Сладурският модел Mini Cooper на BMW възроди премиум хечбека

Mini Cooper

Модерното Mini е много забавен автомобил, но не нанесе удара, който направи предшественика му легенда. Първородното Mini от 1959 г. е повлияло много повече на автомобилната индустрия, отколкото си мислим. Английският автомобил станал популярен доста бързо, а за някои дори се превърнал в култура. Така 40 години по-късно бе доста по-лесно на немския концерн да представи нов вариант на Mini. Така и стана. Формата се уголеми, но инженерите от Бавария се опитаха да запазят колкото се може повече Mini-визията. Предното задвижване се запази.

Ако не сте имали шанса да карате оригинално Mini Cooper S, значи няма да усетите носталгично чувство, когато се качите на „модерно“ Mini. Независимо че старите модели са представлявали ехтящи кутии с ужасно тесни седалки и нечовешка шофьорска позиция, 1.3-литровият Cooper S е доставял огромно удоволствие за шофьора, който е останал търпелив и не се е отказал от неудобствата на мъника.

Mini Cooper

Mini Cooper

Модерните модели вече са по-просторни, но седалките им отново са тесни и не са подходящи за по-едри шофьори. Покупката на Cooper за семеен автомобил не е добра идея, защото в багажника трудно ще се побере куфар с нормални размери. А ако имате малки деца, които са окупирали задните седалки, забравяте за какъвто и да е багаж. Ако сте двойка, за която задната седалка перманентно се ползва за товарно отделение, значи моделът е прекрасен за вас. Липсата на място в багажника означава, че нямате и резервна гума, освен ако предишният собственик не е направил допълнителна поръчка за „патерица“. В най-добрия случай ще разполагате с комплект за ремонт – пяна и компресор за помпане.

Естествено най-забавен за каране е Cooper S, особено над 4000 об/мин на коляновия вал, когато компресорът започне да се чува. Моделът разполага с 6-степенна механична трансмисия, което го прави удобен и сравнително икономичен за пътуване извън града. С който и модел Cooper да сте в града, трябва да сте изключително внимателни, защото мъникът се скрива в мъртвата точка на повечето автомобили. От BMW са избегнали желанието си да сложат нереално ниски гуми и резултатът е профил 55, който идеално абсорбира част от неравностите по пътя. Ако успеете да карате Coоper разумно, разходът може да падне до 9 л за 100 км в града, а при по-пъргаво шофиране с лекота достига 13 л.

Преди покупка огледайте хубаво екземпляра и задължително го подкарайте. Моделите с механична трансмисия често страдат от проблеми със съединителя, което се дължи на начина на експлоатация от предишния собственик. Ако се е опитвал да потегля бързо, но по-плавно, за да избегне активирането на системата за сцепление, то има голям шанс съединителят и маховикът да са за смяна. Ако ви се наложи да смените само комплект съединител, съветваме ви да си купите такъв за John Cooper Works, защото е по-издръжлив.

Проблеми с кормилната система: Когато електроусилвателят на волана прегрее, той спира да функционира коректно,като това се отнася за моделите, произведени преди 2006 г. От Mini е организиран гаранционен ремонт на проблема, затова проверете сервизната книжка. В нея би трябвало да са отбелязвани както всички гаранционни ремонти, така и сервизните интервали, които е добре да не надхвърлят 15 000 км.

Mini Cooper

Mini Cooper

Под капака проверете за течове около казанчето за антифриз и евентуални ремонти по него. Самият съд страда от големите температурни амплитуди и пластмасата се пропуква, което води до изтичане на течност и неефективно охлаждане.

При теста се заслушайте за виещи звуци, които подсказват за разбити лагери на главините. Лагерът и главината се продават като едно парче и са доста скъпи, но за сметка на това смяната им е елементарна.

Ако сте си заплюли кабриолет, задължително огледайте мекия таван и гумените уплътнения. Механизмът също би трябвало да привлече вниманието ви – по-конкретно изправното му функциониране и плавното прибиране и разпъване на мекия покрив.

Една диагностика със специализирана BMW-програма няма да ви навреди. Mini досущ като BMW пазят информация за натрупани най-различни грешки, които могат да издадат прикрити проблеми и да спестят доста главоболия и излишни разходи.

Mini Cooper

Mini Cooper

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *