Jeep Grand Cherokee WJ по-добър ли е от предшественика си?

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ - AutoCredit.bg

Подобреният WJ, представен през 1999 г., споделя едва 127 идентични части с предишното поколение Jeep Grand Cherokee ZJ. Купето му било заздравено на ключови места (от инженери на Porsche) за по-прецизно управление и по-ниско тегло. Резервната гума, която вече не била видима в багажника, а се намирала под пода му, била облекчение за собствениците. Двата тежки V8-агрегата били подменени от един с алуминиев блок. Огромна разлика превела и автоматичната 4х4 система, наречена Quadra Drive. С три вискозни съединителя, системата била единствената, която работила с три блокажа абсолютно автоматично (по това време Toyota премахнали предния блокаж от Land Cruiser).

Стига толкова хвалби – да обсъдим детските болести на WJ, за да прецените дали сте готови да сте собственик на такъв „Гранд“. Да започнем с един от най-болезнените проблеми: амортисьорите на предния капак. Казвам болезнени, защото подсещат за това, че не държат, чак когато капакът падне на главата на собственика.

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ - AutoCredit.bg

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ – AutoCredit.bg

Подмяната им е изключително елементарна, а цената за комплекта е около 80 лв. Не отлагайте този ремонт, тъй като капака може да ви контузи лошо.
Един от О-пръстените, служещи за уплътнение на горивния резервоар, доста често създава главоболия. С годините гумените уплътнители губят еластичността си и този в частност започва да пропуска горивото от системата. Ще усетите драстично намаляване на мощността и все по-трудно и по-трудно запалване на двигателя след няколко часов престой.
Спирачните дискове страдат изключително много. Заради голямата обща маса на Grand Cherokee WJ и опционалната скоростна кутия, с която спирането на по-долна предавка е по-трудно, спирачките на модела понякога се оказват изтормозени. Оставете износващите се по-бързо накладки – те са най-малкият проблем и общо взето се считат за консуматив. Според експерти при нормална употреба на автомобила дисковете, би трябвало да изкарат два нови комплекта накладки. Това при WJ се случва рядко, тъй като прегрелите дискове се кривят доста по-лесно. Ако усетите вибрации при спиране на равен път, вече знаете какъв е проблемът. За всеки случай посетете сервиз за проверка на предницата и баланс на гумите, но е по-вероятно да сте изкривили дисковете от колкото да е паднала някоя балансираща тежест от колелото.

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ - AutoCredit.bg

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ – AutoCredit.bg

За щастие задните дискове не извършват кой знае колко сериозна работа по спирането на WJ и там няма да имате проблеми. В края на 2001 г. инженерите от Jeep вече са готови с решение на проблема – по-големи спирачни дискове и апарати. Те се монтират на Grand Cherokee от началото на 2002 г.
Ако сте си купили „Гранд“ с бензинов „ве-8″ двигател от 1999 г., имайте предвид, че за принудителното охлаждане на агрегата се грижи електрическа перка, която одухва водния радиатор. 90% от перките дефектират след 10 годишна експлоатация и малко хора, собственици на именно такива, осъзнават, че имат проблем. Особено важно е да следите уредите на таблото и в частност температурата на охладителната течност.

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ - AutoCredit.bg

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ – AutoCredit.bg

Дори при най-малко помръдване над нормалното – спрете двигателя, за да не предизвикате по-големи проблеми, прегрявайки го. Всеки един автомеханик би трябвало да знае как да измери (и тества) перката за нейната функционалност.
Чувате досаден виещ звук при движение с над 80 км/ч по равен път? Ако не сте „обули“ по-сериозни оф-роуд гуми, най-вероятно някой от диференциалите вие. Като цяло това не е проблем стига в диференциалите да имат достатъчно количество масло. Ако не ви дразни, просто обслужете всеки един и продължавайте смело напред.
Маслени течове отпред най-често се получават заради разкъсани гумени уплътнения на сверите на моста. По-добре е да подмените гарнитурите и от двете страни наведнъж, за да не ви се налага да посещавате сервиз за същата операция след месец-два.
Предните седалки могат да се изкъртят (буквално) от окачените им точки. За да се ремонтира това ще се нуждаете от нови шини.
Електрически проблеми:Подгряването в купето спря да функционира? Звучи като механичен, но проблемът е и електрически. Двузоновият климатик управлява клапи, които пропускат топъл или студен въздух. Най-вероятно или управлението им или самите те не функционират, затова в купето не постъпва топъл въздух. Търсете търпелив механик, който да се заеме с проблема и очаквайте сметка от около 300 лв.

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ - AutoCredit.bg

Проблеми при Jeep Grand Cherokee WJ – AutoCredit.bg

Натъртваме на думата „търпелив“, тъй като ще му се наложи да свали цялото арматурно табло (здраво) и да го въне обратно след като установи и отстрани проблема с климатроника.
Често се случва заводският усилвател да изгори колоните на стерео уредбата. Усилвателят се намира под задните седалки и след около 10 години употреба започва да подава повече от необходимото напрежение в колоните. А на старите хартиени високоговорители им трябва малко, за да започнат да бръмчат досадно на любимото ви парче. Все по-запален електротехник, на който му се оделя време за проблема, може да ремонтира стария усилвател, за да не ви се налага да купувате нов.
Повреда в електрическите стъклоповдигачи. По „законите на Мърфи“ ще установите, че електро стъклата не работят, именно когато завали пороен дъжд. Най-често проблемът се дължи (не само при Jeep, но и при повечето останали автомобили) на износени и остарели механизми, които се чупят (кривят) и блокират стъклото. Така наречените „регулатори“ са сравнително евтини и смяната им е елементарна, за това може да я предприемете превантивно през някой свободен уикенд.

Виж обяви за употребявани модели на Jeep Grand Cherokee при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Тагове:

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *