Как да не сгрешим при избора на автомобил?

Alfa_Romeo_159_at_the_dealer

Наскоро един приятел си купи ново возило. Искал нещо, което е по-икономично, та затова си взел по-малка кола. Сега съжалява за избора си. Да, факт е, че е икономична, но никак не е удобна, а и е доста несигурна при по-висока скорост. Как да избегне тази грешка следващия път? Нерядко разни приятели и познати ме питат „Какво мислиш за тази, какво мислиш за онази?“ или пък „Дали този ще е достатъчно бърз?“, а се е случвало и да отговарям на въпроси за 4х4. Да, досадно е, но знам, че помагам по някакъв начин, споделяйки своите мисли и познания.

Наскоро гледах автомобилното шоу Car Matchmacker, в което водещият помагаше на едно момче да си купи готина американска „мъсъл“ кола. Купувачът бе казал, че търси кабрио още от самото начало. Помислих си… какво може да си купи в Америка? Ами Mustang GT кабриолет. Да, но не си го взе. Купи си Challenger, който се предлага само във вариант купе. Причините, поради които си взе Dodge, са усещането и звукът. Как водещият на това предаване преценява кое точно да препоръча на участниците?

Да даваш съвет на купувач е ужасно трудно. Истории, подобни на тази, ви се струват познати? Ами нормално. Лошото е, че купувачите не обръщат внимание на фактори, които са много важни. Често желанието е недобре насочено към дадена марка и модел и автомобилът, който си купуват в крайна сметка, не ги прави изцяло щастливи.

Преди да отидем към интересните факти, трябва да прецените какъв автомобил може да си позволите. Ако ще теглите кредит за автомобил, внимавайте с цената му, защото не е добре да го изплащате прекалено дълго. Колегите ни консултанти от AutoCredit ще ви съдействат за кредитиране.  След като сте определили бюджета, започва задаването на въпроси, които да ви доведат до точния автомобил.

Колко често използвате автомобила и за какви разстояния? Дори с лекото поевтиняване на горивата, повечето купувачи обръщат сериозно внимание на разхода. Често се стига до неразумни предпочитания, като избор на малолитражен автомобил, който всъщност не е толкова ефективен. Ненужни жертви. Ето защо е по-важно да си отговорите на въпроса колко често ще шофирате и какъв ще е приблизителният пробег в месеца. Сами можете да направите калкулациите в последствие. Гарантирам ви, че ще сте по-щастливи, ако си купите автомобил, харчещ 10 л за 100 км, но с малко повече мощност и повечко екстри, отколкото „оглозгано“ возило, харчещо 8 л за 100 км.

Какво очаквате от автомобила си? Ако това ще е семейна кола, трябва да имате предвид, че трябва да е удобна и просторна. Сигурно миниван би ви вършил работа, но може пък да имате други изисквания. Ако ще теглите ремарке с различен товар, SUV ще свърши повече работа. Ако пък сте ерген и рядко ви се налага да качвате пътници, може да спестите някой лев и да си купите нещо по-малко, двуврато и по-пъргаво. Родители, просто купете минивана. :)

Какви са метеорологичните условия и какво е състоянието на пътната мрежа във вашия район и там, където пътувате най-често? Ако сте от Пампорово например, често ще ви се налага да се борите с дебела снежна покривка. Значи за вас е автомобил със задвижване на четирите колела. Ако сте градско чедо и два пъти през зимата отивате на ски, купете си нормален лек автомобил и си купете хубави зимни гуми. Не правете жертви относно функционалността заради разхода на гориво. Важно е да знаете кой автомобил ще функционира перфектно за вашите изисквания.

С какво непременно трябва да е оборудван новото ви возило? Списъкът с джаджи и глезотии, които се предлагат, е доста дълъг, но повечето екстри в него са прекалени. Може да разполагате със система, която да ви чете имейлите, но на кого му е нужна? Тук отново е много важно колко и в каква посока карате. Ако сте предимно в града по работа, значи не се нуждаете от навигационна система. Ако се имате за по-уравновесен и внимателен шофьор, няма да имате нужда от асистенти за паркиране, камера и всички скъпи електроники, които си отварят очите вместо вас. Направете списък с екстрите, които наистина искате. По мое мнение шибидахът е излишен, но много държа на подгряването на седалките и кожения салон. Помислете кое е важно за вас и кое ще ви върши работа при шофиране.

Какви разходи за поддръжка сте готови да понесете? Това е доста сложен въпрос, защото отговорът му е строго индивидуален. Но все пак е важно да сте честни със себе си. Дали наистина искате уличен карт, с който всеки 100 км пробег да са дискомфорт и почти ужас, или искате нещо по-удобно и комфортно? Подготвени ли сте да поддържате автомобил от луксозния клас или цените на елементарните ремонти не ви притесняват?

Запомнете, че закупуването на автомобил не е логичен процес. Иска ни се да мислим, че сме си купили нещо, което ще е безопасно, икономично и практично. Но искаме и да изглежда добре, да ни кара да се чувстваме добре зад волана и това между другото е абсолютно нормално. След като сте си отговорили на тези практични психологични въпроси, вече трябва да имате поне малка представа какво точно да търсите. Но запомнете, че страхотната на приказки и технически данни кола може да е грешният за вас избор. С едно пробно шофиране ще разберете дали автомобилът ще ви прави щастливи.

Та така, ако искате да си купите правилния автомобил, трябва да сте честни, отговаряйки на въпросите за практическите нужди, употребата и психологичната ви настройка около автомобилите. А, и не на последно място – бюджетът. Ако имате въпроси или искате съвет, не се притеснявайте да ни попитате. С радост ще се постараем да ви помогнем!

 

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *