Toyota продаде част от дела си в Tesla

2013-tesla-model-s-front-2

Автомобилният гигант си партнира с производителя на електромобили от 2010 г.

Японският автомобилен гигант Toyota e продал част от акциите си в американския производител на луксозни електромобили Tesla, пише Financial Times, без да уточнява подробности около сделката.

Причините за взетото решение са няколко. Когато Toyota придоби минимален дял от Tesla, акциите на американската компания се търгуваха за 17 долара, а в момента трейдърите ги пласират за 235 долара. Друга причина може да се търси в решението на Toyota да се концентрира върху водородните горивни клетки, а не върху електрическите задвижвания.

Като допълнение, анализатори уточняват, че в “странния четиригодишен брак” между двете компании (едната се занимава с традиционно автомобилостроене, а другата е технологичен играч от Силициевата долина), ползите за Toyota са били минимални.

През май 2010 г. Toyota инвестира 50 млн. долара в калифорнийската компания, срещу които получи акции, равняващи се тогава на 3.2% от Tesla. Японците не издават каква част от Tesla контролират в момента, нито кога точно са продали активите.

Според данни на Bloomberg към 31 март 2014 г. Toyota е притежавала 2.94 милиона акции в Tesla, отговарящи на 2.4% от американското дружество. При цена от 235 долара на дял, това означава, че Toyota е контролирала активи в размер на 690 млн. долара.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *