Тестване на автомобил, преди да го купим

Car_brake_test

Според последни проучвания голяма част от купувачите на автомобили забравят да ги тестват. Тези, които се възползват от опцията, са прекалено малък процент от общия брой сделки. Според нас това е странно. Странно е да стоим с часове в магазина за дрехи, преобличайки се по няколко пъти, но да не обръщаме внимание на това, което купуваме като возило. В следващите редове ще ви дадем няколко съвета за това как да получите максимално много информация от краткия тестдрайв.

След материалите „как да не сбъркам“ и „какво да гледам при покупка“ вече сте си отговорили на въпроса кой е точният автомобил за вас и сте го открили и проверили технически на пръв поглед. Какво следва? Тестване на автомобил, преди да го купим.

Очевидно следва да го покарате. Изключително важно е да го карате по начина, по който шофирате в ежедневието си. Ако имате опция, изкарайте колата на извънградски път със завои. Всеки автомобил се усеща различно при различните скорости на движение. Почти задължително е да настъпите педала на газта, за да придобиете представа за ускорението, поведението в завой и спирачките, но бъдете много внимателни и задължително предупредете търговеца.

Основните функции на един автомобил са да се движи, да завива и да спира. Фокусирайте се върху тях. Има ли еднаква теглителна сила във всички работни диапазони? Педалът на спирачката реагира ли на натискане и при такова има ли някакво „дърпане“ в различни посоки? Чувствате ли се сигурни при завиване?

Задавайте въпроси. Не жалете търговеца, а го питайте за всичко, което искате да знаете за автомобила. Ако искате да се пошегувате с продавача, питайте го дали е сменял лагера на ауспуха или през колко време се сменя течността на мигачите.

Engine_oil_dipstick

Донесете си багажа. Малко странно, но всеки водач има разни вещи, които постоянно присъстват някъде в автомобила. Инструменти, хладни оръжия, всичко. Ако сте семеен човек, доведете семейството си. Много е важно всеки един член от фамилията да се чувства комфортно в автомобила. Ако имате малки деца, трябва да ви е удобно да ги качвате и сваляте. Много автомобили могат да возят деца, но малко автомобили возят децата комфортно.

Обърнете внимание и на себе си. Можете ли да намерите перфектната позиция на седалката и волана? Само защото автомобилът изглежда сякаш е подходящ по размер, не значи, че ще ви пасне перфектно. Ако по време на самия тест ви дразни някакво свистене от вятъра, минаващ покрай челното стъкло, значи след няколко месеца направо ще ви побърква. Има ли някакви дребни детайли, които не ви изглеждат наред или се нуждаят от ремонт? За някои хора тези дреболии не са от значение, но има шофьори, които не ги издържат. А и когато говорим за скъпи автомобили, ваше право е да търсите възможно най-доброто, защото все пак това са вашите пари и трябва да сте задоволени от покупката си и качеството й.

Записвайте си. Това е задължително, ако сте отделили цял ден за оглеждане на автомобили. След втория или третия ще настане каша и в края на деня няма да си спомняте нищо съществено. След тестовото шофиране си запишете какво ви е харесало и какво не ви е допаднало. Малко е субективно, особено когато сте превъзбудени около покупката, но се опитайте да се сдържате.

Премислете добре. Последният ни съвет. Старите хора казват, че утрото е по-мъдро от вечерта. Не прибързвайте с покупката, а преспете с идеята за набелязания автомобил. На нас ни се е случвало нещо да ни разколебае и да сме благодарни, че сме успели да запазим търпение.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *