ПРОБЛЕМИ ПРИ Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

Мислите ли за покупка на 4х4 автомобил с наближаването на зимата? Смятате ли, че Toyota RAV4 второ поколение (2000 – 2005 г.) е подходящ за вас? Ако моделът ви допада, значи е време да се запознаете детайлно с най-често срещаните му проблеми. Започваме по същество!

Досадната Check Engine предупредителна лампа на таблото

Проблеми при Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

Тя може да индикира различни проблеми, но най-често срещаният от тях е филтърът за горивни пари. При работа с компютърна диагностика ще срещнете грешки Р0441, Р0442 или Р0446. Последният индикира електрически проблем с въпросния клапан. Най-добре свършеният ремонт за отстраняване на проблема е цялостна смяна на канистъра. Намира се над горивния резервоар и смяната му не е лесна.
Софтуерен ъпдейт, който коригира грешката за катализаторите на RAV4. Toyota пуска нов софтуер, който фактически гаси предупредителната лампа на таблото. Преди него компютърът отчита, че има проблем с катализатора без реално да съещствува такъв. Ако подобна индикация се появи на таблото на вашия RAV4, ви препоръчваме първо да се обърнете към добър диагностик, който да разбере дали компютърът на автомобила ви е с необходимия софтуер.

Проблеми при Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

При автомобилите с ръчна скоростна кутия износените тампони на лостовия механизъм могат да накарат трансмисията да изключва предавки сама, особено при 1-ва и 2-ра скорости. Ако това ви се случи, не се притеснявайте, че скоростите са тръгнали да се чупят. Проблемът се решава доста бързо, а и ремонтът не е никак скъп. Няколко нови гумени тампона и всичко ще е по мед и масло.

Като заговорихме за скорости, ред е да ви запознаем с „дертовете“ на автомацитите. При RAV4-ки с голям пробег (над 150,000 км) автоматикът може да не превключва скорости коректно. Това не винаги означава, че е повреден. Проблемът най-често се оказва при датчика, определящ колко газ сте дали с десния крак. Той може да бъде калиброван сравнително лесно със специализиран софтуер. Другият вариант е соленоидът на трансмисията да е за смяна, но и това не е скъпо. Най-доброто от цялата ситуация е, че трансмисията е здрава!

Проблеми при Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

В някои ситуации автоматичната трансмисия може да покаже червена индикаторна лампа на таблото, която всъщност подсказва, че скоростите са прегрели. Това е индикация, че маслото в кутията определено е за смяна. Техниците ни подказват, че смяна на маслото от Dexron 3 към Dexron 2 ще помогне на кутията да се охлажда доста по-добре.

Дано не ви се случва, но яко някоя сутрин автомобилът ви не запали, не се паникьосвайте. Най-вероятно проблемни са корозирали връзки на стартера. Обикновено тези части могат да бъдат подменени, без да се налага стартерът да се рециклира (или да се заменя с нов). Но така и така механикът го е демонтирал, не е лоша идея да го замерите, за да не се налага да вършите двойна работа.

Проблеми при Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

Ако пък двигателят на вашето RAV4 работи неравномерно на празен ход, то и за това имаме обяснение. Успокояваме ви, че проблемът не е никак сериозен и се дължи на зацапан мотор за празния ход. Клапаните, които той ръководи, могат да бъдат изчистени от отлаганията сравнително лесно дори в домашни условия, стига да имате желание, време и няколко инструмента. И след като сте разкачили „аксесоарите“ около дроселовата клапа, защо да не изчистите и нея?

Неприятна предупредителна лампа на таблото – тази на ABS-а, придружена с нефункционираща антиблокираща система. При по-раздвижените (разбирайте с по-голям пробег) модели на марката, датчиците на антиблокиращата система може да са се износили и да не подсказват ка ABS-модула с каква скорост се върти всяко едно колело. Чрез компютърна диагностика лесно може да се установи кой точно датчик не функционира. Съветваме ви да замените проблемния сензор с оригинален такъв, а ако сами извършвате сравнително елементарния демонтаж и монтаж, то не забравяйте да използвате добре телената четка, с която грижливо да почистите монтажната област. Това е особено важно, тъй като датчикът трябва да бъде на точно определено разстояние от гривната, по която „чете“ скоростта на колелото.

Проблеми при Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

Ако прецизното разстояние не е спазено, ABS-лампата ще продължава да илюминира, а на компютърната диагностика ще се появи различен код на грешката за въпросното колело. За щастие, по интериора няма много оплаквания. Единствените, които сме чували, касаят централното заключване. Проблемът се състои в това, че от дистанционното не можете да отключите/заключите вратите. Ръчно обаче (с ключа) няма проблеми. Оплакванията продължават с думите, че ремонтът в оторизиран сервиз е прекалено скъп. Но винаги можете да се обърнете към някой частен механик, който да ви обслужи коректно и бързо.

Проблеми при Toyota RAV4

Проблеми при Toyota RAV4

Тагове:

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *