикновено основните разлики са в това с колко датчика за измерване на разстоянието са и дали включват инсталация само за назад или такава и за напред. Хубаво е да се спрете на такъв с 4 датчика, за да не оставите някоя сляпа за сензорите зона, рискувайки да не работи ефективно системата. И накрая остава да изберете дали ще се доверите само на звукова индикация или искате и дисплей, показващ нагледно разстоянието. Инсталацията обикновено е доста улеснена, като се изразява в пробиване на няколко дупки в бронята, извеждане на необходимото захранване (най-често от светлината за заден ход например) и прекарване на инсталацията на удобно за целта място. Ако пък искате да се заиграете по-сериозно, можете да потърсите оригинална инсталация вграждана сериино от производителя на автомобила ви, за да си стане всичко истинско.

Асистентите за паркиране - що е то и имат ли те почва у нас?

Асистентите за паркиране – що е то и имат ли те почва у нас?

За да допълним „множественото число“ на системите помощници продължаваме с все по-набиращите скорост и все по-често намиращи всякакви приложения камери. Най-честия проблем при паркиране и маневриране е недостатъчната видимост и възможност за правилна преценка на разстояния, препятствия и т.н. За да се намалят значително слепите или трудно видими зони около автомобила, производителите започнаха да предлагат камери, които посредством екрана на навигационната система например да предоставят образ от скритите за окото пространства около автомобила. Най-разпространени и лесни за вграждане и употреба са камерите за заден ход, които могат напълно или частично да заменят парктроника. Понеже имате и директна картина от случващото се зад вас можете доста по-прецизно да прецените оставащото разстояние, а често предлаганите от производителите графики проектиращит траекторията ви на движение с навития към момента волан помагат много при съставянето на маневрите. Обикновено на екрана има и разграфена мрежа за репер даващ представа за реалните разстояния. Тук отново можете да се натъкнете на ужасно много решения за вграждане във вашия автомобил, независимо дали има опция за нещо подобно от завода или не. Този тип техника вече е безсрамно евтина и достъпна, а вграждането отново се свежда до няколко механични процеса за наместване на самата камера на подходящо място и прокарване на инсталацията и според упътванията на производителя.

Асистентите за паркиране - що е то и имат ли те почва у нас?

Асистентите за паркиране – що е то и имат ли те почва у нас?

И след като заговорихме за камери няма как да не споменем и усъвършенстваните системи, с които напоследък автомобилните производители се надпреварват. Посредством комбинация от камери и сложни софтуери за управлението им много коли вече предлагат т.нар. опции за „птичи поглед“, който предоставя на дисплея поглед върху автомобила и заобикалящата го среда, която картина дава много ясна представа за всичко което се случва около вас, а от там и узасно облекчава маневрирането и паркирането. Това е възможно посредством интегриране на камери в огледалата и в ъглите на автомобила, които в съчетание с класическите камери гледащи напред и назад и известна обработка предоставят доста точно изображение, което обаче изисква известна доза свикване, за да бъде използвано правилно, каквото изискват всички камери всъщност. Просто някой възприятия там не са съвсем коректни и не случайно производителите изрично ви предупреждават с надпис на екрана, да не се доверявате напълно на всички образи и създадените на тяхна база възприятия за разстояния, скорост и т.н. защото могат да заблуждават заради изкривена картина, не достатъчно добра перспектива и т.н., така че внимавайте и имайте това предвид.

Асистентите за паркиране - що е то и имат ли те почва у нас?

Асистентите за паркиране – що е то и имат ли те почва у нас?

За десерт сме оставили най-модерните решения на проблемите с паркирането – тези, позволяващи полуавтоматизирано управление на процеса. Благодарение на споменатите по-горе камери и посредством радарни сензори автомобилът е способен сам да прецени мястото, в което ще се събере, да изчисли необходимите за целта маневри и да ги извърши сам, като за вас остава само да контролирате скоростта на движение и според напътствията на системата да определяте дали това да се случва напред или назад. Усещането е особено странно предвид отсъствието на ръцете ви от волана и неговото стремглаво самостоятелно въртене, но свикнете ли, паркирането ще стане напълно безупречно и без капка усилие от ваша страна. Уви, такава система е почти невъзможна за след заводско монтиране, но пък можете да поръчате при покупката на нов автомобил или да имате късмет да е налична в оборудването на вече употребяван такъв. Идеалния подарък за лесняване на жена ви.

Независимо кой от горните асистенти за паркиране ще ползвате все пак е хубаво да отдадете заслужения резерв на доверие и да се постараете да свикнете с работата на конкретната система, за да се застраховате от грешки, като по този начин направите пребиваването си в града и отегчителните маневри една идея по-лесни и ненатоварващи.

Виж обяви за употребявани модели автомобили при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *