Мини Mitsubishi Pajero – градският Pinin

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Mitsubishi Pajero Pinin е уникален от няколко гледни точки. Първо – компактен 4х4 високопроходим автомобил със сравнително малко директни опоненти. Второ – думата „високопроходим“ от предишното изречение е от ключова важност – наистина има 4х4 възможности. И трето – може да мери проходимостта си с доста по-талантливи и по-добре подготвени машини.

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Проблемът е, че за две от тези три причини не са достатъчни, за да препоръчаме Pinin. Е, освен ако не харесвате външния му вид и не държите на точно такова мини-Pajero. Накланя се при завиване с по-висока скорост, окачването е твърдо, а късата колесна база го кара да подскача по неравности. Воланът не дава много обратна връзка и не знаете в даден момент накъде сочат предните колела. Ако планувате да прекарвате повече време по асфалтови пътища, то по-добре се спрете на някое от предишните ни предложения.

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Както казахме, Pinin е умалено Pajero, което значи, че и всичко в интериора е по-сгъчкано. При тривратия модел мястото за крака на пасажерите на задната седалка и багажникът са ужасяващо малки, но отпред е добре. По-дългата 5-врата версия е по-практична. Като цяло, нито едната, нито другата ще са достатъчни за семейството и багажа му, но… Ако този фактор не ви е важен, по-добре се спрете на 3-вратата версия, за да спестите пари от покупката.

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

3-вратият Pinin е на пазара от повече време, докато предлагането на 5-вратия започва през януари 2001 г., почти година по-късно. Малкият модел се предлагал само с един двигател – 1.8-литров, докато същият мотор, придружен от 2.0-литров, се вгражда в големия Pinin. Смените (2-литров 3-врат модел и 1.8-литров 5-врат модел) започнали да стават към края на 2003 г. Колкото до нивата на оборудване – най-добре купете възможно най-младия екземпляр, тъй като нивото на оборудване е едно и само се подобрява с времето. При ранните 3-вратки, например, единствените „екстри“ са климатикът и летите джанти. До края на 2004 г. същите стават стандартни.

Евтин ли е за покупка? Ами да – по-евтин от конкурентите си HR-V на Honda и Toyota RAV4. Харчи сравнително малко – под 10 при смесен цикъл, което е доста по-нисък разход от класически 4х4 авомобил. Да, най-вероятно хечбек със същите размери ще е по-евтин, но няма да разполага с 4х4 проходимостта. Ако Pajero Pinin имаше дизелова версия, тя щеше да е за предпочитане.

Единственото потенциално главоболие, според собственици на подобни екземпляри, е непредвиденият ремонт. Средните цени за различни ремонти са по-високи от нормалното, включително по-високи от тези за поддръжка на Land Rover или Jeep. От друга страна, Mitsubishi 4×4-автомобилите се славят като здрави и надеждни. Но да не забравяме, че Pinin е по-различен от класическото Pajero. Изпатили собственици казват, че има какво да оглеждате преди покупка на потенциалния ви Pinin. Внимавайте за наличие на ръжда, особено при по-старите модели. Огледайте внимателно корема на джипката за оф-роуд удари от остри скали, камъни или друг вид препятствия. Имайте предвид, че автомобилите, използвани за теглене, могат да имат прикрити проблеми със задното окачване, лагерите на задните главини, съединителя и скоростната кутия.

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Покупка на Mitsubishi Pajero Pinin с AutoCredit.bg

Само един гаранционен ремонт е бил организиран за Pajero Pinin и той е засегнал около 3000 автомобила, произведени преди края на 2000 г. Потенциален проблем в окабеляването на двигателя можел да доведе до изгасване в движение или невъзможност за палене. Ако автомобила, който оглеждате, е произведен преди януари 2001 г., задължително се уверете, че в сервизните документи е описана подмяна на двигателната инсталация. За завършек ще цитираме доволни собственици на Pajero Pinin. Те твърдят, че ако за автомобила са полагани грижи и е обслужван навреме с качествени авточасти, то той е надежден толкова, колкото всяко едно Mitsubishi.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *