10-те най-глупави автомобилни екстри

title-image

Модерното автомобилостроене ни даде много, но и ни кара да плащаме за безполезно оборудване

Трябва да сме благодарни на модерните технологии в автомобилната индустрия. Именно благодарение на тях се радваме на мощни, икономични и безопасни коли. В голяма част от случаите обаче иновациите са по-скоро маркетингов трик за привличане на клиенти, а в реалния живот хората рядко откриват здрав смисъл в тях. Точно за тези нововъведения ще стане въпрос по-долу. Кои са технологиите, от които нямаме нужда, но плащаме, за да ги получим?

     10.Осветени вътрешни прагове

автомобилни екстри

автомобилни екстри

Да, действително, декоративните лайсни на праговете са красиви, но адски безсмислени. Те се виждат само при отворена врата, а в същото време струват стотици евро. В крайна сметка получаваш нещо красиво и скъпо, което да надереш с подметките си.

  1. Гласови команди
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Наистина не се сещаме за човек, който да използва гласовите команди в модерния си автомобил. Проблемът е, че дори системата да работи с майчиния ти език, софтуерът допуска грешки, които могат да доведат до позвъняване на грешния човек или до активиране на нежелана функция.

  1. Светещ “ЕCO” символ
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Обикновено символите на таблото светят, когато шофьорът прави нещо нередно, или нещо в работата на колата се променя. Какъв е смисълът таблото да те подсеща, че се справяш добре и караш икономично и природосъобразно?

  1. Адаптивно управление
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Доста производители се опитват да убият няколко заека с един куршум. Точно заради това те конструират автомобили, чиито волани се въртят леко в града, а при висока скорост се втвърдяват. Това обаче прави управлението доста изкуствено. Мнозина шофьори биха избрали да имат само една настройка, но тя да е адекватна и съобразена с характера на съответния модел.

  1. CVT трансмисия с управление от волана
автомобилни екстри

автомобилни екстри

CVT идва от Continuously Variable Transmission. Това е тип автоматична скоростна кутия, но с опростен дизайн, което означава и доста по-ниска цена. Проблемът е, че смяната на предавките е доста груб и бавен процес, което осмисля покупката на CVT трансмисия само и единствено в случаите, в които не ти се занимава със смяна на предавките, но и не ти се инвестира в истински автоматик. Какъв е смисълът тогава от перата зад волана?

  1. Смяна на предавките с бутони
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Още от самото начало колелото е кръгло. То върши работата, за която е предназначено и няма нужда от нов, революционен дизайн. Същото важи и за скоростният лост. Преди време на Lincoln им бе хрумнало да представят новия си кросоувър MKC с трансмисия, която се управлява с помощта на бутони на централната конзола. Впоследствие моделът бе изтеглен от пазара, за да могат дизайнерите да поправят грешката си.

  1. Система за предупреждение за напускане на лентата
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Ако някога ви хрумне, че имате нужда от подобна “екстра” на магистрала, то най-вероятно изобщо не бива да шофирате там. В повечето случаи тези системи само те изнервят и стават опасни, защото започваш да търсиш начин за деактивирането им. А това само по себе си отвлича вниманието ти от пътя.

  1. Система за нощно виждане
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Нощното виждане е сериозна технология с безброй приложения. Но тази, която автомобилните производители в момента вграждат, е повече от безсмислена. Ако изображението се показваше на head-up дисплея, който се намира точно пред очите на шофьора, това би било от полза. Но поне засега, компаниите използват дисплея на централната конзола, което означава, че трябва да свалиш поглед от пътя да завъртиш глава надясно, да видиш какво ти предстои, след което отново да се обърнеш напред.

  1. Социални медии в колата
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Представяте ли си как share-вате, пишете статуси, tweet-вате и like-вате от колата? Звучи като пълен абсурд, особено след като в джоба си имате модерен смартфон, който прави всичко това по-лесно и удобно.

  1. Навигация
автомобилни екстри

автомобилни екстри

Вероятно първото място в нашата класация ще ви шокира. Но истината е, че автомобилната навигация отдавна няма такова значение, каквото имаше преди години. Повечето системи изискват инсталирането (и купуването) на скъпи карти, графиката им е отвратителна, а често прецизността им граничи с тази на шимпанзе, което се опитва да си сложи червило. Защо да плащаш два пъти за едно и също нещо? Всеки смартфон има чудесна навигация. Освен това на пазара се предлагат компактни и удобни устройства, които струват около 10 пъти по-малко от стандартна автомобилна навигация.

 AutoCrеdit – така вече се кара!

Един коментар

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *