Volkswagen уличени в лъжа за екологичността на TDI двигателите

Новини от AutoCredit.bg

Настроението във Volkswagen със сигурност не е приповдигнато, след като стана ясно, че таен софтуер укрива от регулаторните власти реалното количество вредни емисии, които те изхвърлят в атмосферата. Скандалът стартира от САЩ и в момента се разраства като снежна топка, като спекулациите включват и отстраняването на изпълнителния директор на компанията Мартин Винтеркорн.

Към момента е ясно, че TDI двигателите влизат в специален режим по време на проверки за количеството вредни емисии, които те произвеждат. След края на проверките, любимите на всички ни VW дизели влизат в работен режим, при който изхвърлят в атмосферата до 40 пъти повече вредни вещества, от декларираното от производителя.

Това е установено със сигурност за колите на VW Group, продавани в САЩ с 2.0 TDI двигатели. Сред тях са моделите Jetta, Golf, Beetle, Passat, както и Audi A3. Тепърва ще се правят същите проверки и за други модели с други TDI двигатели.

Междувременно, от централата на Volkswagen във Волфсбург обявиха, че въпросният софтуер е инсталиран в 11 млн. автомобила, продадени по цял свят. Правителствените регулатори в Германия, Франция, Италия и Южна Корея вече обявиха, че ще направят собствено разследване.

В резултат на всичко това, акциите на VW Group поевтиняха с близо 40% само за дни, а от компанията обявиха, че ще заделят $18 млрд. долара за изплащане на евентуални глоби и обезщетения, както и ще ревизират прогнозите си за бъдещи печалби.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *