Seat Alhambra – избор за семейна кола

Seat_Alhambra_mk1-2

Ако имате многобройно семейство, децата ви сформират малък футболен отбор или са достатъчно на брой за оркестър, значи определено ви трябва автомобил, в който всички да пътувате комфортно. Един от моделите, достъпни на нашия пазар, е Seat Alhambra MK1. Той е „сестра“ на VW Sharan и Ford Galaxy (преди 2006 г.) и може да сте сигурни, че усилията на трите фирми са били насочени към точните места – качество и здравина. Всеки един от моделите общо взето е добра покупка, защото повечето от тях са поръчвани с полезни екстри.

Alhambra MK1 остава почти непроменен от 1996 до 2010 г. През 2000 г. е представен фейслифт, който определено се приема добре на пазара. През 2009 г. са внедрени и нови двигатели.

Като заговорихме за тях, ето какви са опциите: 1.8 с турбо, 2.0 и 2.8 VR6 бензинови и 1.9 tdi и 2.0 tdi за дизелите, като вторият се предлага само за последните модели от поколението. 1.9-литровият турбо-дизел е преминал през няколко подобрения през годините.

Ако месечно ползвате автомобила повече от 1000 км, препоръчваме ви да вземете TDI-версия. Тя ще предложи нисък разход на гориво и добра еластичност. 2-литровият бензинов също се слави с добра ефективност, но мощността му в повечето случаи няма да достига за безопасни и сигурни изпреварвания например. Ако ще е бензин, то нека той да е 1.8-турбо. Проблеми може да създаде единствено турбокомпресорът, но ако с него всичко е наред, няма от какво да се опасявате.

Като цяло дизеловите предложения са най-добрите и в момента. Агрегатите идват директно от VW и са с мощност от 90 до 130 к.с. Препоръчваме ви варианта 110 к.с. Частите са идентични с тези от нормален Volswagen, а те се славят с ниската си цена.

Ако ви трябва още повече мощност – 2.8 V6. 200 к.с. ще са достатъчни. Имайте предвид, че Ahambra с този двигател е и с по-ниско и по-твърдо окачване. Компонентите по спирачната система ще са по-скъпи, а и самото 4х4 задвижване ще е по-капризно за обслужване. Друг е въпросът, че разходът и ефективността не са най-добрите черти на 200 к.с. миниван, така че избягвайте тази опция.

seat_alhambra_mk1

Като цяло Seat Alhambra е здрав автомобил, но дори и такъв, той има „детски болести“, на които трябва да обърнете повече внимание. Една от тях е климатикът. Ако огледът е в средата на лятото, лесно ще проверите дали всичко е наред. Ако гледате автомобила в студените зимни дни, то закарайте го в специализиран сервиз за климатични системи. Електрическата система не е силната страна на модела. Проблеми с електрическите стъкла, централното заключване, чистачките и други екстри могат да създадат главоболия, затова бъдете внимателни и тествайте изправността на всичко.

Ако задължително търсите 7-местен автомобил, то имайте предвид, че фейслифтът прави всички Alhambra модификации 7-местни. Гледането на модели след 2000 г. прави избора ви по-лесен.

Ако имате нужда от тази кола още сега, AutoCredit ще ви помогне с кредит до 8000 лв.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *