10-те най-мощни седана, които парите могат да купят в момента

10-те най-мощни седана

Обикновено не свързваме триобемните каросерии с изобилие от мощност, а по-скоро със семеен или служебен автомобил. Времената се менят, седаните също. В наши дни, парите могат да купят триобемни автомобили с мощност северно от 500-те к.с. Не казваме, че са достъпни, а че са бързи.

Jaguar XJR // 550 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Луксът може да е бърз и този Jaguar е живото доказателство в тази посока. Набира от 0 – 100 за 4,4 секунди, благодарение на 5-литров V8 с 550 к.с. Ще го разпознаете по 4-те ауспуха с неподражаем звук и R-означението отзад. Откъдето и ще го гледате през повечето време.

Audi RS7 // 560 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Каросерията на тази кола е повече фастбек, отколкото класически седан, но така или иначе е триобемна. 20-цоловите джанти и по-твърдото окачване са стандарт, също както и 560-те к.с., идващи от 4-литров V8 двигател. Те стигат до 4-те колела чрез спортно настроен 8-степенен автоматик. Ако имате нужда от повече мощност, търсете RS7 Performance версията с 605 к.с., която е учудващо близо до GT купето Audi R8.

BMW M5 // 560 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

F10 радва душата с изобилие от мощност, която се крие в оборотния диапазон между 5 и 6 хил. об./минута. Голяма част от 680-те Nm въртящ момент е достъпен в доста по-широк спектър – между 1500 и 5750 об./мин. Всичко това стига до задните гуми през 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител, а за американския пазар е валидна и 6-степенна механична скоростна кутия. BMW M5 може да те приспи с ускорение от 0 – 100 км/час за само 4,2 сек. при среден разход на гориво от 9,9 л. премиум бензин за пробег от 100 км.

Rolls Royce Ghost // 563 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Тази кола не е най-евтината в нашата класация, но със сигурност е най-луксозната. Този ролс тежи над 2 тона и разчита на V12 бензинов двигател на BMW, който предлага точно 563 к.с. Скоростта и мълниеносното ускорение тук не са цел, но ако ги поискате – ще ги получите. И то по учудващо ненатрапчив начин. Ускорението от 0 – 100 км/час се случва за 4,7 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч.

Porsche Panamera Turbo S // 570 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

4-вратото Porsche се класира с особени трудности в категорията седан, но ако пуснем RS7 в тази класация, не можем да му тръшнем вратата. Няма как при огромната му мощност, максималната скорост от 310 км/час и ускорението от едва 3,8 сек. Тази машина има един единствен фокус и това е мощността. Стандартният Sport Chrono пакет с овърбуст функция дава максимален въртящ момент до 800 Nm, които са достатъчни да преместите нещо голямо и тежко като монумента „Знаме на мира“ например, стига това да е целта в живота ви.

Mercedes Benz E63 AMG S // 585 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Дяволът е в детайлите, а според AMG – в ръчната изработка. Всяка кола от това изпълнение идва с ръчно изработен V8 и двойно турбиниран мотор от един човек, чието име се чете върху метална табелка в двигателния отсек. Ускорението до първите 100 км/час става за 3,6 сек., което е в зоната на суперавтомобилите. Само, че тази Е-класа е с каросерията на коли, каквито карат немските лекари и таксиметрови шофьори.

Bentley Flying Spur // 616 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Всъщност това е Continental GT с W-образен, 12-цилиндров двигател. Тежи близо 2,5 тона и може да бъде ускорен до 100 км/час за 4,3 сек. Тук дилемата е къде да седнете. Дали отзад, където ще ви чака кралски разкош или пък отпред, където е ръчно ушития волан чрез който можете да почувствате всеки един от 616-те коня под предния капак. Интересен казус.

Cadillac CTS-V // 640 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Това е щатският конкурент на BMW M5, но с 80 к.с. отгоре. Мислете за него като за Corvette с 4 врати и логото на Cadillac. Това е последната година, в която тази кола ще се произвежда, така че ситуацията може да бъде описана със „сега или никога“. За известно време CTS-V държеше рекорда за най-бърз 4-врат автомобил на Нюрбургринг, но след появата на Porsche Panamera Turbo, това щатско постижение трябваше да отиде в историята.

Tesla Model S P85D // 691 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Тази кола разчита на два електромотора, които могат да извадят ускорение като за излитащ самолет. Най-мощната Tesla S може да набръчка всеки слой асфалт, който попадне под 4-те й гуми. Ускорението от 0 – 100 км/час става за 3,2 сек., а до 160 км/час – за 7,6. Вградените в пода батерии играят ролята на литиево-йонен матрак, който изолира всякакви шумове и вибрации от пътя. Освен това има режим на автопилот, при който колата се движи сама в зададената посока. След като в мрежата се появиха клипчета на „шофиращи“ от задната седалка, инженерите на Tesla обявиха, че ще го деактивират, ако зад волана няма шофьор.

Dodge Charger Hellcat // 707 к.с.

10-те най-мощни седана

10-те най-мощни седана

Тази кола е известна като най-мощният седан в света. Към всичко това получавате и спортно адаптивно окачване с три режима – автомтичен, спортен и пистов. Всеки един от трите е изключително твърд, но за сметка на това е подходящ за въртене на гуми и мазни дрифтове. 6,2 литровият двигател е достатъчен за ускорение от 3,4 сек., а ако ускорявате до 270 км/час ще бъдете подложени на средно 0,38 G, което е 1/3 от това, което ще изпитате, ако се хвърлите от някой мост с бънджи.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *