10-те най-велики коли на Джеймс Бонд

Колите на Джеймс Бонд - AutoCredit класация

От Aston Martin DB5 до класически Rolls-Royce – кои са автомобилните звезди, партниращи на 007?

Преди броени дни стана ясно, че новият филм от поредицата за Джеймс Бонд ще излезе в края на 2015 г. Стана ясно и каква ще е новата кола на тайния агент – концептуален Aston Martin DB10, от който ще бъдат произведени само 10 бройки за нуждите на филма. Всичко това ни накара да се замислим кои са десетте най-паметни автомобила, взели участие във филмовата поредица, базирана на новелите на английския писател Иън Флеминг. Не е учудващо, че голяма част от класацията е съставена от модели на Aston Martin. Но има и други герои…

Aston Martin DB5

title-imgDB10

В книгите на Флеминг 007 кара Bentley. Въпреки това най-известният автомобил, участвал в филмите за тайния агент, е Aston Martin DB5. Той се появява за пръв път през 1964 г. в „Goldfinger” и бързо се превръща в сензация. Всъщност DB5 се е появявал в множество от филмите за Бонд, сред които и последния филм от поредицата – „Skyfall” през 2012 г.

Aston Martin V8 Volante

V8 volante

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

DB5 дава началото на цяла поредица от коли на Aston Martin във филмите за Джеймс Бонд, сред които V8 Volante, участвал в „The Living Daylights” през 1987 г. Тогава в ролята на тайния агент е актьорът Тимъти Далтън. Първоначалната идея била да бъдат използвани версии с твърд покрив, който може да се демонтира, но във филма участвали и модифицирани Coupe автомобили като този на снимката.

Aston Martin Vanquish

aston_martin_vanquish

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

След края на BMW ерата във филмовата поредица през 90-те, създателите на филма решили да заложат отново на Aston Martin. През 2002 г. се появява „Die Another Day”, в който Пиърс Броснан кара Vanquish. Следва изчезването както на Броснан, така и на Vanquish.

Aston Martin DBS

aston_martin_dbs

В ролята на талантливия агент влиза Даниел Крейг, а в ролята на неговия верен спътник – Aston Martin DBS. Според мнозина това е най-красивият автомобил, участвал във филмите за Бонд. Интересен факт е, че един от използваните автомобили е бил разбит още в началната сцена на филм на Крейг – „Quantum Of Solace” от 2008 г.

Toyota 2000GT

toyota_2000GT_james_bond

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

След  края на ерата „DB5” във филмовата поредица се появяват автомобили от доста други марки. Една от най-известните от тях е Toyota 2000GT, която агентът използва в „You Only Live Twice” от 1967 г. Може би най-красивата Toyota се е произвеждала само като Coupe, но продуцентите на филма поръчали на японците да създадат специална открита версия. Причината? Шон Конъри просто не можел да се побере във варианта с фиксиран твърд покрив.

Ford Mustang Mach 1

Ford_Mustang_Mach_1_(Diamonds_Are_Forever)_front-right_National_Motor_Museum,_Beaulieu

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

След 2000GT Конъри сяда зад волана на Mustang Mach 1 във филма от 1971 г. „Diamonds Are Forever”.

Lotus Esprit S1

Колите на Джеймс Бонд - AutoCredit класация

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

Автомобилната марка, която най-често е свързвана с Джеймс Бонд след Aston Martin, безспорно е Lotus. За пръв път легендарният Esprit се появява през 1977 г. във филма „The Spy Who Loved Me”. Именно този автомобил умееше да се превръща в подводница. През 2013 г. „подводният” прототип бе продаден за близо 1 милион долара.

BMW Z8

Колите на Джеймс Бонд - AutoCredit класация

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

В края на 90-те и в началото на следващото десетилетие настъпва ерата „BMW” във филмите за Джеймс Бонд. В „The World Is Not Enough” от 1998 г. тайният агент кара BMW Z8, а три години по-рано – през 1995 г. в “Golden Eye” – използва Z3. Като всеки друг Бонд автомобил Z8-цата е оборудвана с доста оръжия и интересни технологии. От предните й калници например изскачат мини ракетни установки.

Jaguar XKR

james-bond-jaguar-xkr

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

Този автомобил не е управляван от Бонд, а от негов недоброжелател в „Die Another Day” от 2002 г. Тогава Бонд успява да се измъкне от адската зелена машина, оборудвана с ракети, взривове и тежки картечници.

Rolls-Royce Phantom III

Колите на Джеймс Бонд - AutoCredit класацияКолите на Джеймс Бонд - AutoCredit класация

Колите на Джеймс Бонд – AutoCredit класация

Друг автомобил, който е преследвал Бонд, е този феноменален Rolls-Royce Phantom III, който участва в „Goldfinger”. Това е последният модел, който британската компания произвежда преди избухването на Втората световна война. Моделът се произвежда между 1936 г. и 1939 г., като за целия период са сглобени 727 автомобила. Елегантното класическо съвършенство се задвижва от изцяло алуминиев 7.32-литров V12 двигател, който реализирал разход от 28 л/100 км.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *