Истинското Gran Tourismo – BMW 640d Gran Coupe xDrive /2-ра част /

автомобили втора употреба на кредит

Малко „свалени на земята“, продължихме, без да смъкваме усмивките от лицата си в очакване на следващите участъци от природно изкуство. Както се бяхме кротнали, дойде момент да дадем израз на стила. Какъв по-хубав начин за това от небрежна разходка из алеите на изискан и аристократичен голф клуб. Няма по-красноречиво доказателство за изключителната визия и стил на Gran Coupe от респектираните погледи на голф играчите, по принцип сочени за ценители на високия стил на живот.

autocredit-granturismo16

След като и ние ахкахме по супер готините вилички наоколо, бе време да продължим в търсене на следващия предизвикателен път, но не и преди да проверим комфорта по автентичните калдаръмени улички на Банско и да хапнем вкусни нашенски гозби в типична възрожденска механа. Естествено, след като слязохме от автомобила, не успявахме да откъснем поглед от возилото, подобно на деца, отдалечаващи се от витрина на магазин за играчки. Още един признак, че Gran Coupe е правилният автомобил – нали знаете – ако не се обърнете след автомобила си, след като сте го паркирали, значи не сте избрали правилния.

autocredit-granturismo20

Вече заредени, бяхме готови за нови подвизи. Те не закъсняха под формата на страничен път, който отново ни грабна с впечатляваща настилка и конфигурация от завои и уникални гледки. Тук отново бе мястото да потвърдим, че tourer-ът, въпреки 1900-те си килограма, дизеловия мотор и автоматичната скоростна кутия, е достатъчно спортен, за да превземе всеки такъв участък от пътя със завидна увереност, стабилна скорост и приятни емоции.

С учудване установихме, че би-турбо агрегатът е светкавично отзивчив в оборотите на максимален въртящ момент, като минимален турбо лаг се усеща единствено и само над 3000 об./мин., което е много изненадващо. На всичкото отгоре, акустичната атмосфера в интериора брилянтно се допълва от (най-вероятно) дигитално синтезиран двигателен звук, който е достоен дори за бензинови агрегати и то с повече цилиндри. Хареса ни… BMW, при дизеловите коли може – при М-ките – НЕ!

GOPR0035

Стигнахме и до последния участък от пътя ни, раздиращ планина – проходът от Гоце Делчев до Петрич. Тук започна да пръска дъжд, но това също не помрачи настроението, а просто ни позволи да използваме мократа настилка като „извинение“ за опитите си да опознаем напълно поведението на системата за задвижване, окачването и управлението. Признаваме, че умният xDrive на моменти се държи странно, стремейки се към максимално сцепление, като понякога в един завой коства няколко преминавания от състояние на недозавиване в презавиване и обратното. С това обаче в един момент се свиква и започваме да „играем от един отбор“.

autocredit-granturismo18

Разбира се, в нашата любима родина не всички пътища са перфектни и ние естествено се натъкнахме на доста, меко казано, несъвършенства, които обаче окачването в режим Comfort, Comfort + приемаше направо с насмешка, непозволявайки на каквито и да било неприятни усещания да нахлуват в пасажерския отсек. Същото се отнасяше и за калдъръмените улици – нищо повече от подрусване и лек шум от колелата при срещата им с фугите и разминаванията между камъните.

856456_10201744192117002_288061930_o

И така, километър след километър по магистрали, планински проходи и китни селски улички, нищо не бе в състояние да помрачи щастието ни. Или поне така си мислехме, докато не излязохме в средата на ремонтираната отсечка от международен път Е79, където се почувствахме забравени от Бога. Нито една табела, нито едно предупреждение. Навигационната система веднага започна да ни помага с алтернативни маршрути. Накрая все пак решихме, че ще се движим по офроуд трасето, следващо успоредно главния път в продължение на десетина километра. Беше ни жал, че трябва да накараме този изящен господин, облечен в шикозен черен костюм, да се бори с прахоляка, паветата и камънаците. Но като типичен джентълмен, той се справи и с тази задача, без да се замисли или противи. Както разбрахме от Х5 М наскоро, задаването на много задачи на един автомобил води до компромиси с всяка една от тях, затова ако все пак сте решили да имате по едно возило за различните условия, в които ще се ползва, и можете да си го позволите – Gran Coupe 640d със сигурност е перфектен вариант за асфалтовите пътувания.

 

autocredit-granturismo9

autocredit-granturismo5

autocredit-granturismo6

 

 

autocredit-granturismo26

autocredit-granturismo24

 

Текст и снимки: Александър Цветков и Георги Стефанов

Един коментар

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *