Mazda RX Vision Concept връща ванкеловия двигател към нов живот

mazda-rx-vision-concept

Японците от Mazda обраха точките със своя RX Vision Concept на автосалона в Токио. Благодарение на изключителния дизайн и на съживената ванкелова технология, японците успяха да изпъкнат по най-добрия начин.
Компанията беше единствената с роторен двигател в гамата си, но с края на производството на RX8, това вече е минало. Предизвикателството пред ванкеловите мотори, известни още като роторни е високия разход на гориво и масло. Срещу това обаче получавате високооборотна машина, която се развърта като приказка.

Mazda е имала инженерна група от 50 души, която е работила върху подобрения на ванкеловия мотор. Интересното за тях е, че са избрали този работодател, само за да имат възможността да работят по този проект. Техният директор Киоши Фудживара коментира пред журналисти, че те вероятно ще напуснат компанията, ако им бъде дадена друга задача.

В крайна сметка те се справят със задачата си като залагат на директно впръскване на горивото в камерите, което трябва да намали консумацията на гориво. Специални покрития и сплави са използвани за ротора и камерите, които трябва да намалят триенето и загубата на масло. От Mazda са категорични, че RX Vision Concept никога няма да влезе в производство, ако колата не получи подходящ ванкелов двигател.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *