Citroen C3 – често срещани проблеми

Citroen C3 – често срещани проблеми

Когато е поддържан добре, всеки един Citroen се оказва автомобил, на който можете да разчитате. Но за съжаление, както повечето серийни возила, така и C3 имат така наречени „детски“ болести.

Ако например на новият ви Citroen C3 от първо поколение с механична трансмисия чуете шумолене, когато сте на първа предавка и потегляте, значи най-вероятно или тампоните на двигателя и скоростите са скъсани (или омекнали), или пък притискателят на съединителя е за смяна.

Видите ли светнала на таблото предупредителна лампа за прегряване на двигателя, но навън температурата е сравнително ниска, а в купето имате парно и всичко е наред, вероятността температурният датчик да е започнал да дава грешни стойности е огромна. След като го смените, се налага компютърна диагностика, с която да се разчете паметта и да се изтрие натрупаната грешка.

Citroen C3 – често срещани проблеми

Citroen C3 – често срещани проблеми

Захабени запалителни свещи предизвикват неравномерен празен ход. Симптомите са същите като при нужда от препрограмиране на компютъра на двигателя. Определено свещите са по-евтиният ремонт.

Турбо-проблеми. Не, не става въпрос за нещо грандиозно, а за износен турбокомпресор. Най-често се случва на 1.6 HDi агрегатите. Най-големият враг на турбокомпресора е старото двигателно масло. Ако вече е късно и трябва да рециклирате турбокомпресора на вашият Citroen C3, то обслужете маслените магистрали (вход и изход) на турбото. Препоръчителна е и смяната на цедката на масления всмукател в картера.

За да избегнете повторно рециклиране на турбокомпресора, препоръчваме смяната на маслото да става на около 10,000 км. (или година употреба), независимо от възрастта и пробега на автомобила. Също така е добре да се спазват всички други сервизни интервали, описани в ръководството за експлоатация. Смяната на този флуид не е кой знае колко скъпа (литърът марково масло 5W40 е около 20 лв., а масленият филтър е дори под 10 лв.), но определено ще си спестите излишни главоболия и доста по-сериозни разходи.

Citroen C3 – често срещани проблеми

Citroen C3 – често срещани проблеми

Ако някога усетите проблем с електрическия усилвател на волана, първо изгасете автомобила и го запалете отново. Изчезне ли за кратко проявяването на проблема, звучи по-скоро като замърсени букси, отколкото по-сериозната опция – неработещ електромотор.

Почукване при движение по неравности, идващо от предницата? Често се случва шарнирите отпред и тампоните на Макферсоните да са разбити. Главоболия откъм спирачките ще имате рядко, стига да използвате качествени маркови компоненти за спирачната система.

По-новите Citroen C3, разполагащи със система за оповестяване при неработещо осветление, определено са за предпочитане. Но… естествено, че има но. Ако вашият C3 разполага с въпросния модул за проверка и изправност на светлините и постоянно ви алармира, че някой стоп, мигач или габарит не работят, но след визуална инспекция се оказва, че всичко е наред, значи модулът за сигнализиране изпитва проблеми. Те могат да са от самия него или от използваните в случая крушки. Съветваме ви в началото да свалите крушка от другия стоп (или мигач, или габарит) и да проверите дали самата нова крушка не е в дъното на проблема. Подмяната на крушки става чрез сваляне на стопа. Ако не е от проблемни крушки, значи модулът е за смяна.

Citroen C3 – често срещани проблеми

Citroen C3 – често срещани проблеми

Шофирането в дъжд може да е проблем. Вода може да проникне в двигателния отсек най-вече през дупките, на които са монтирани пръскалките на челното стъкло. Прокапалата от там вода тече директно върху ABS-модула и свещите. Превантивно проверете проблемното място, поливайки с вода обилно. Ако дори една капка премине през отвора, уплътнете със силикон от долната страна на капака.

След като споменахме чистачки по-горе, да им обърнем внимание. Електромоторите им като цяло са надеждни, но осите им се разбиват (особено в зимни условия, когато натежалият сняг пречи на чистачките да се движат нормално) и това може да доведе до пълен отказ.

Citroen C3 – често срещани проблеми

Citroen C3 – често срещани проблеми

Като цяло, френските автомобили търпят доста критики през последното десетилетие. Може би ако попитате 10 собственика за мнението им относно техния Citroen C3, ще чуете 5 разочарования и 5 удовлетворения. Според екипа на autocredit.bg автомобилът никак не е лош. Особено ако ежедневието ви преминава предимно в града и борба с трафика и оскъдните паркоместа.

Виж обяви за употребявани модели на Citroen при нашите партньори Mobile.bg и купи на изплащане с AutoCredit.

AutoCrеdit – така вече се кара!

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *