До Миланово и назад

1

В съзнанието на всеки, който се наслаждава на шофирането, често изплуват блянове за съвършеното парче път, което съчетава в себе си изящно прорязани извивки през зашеметяващо красиво кътче природа и съвършена настилка! Най-често такива мечтани дестинации за наслада от чистото удоволствие от шофирането са извити сред забележителен планински ландшафт или по романтичното крайбрежие на някое езеро или море.

В случая става въпрос за един от най-красивите и най-перфектно изрисувани пътища из планините у нас. За едно произведение на изкуството, което съчетава в себе си спиращи дъха гледки, предизвикателни завои и безупречна настилка – планинското изкачване от Гара Лакатник към с. Миланово!

Но да започнем от начало! Посоката е Своге, а пътят тръгва на север от околовръстното на София по Искърското дефиле… и е чисто нов! Ама наистина прясно перфектно асфалтиран 55-километров пътен участък!

Map

Преминаването е през живописното Искърско дефиле, като стартираме от Нови Искър и продължаваме на север към Своге. След това слизаме в „ниското“ покрай реката и гара Бов, следвана от Гара Лакатник, а много малко след това поемаме нагоре и се подготвяме за истинска наслада! Пътят се отклонява вляво от главния път и започва 7-километрово изкачване към с. Миланово и е така прорязан в Лакатнишките скали, че сетивата ви започват да отказват да възприемат както красотата на гледката, така и насладата от физическите усещания от шофирането!

2

Тесен десен отварящ се завой през мост, последван от бърза комбинация ляв-десен-ляв последвани от лека дясна чупка, последвана от остър обратен завой, прорязан буквално в скалите! Звучи като записки за рали отсечка, нали?! И е точно такава! Много от вас сигурно са чували за прочутата Col De Turini, част от Рали Монте Карло – е тук си имаме умалено копие!

3

Признавам си, че не ми стигат думи да опиша нирваната, с която това 7-километрово парче асфалт е способно да ви залее.

4

Естествено, отново няма да оставим нещата да опират само до карането! И тук не липсват забележителности и места, които можете да споделите с любими хора. Малко преди върха на отсечката табела „Паметник Септемвийци“ ще ви отклони по тясно пътче през гората, което води до върха на Лакатнишките скали, където се издига монумент, възпоменаващ паметта на 4-ма възстаници, разстреляни и изхвърлени в дерето на 26 септември 1923 година.

5

6

А гледката… гледката е умопомрачителна!

7

Малко преди отклонението за Миланово, в Лакатник ще се натъкнете на табели за водопад „Скакля“, които ще ви заведат до поредното забележително природно творение, което си заслужава да се види

Skaklia

А след разходката, ако искате да се усамотите в красива обстановка, да се насладите на вкусна храна, приятна почивка и чист въздух местността „Тихов Дол“ е идеалното място за вас, а едноименният ловен дом разположен малко след с. Ябланица ще ви предостави всичко това, заедно с уютна механа, чудесен открит басейн за летните жеги и сауна и джакузи за зимната топлина.

tihov_dol

Интересно в този район е и едно чудесно маршрутче за OffRoad излет, свързващо Тихов Дол с Кремиковския манастир и Ботевград, за което ще ви разкажем скоро в отделен материал.

Прекрасен път за удоволствие от шофирането, красива природа, място за отдих и приятни моменти с любими хора – предложеният път ще ви даде всичко това и е идеален за сладките уикенд забежки!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *