Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Honda Civic вече разполага с 9-то поколение и репутацията на надежден автомобил го правят добра покупка. Част от добрите идеи са заимствани от предишното, 8-мо поколение, за което ще говорим. Изглежда има неща, които трябва задължително да се проверят преди покупката, за да не останете изненадани. А и трябва да се подготвите как точно да реагирате в определени ситуации, вместо да се лутате безнадеждно из автосервизите в търсене на разрешение на проблемите си.

Като цяло, сред Honda средите моделът е със слава на надежден, но ето какво може да се е случило на автомобила, преди да го купите или съответно с какво може да се сблъскате като собственик на Civic 8-мо поколение. Най-много оплаквания има от шумни спирачки, далеч неперфектна боя и ненормално износване на гумите. Тези неща трябва да сте проверили още преди покупката.

Проблеми с усилвателя на волана. Някои по-ранни екземпляри били извиквани за гаранционни ремонти на хидравликата. Симптомите се проявявали спонтанно и се изразявали в това, че воланът започвал да се задвижва много по-трудно. След тестове на монтираните до момента хидроусилватели Honda открили и отстранили проблема. Aко случайно след време усетите, че хидравличната помпа издава по-силни звуци от нормалното, съветваме ви да подмените хидравличната течност, за да избегнете развитието на проблеми по системата.

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Проблеми с ръчната спирачка. Повече от 78,000 возила от модела, произведени между 2006 и 2007 г., били повикани в сервиза за гаранционно отстраняване на проблем с ръчната спирачка. Той се изразявал в ненадейното й деактивиране без команда на водача. Отремонтираните автомобили би трябвало да са със сменени механизми на спирачката.

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Проблеми със спирачките. Някои модели, произведени в началото на 2010 г., били изтеглени в оторизирани сервизи за идентифициране и отстраняване на проблем, свързан със спирачния педал. Пин, свързващ педала към спирачната система, не бил инсталиран коректно и се размествал, което правело хода на педала доста по-голям от нормалното.

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

В сервизната история на автомобила трябва да са описани тези официални манипулации, затова не забравяйте да хвърлите едно око в книжката. Сега да поговорим за проблеми, които собственици на модела са установили и отремонтирали сами (или с помощта на сервизен специалист). В интерес на истината, има много изписано по форуми на марката, различни уебсайтове и дори има видеа в YouTube, затова при установяването на най-малкия проблем не бързайте да се шашкате и да се питате „колко скъпо ще ми излезе“, а по-скоро се разровете в интернет, за да откриете точното решение.

Странно поведение на механичната трансмисия. Има доста изписано по Civic-форумите, в частност относно нетърпимото „влизане“ на трета предавка. Според някои собственици с течение на времето и други предавки започват да се съпротивляват по същия начин, но най-често се говори за третата. Изглежда проблемът се дължи на износени синхронизатори, а резултатът е хъркане при превключване и спонтанно изключване от трета скорост към неутрална точно когато не трябва (при изпреварване, например). Ако по време на тестовото шофиране сте усетили какъвто и да е проблем с предавките, съветваме ви да не взимате въпросния автомобил. Но ако вече е късно, можете да се допитате до оторизиран Honda сервиз за цената на подмяна на въпросните синхронизатори. Механиците ще са доста наясно с проблема, тъй като наистина се среща често.

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Кликането на съединителя. Всяка Honda Civic от 8-мо поколение с механична трансмисия издава един и същи „пукащ“ звук, когато педалът на съединителя е натиснат до долу. Проблемът идва от горната помпа на съединителя и се разрешава с подмяната й. Според някои собственици дори след смяната звукът продължава да ги дразни и са решили проблема си с допълнително смазване с медна грес буталото на помпата.

Избеляването на боята. Да, знаем, че това може да ви звучи абсурдно, но цветното покритие на вашия Civic може да изчезне. Единствените начини да предпазите автомобила си от загрозяването е да го държите на сухо и сенчесто място, когато няма да го ползвате известно време. Майката природа може да е много жестока с боята на 8-мо поколение Civic, а и не само. Най-често страда покривът и видите ли следи от избеляване там, очаквайте в най-скоро време целият таван да е за пребоядисване.

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

Досадните сенници. Да, определено не са най-важното нещо в един автомобил, но ако шофирате срещу слънцето, пуснете сенника си и изведнъж той изпадне, се оказва проблем. Най-вероятно за да спестят няколко долара от производството на Civic, от Honda решават да прикрепят сенниците към тавана с винтчета, а не със заключващ се клипс, както при повечето модерни автомобили. С времето винтчетата се разхлабват и при употреба сенникът изпада в най-най-неподходящия момент. Решението на проблема изглежда е едно – комплект нови сенници от дилърството, но няма гаранция, че всичко ще е наред.

Плюсовата клема на акумулатора. При подмяна на акумулатора трябва да развиете клемите. След като ги връщате обратно, обърнете внимание дали при затягането на болтовете им клемите остават статични или продължават да седят хлабави. Често се случва дори след затягане на болта на плюсовата клема докрай, тя да остава хлабава. Това може да създаде проблеми в най-неочаквани моменти, а и е почти сигурно, че акумулаторът не се зарежда оптимално. Не се изненадвайте, ако някоя сутрин отключите автомобила си с дистанционното, седнете, дадете на контакт и всички лампи светват, но при опит за палене не се случва нищо. Плюсовата клема на акумулатора е разхлабена. Най-добрият метод за отстраняване на забележката е да замените и двете клеми за по-сигурно.

Поддръжка на Honda Civic

Поддръжка на Honda Civic

И въпреки всичко, екипът на blog.autocredit.bg остава фен на 8-мо поколение Honda Civic.

Виж обяви за употребявани модели на Honda при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *