Drink & Drive – алкохолът и шофирането

Drink & Drive - алкохолът и шофирането

Българските мъже винаги са ужасно компетентни във всичко. Особено когато става въпрос за коли, жени, футбол, политика и бизнес, а знанията в тези области се обогатяват двойно с всяка следваща чашка алкохол. А най-лошото е, че след поредните 200-300 грама се качваме в колата с репликата „ти така като ме гледаш пеша мога ли да се прибера“ и подкарваме автомобила си с двойна увереност. Преди години мой приятел ме посрещна в любимо за мен място в провинцията с думите „внимавай като караш наоколо, че от петък на обяд до неделя вечерта трезвен шофьор по улиците няма“! И притеснителното е, че това не е изключение, а доста често срещано явление. Естествено, не ме разбирайте погрешно – аз също си попиивам сериозно, а и както се разбира от професията ми – и си покарвам бая. И с двете се справям прилично, най-вероятно дори и в същетание, НО никога не ги практикувам заедно! Никога! Това е един от онези принципи, които никога не нарушавам и съветвам всички да си го изградят в съзнанието.

Drink & Drive - алкохолът и шофирането

Drink & Drive – алкохолът и шофирането

Крайно време е да се научим, че „ти ли ще ми кажеш на мен какво и как да правя“ не е особено тарикатско вече! Това, че вие се усещате правоспобни и трезви, не означава че всъщност това е така. Последния път, когато мои приятели решиха, че след достойно запиване в кръчма ще се прибираме с колата до хотела на 2км. разстояние аз просто отказах да се кача и те бяха принудени да карат до мен с пешеходно темпо. Още една беля е предотвратена! Наистина, автомобилите са машина за убиване, а всички знаем колко увереност и изкривена преценка за реалността носи алкохола със себе си и дори не ми го побира акъла как хората могат да си представят, че това не влияе на шофьорските им умения и адекватност?! Че те повечето не могат да карат като не са близнали, камоли когато се почерпят подобаващо.

Drink & Drive - алкохолът и шофирането

Drink & Drive – алкохолът и шофирането

Съчетанието на забавени реакции и рефлекси, със замъглената преценка за скорост и разстояние и неадекватните сетивни възприятия могат да доведат до големи бели и въпреки вътрешната увереност и лъжлива самопреценка, нещата наистина не са шега. Колкото и тривиални да са постоянните дуднения за алкохола и шофирането по медиите и полицейските бюлетини те са не случайно там и това, за разлика от глупавите оправдания като „несъобразената скорост“, е наистина смислено!

Drink & Drive - алкохолът и шофирането

Drink & Drive – алкохолът и шофирането

Дори да оставим на страна всичките негативни влияния върху вашите шофьорски способности, алкохолът в кръвта ви може ужасно да обърка живота ви, докато шофирате! Може да ви звучи странно и прекалено, но наистина е така. Представете си, че си се движите съвсем съобразено през нощта по улиците и пред вас от нищото изскача пияница, без да има време за реакция, без да има какво и как да промените. Удряте го и го наранявате сериозно… В ситуация, в която се докаже, че скоростта ви е била съобразена, реакцията е била правилна и нямате вина за случилото се, всичко ще е ОК. НО ако имате и капка алкохолно съдържание в кръвта си вие ставете убиец и върху вас ще се стовари цялата жестокост на света, независимо от останалите обстоятелства. Освен, че ще се простите с шофьорската си книжка има голяма вероятност да бъдете доволно осъдени. Ако пък попаднете в ПТП без вина, отново всичко ще се обърне срещу вас, застрахователите ви няма да ви изплатят и стотинка както по „каското“ така и по „застраховката гражданска отговорност“, а това автоматично означава, че ще трябва да покриете всички щети на засегнатите, а ако те не са само материални, съдилищата отново могат да се произнесат крайно осъдително към вас. Заслужава ли си да си объркате живота заради няколко сладки чашки с компанията?! Ако самочувствието ви до сега казваше „е, какво пък толкова“, след тези неща се надявам, че ще го преосмислите.

И накрая, предвид, че едно телефонно обаждане може да ви прибере обратно без да се налага да шофирате – смятам, че съвсем не си заслужава да рискувате. С обаждането имате две опции – да си повикате такси, с което да се приберете и на сутринта отново с такси да се върнете да си приберете колата, или да се обадите на някоя от компаниите предлагащи услугите „вие пиете – ние караме“ и да си извикате шофьор, който да прибере вас заедно с колата ви до вкъщи. И двете ще ви излязат на еднаква себестойност, защото ще платите два курса на такси цена, а разликата е само в това къде ще пренощува автомобила ви. И в двата случая има възможност да случите на калпав шофьор, като във вашия личен автомобил това би било по-неприятно, НО все пак отпадат всички рискове упоменати по-горе. Естествено и в двата случая имате правото да коригирате поведението на шофьора и вие сами да определите маршрута и стила на каране. Ако пък не искате непознат човек да ви вози с такси или със собствения ви автомобил, просто нарочете някой от компанията или приятелката/жена си, който ще кара и вечерта ще завърши съвсем спокойно без нищо да е в състояние да помрачи приятното изкарване и веселата компания.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *