Поддръжка на Toyota Avensis

avensis mk2-2

Честита Toyota Avensis!

Време е да отметнете някои важни ремонти, за да пътувате спокойно през следващите няколко десетки хиляди километра. Ето на какво да наблегнете при поддръжка на Toyota Avensis.

Ще караме по същество. Ако сте си взели бензинов вариант, отидете в добър сервиз и накарайте механика да провери и подмени при нужда запалителните свещи. Голяма част от пъргавостта и икономията на гориво зависят именно от тях. Цената е от 5 до 25 лв./бр., в зависимост от модела, който желаете. Съветваме ви да вземете по-„нормални“, но смяната им да е по-честа (два интервала на маслото, примерно). За да работят коректно новите свещи, бобините и лулите им трябва да са наред. Ако инспекцията на механика е показала една или няколко за смяна, имайте предвид, че цените им започват от 100 лв. и надвишават 220 лв.

avensis mk2

Термостатът, водната помпа и антифризът са задължителни, както и моторното масло (заедно с масления и въздушния филтри). Бензиновите атмосферни двигатели са доста непретенциозни и ако гореспоменатите са наред, могат да обиколят света. Компютърната диагностика ще удостовери дали дебитомерът, ламбдасондата и много други електрокомпоненти работят в норми.

Ако сте се спрели на дизелов агрегат, то е добре да обърнете внимание на подгревните свещи. Във всеки по-оборудван сервиз има тестер, на който свещите се подлагат на проба. Важна е изправната работа на всички свещи, за да не създават проблеми зимните стартове. Недобре загрято гориво рано сутрин не влияе позитивно на дюзите. Като заговорихме за тях, изправността им също е от значение. През OBD-буксата и компютърен интерфейс могат да се „прочетат“ стойностите им. Недобре разпръскваща горивото дюза може да създаде сериозни проблеми в бутало-мотовилковата група и цилиндровата глава. Чест проблем, според собствениците на D-4D агрегати, е неизправен EGR-клапан и натрупване на грешка в компютъра. Според постове във форума на Toyotа,  клапанът за рециркулация на отработени газове се почиства, но ако не сте фен на подобни манипулации, пригответе около 200 лв. за нов. Не забравяйте, че след подмяната (или почистването) му компютъра трябва да се рестартира. При дизеловите варианти е особено важно охладителната и смазочните системи да работят коректно. При неправилно охлаждане двигателят може да „духне“ лесно гарнитурата на главата или по-лошия вариант е самата глава да се спука. Стойността на гарнитура за глава започва от 75 и достига до 100 лв. Водната помпа без ремъка е около 180 лв., а в комплект с него – около 400 лв. Добра марка термостат пък е около 40 лв.

avensis d-4d

Всеобщото твърдение, че Toyota е надежден автомобил, се потвърждава в този модел. Ако този, който сте си купили, е минавал в оторизиран сервиз за всеки от гаранционните ремонти, за които писахме във вчерашния материал, значи би трябвало всичко да е наред и да не ви се налага да оставате без автомобил често.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *